(Català) Què volen les persones joves? Nous projectes de Lafede.cat per apropar-les a la Justícia global


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Les organitzacions de Justícia global fa temps que busquen maneres per interpel·lar els i les joves i implicar-los en els seus projectes i espais de participació. Les dinàmiques i estructures poc flexibles d’algunes entitats, la poca coneixença dels interessos i necessitats o la manca de relats atractius són algunes de les possibles causes que allunyen bona part del jovent de les ONG. A través del projecte “Futuro en Común”  i un projecte europeu, Lafede.cat busca mobilitzar i donar veu als joves en la construcció de la Justícia Global.

Reunió de Futuro en Común a Madrid el març de 2023 | LAFEDE.CAT

Fa anys que Lafede.cat explora diverses línies de treball per dirigir-se a la població jove i fer-la partícep de les reivindicacions i dels discursos per a la transformació social. Dos exemples molt clars: la Fira Torna Canviada, que des de 2014 ha celebrat set edicions per donar a conèixer els projectes de voluntariat internacional, i la campanya Capgirem el món, que va celebrar dues edicions l’any 2020 i 2021 amb xerrades, concerts i materials audiovisuals per fomentar debats sobre els drets humans entre els joves.

 

Detectar les necessitats

Amb l’objectiu de continuar explorant nous camins per conscienciar els joves i fomentar la seva participació, Lafede.cat va organitzar una trobada el setembre de 2022. Hi van assistir entitats d’educació formal i no formal, entitats que treballen específicament amb joves, de voluntariat i també el Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) i el Consell de Juventut de Barcelona (CJB). Segons les entitats, les possibles causes de la baixa participació dels joves seria la desconeixença per part de les entitats de les seves inquietuds i interessos del jovent i la manca d’un discurs atractiu i proper a la seva experiència vital i a les seves necessitats.

Per tal de continuar aprofundint en aquesta anàlisi, les entitats van proposar la creació d’espais de reflexió i d’anàlisi amb joves i entitats formades majoritàriament per joves i la realització d’una diagnosi per radiografiar quines són les inquietuds i necessitats del jovent català i per què no se senten atretes a participar en els espais de construcció de justícia global.

 

Noves oportunitats: ‘Futuro en común’ i projecte europeu

Lafede.cat impulsa nous projectes que poden significar una bona oportunitat per connectar amb el jovent. Per una banda, la federació s’afegeix a Futuro en Común, una plataforma estatal de la qual formen part les coordinadores territorials d’ONG i que durant els anys 2023 i 2024 realitzarà diverses accions de treball amb joves. En el marc del projecte a Catalunya, Lafede.cat impulsarà un estudi participatiu sobre la participació juvenil en la Justícia Global. També renovarà la col·laboració amb el Festival Esperanzah!. Al festival, hi participa en la producció i coordinació d’un espai de debat sobre joves i drets humans amb la presència de joves del Sud global.

Lafede.cat també és una de les impulsores del projecte europeu Connect 4 Global Change, encara en fase de resolució. Juntament amb 10 plataformes d’entitats, l’objectiu del projecte és fomentar la participació i la implicació per a la transformació social de diferents públics, entre ells, de manera principal, el públic jove.

Més informació