(Català) Lafede.cat s’adhereix a la vaga pel clima


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La federació se suma a la convocatòria de diferents organitzacions de l’Estat espanyol i fan una crida a assistir a la manifestació de la tarda a Barcelona per reivindicar mesures urgents per fer front a l’emergència climàtica.

El proper divendres 27 de setembre, més de 300 organitzacions d’arreu de l’Estat espanyol s’han adherit a la vaga pel clima i a la setmana de mobilitzacions (del 20 al 27) a nivell mundial impulsada per l’organització juvenil Fridays 4 Future. Lafede.cat se suma a la convocatòria per exigir justícia ambiental i reclamar a governs i institucions que apliquen mesures urgents per fer front a l’emergència climàtica que està destruint el planeta.

Aquestes mobilitzacions coincideixen amb la cimera pel clima de les Nacions Unides que se celebra el 23 de setembre a Nova York, amb l’objectiu d’accelerar la implementació de l’Acord de Paris sobre Canvi Climàtic, i on hi assistirà l’activista Greta Thumberg

En aquest sentit, Lafede.cat comparteix les reclamacions del manifest “En defensa del futur, un planeta viu i un món just” on s’exigeix implementar les mesures pertinents per evitar que la temperatura global arribi a 1’5ºC. Per això, “cal reduir les emissions de CO2 entre un 40% i un 60% abans del 2030 i apostar per energies 100% renovables”, com diu el manifest, a més de treballar per un canvi de sistema organitzatiu, productiu i de consum que posi al centre la vida, les persones, la resta d’éssers vius i el planeta, i que redueixi les desigualtats de gènere.

Lafede.cat se suma a aquesta convocatòria, no només pels danys irreversibles que genera el canvi climàtic arreu, sinó perquè augmenta la desigualtat entre països ricos i pobres, i té uns efectes molts pitjors sobre la vida de milions de persones de països empobrits, quan són els que menys recursos consumeixen i els que menys emissions generen. Aquesta desigualtat provoca guerres, emergències humanitàries fruit de catàstrofes naturals, desplaçaments forçosos de milers de persones -els refugiats climàtics- i escassetat de béns bàsics com aigua o aliments. Lafede.cat, a més, vol posar de relleu la tasca de les i els defensores de drets humans mediambientals assassinades per defensar la terra i les comunitats locals davant les grans multinacionals, 247 el 2018 segons l’ONG Front line defenders, com l’activista hondurenya Berta Cáceres el 2016 o la gualtemalenca Diana Isabel Hernández el passat 7 de setembre.

Per tot això, Lafede.cat se suma a l’aturada laboral del 27S i fa una crida a assistir a la manifestació que es convoca a les 18 h als Jardinets de Gràcia de Barcelona.