(Català) Ucraïna: visibilitzar respostes de pau i no-violència al mig de la guerra


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Davant del relat cada cop més estès que legitima l’escalada bel·licista i l’enviament d’armes a Ucraïna com a solució al conflicte, recollim iniciatives de les entitats de l’eix de Pau i també continguts periodístics que visibilitzen respostes no-violentes i de construcció de pau.

Acció de resistència noviolenta per impedir el pas a l’exèrcit rus / NOVACT

Arran de la invasió russa a Ucraïna el passat 24 de febrer, s’ha desencadenat una onada de solidaritat davant la crisi humanitària. Lafede.cat ja ha donat diverses pautes i propostes per canalitzar la solidaritat i treballar per la pau. Però també s’ha vist una escalada i legitimació d’arguments a favor de l’escalada bel·licista, de l’enviament d’armes o a favor de l’entrada de l’OTAN al país. Les entitats de l’Eix de Pau treballen per visibilitzar que hi ha vies pacifistes i de resistència noviolenta per aturar la guerra.

Des de NOVACT, l’Institut Internacional per a l’Acció No Violenta, treballen amb grups d’activistes pacifistes locals a Ucraïna, Bielorrússia i Rússia per mapar diferents accions de defensa civil noviolenta i cooperació contra l’agressió militar de Putin, que ofereixen una tercera via entre l’acceptació passiva de les injustícies de la guerra i la brutalitat dels enfrontaments armats.  D’aquesta manera, visibilitzen i amplien la capacitat de transformació de la resistència civil antibel·licista. A més del mapa amb les iniciatives dels grups pacifistes, han publicat també un comunicat en què aposten per donar suport i protecció a totes aquelles persones que actuïn en defensa dels drets humans i que apostin per una resolució del conflicte que no passi per l’escalada armamentista.

La resposta que ha de donar el moviment pacifista davant el que està succeïnt a Ucraïna és també motiu de diverses jornades i debats de les entitats. El Centre Delàs va reunir alguns dels investigadors, analistes i activistes més destacats del moviment de pau català en un webinar amb l’objectiu de contribuir a donar alternatives a les respostes d’escalada militar davant la guerra a Ucraïna. El Centre de Recerca per la Pau organitza també la segona edició de la seva Escola de formació Pacifista de març a juny, en què posa el focus en les respostes locals-globals per evitar la guerra i construir la pau.

Fundipau ha organitzat una taula rodona per analitzar el conflicte a Ucraïna i les opcions de pau, avaluar la repercussió en termes de població desplaçada i refugiada i donar espai a la crítica interna de la ciutadania de Rússia a la guerra. Al seu web trobareu un recull de reflexions i articles d’interès per treballar per la pau.

També des d’Unipau han treballat aquests mesos per buscar i visibilitzar respostes pacifistes al conflicte entre Ucraïna i Rússia. Des d’un debat amb els investigadors del Centre Delàs Pere Ortega i Tica Font fins a entrevistes que posen en valor el discurs pacifista i les sortides diplomàtiques al conflicte.

Des d’altres organitzacions internacionals d’estudis per la pau també s’aposta per visiblitzar la resistència civil no-violenta a Ucraïna. En un seminari online del Kroc Institute for International Peace Studies es van explicar diverses iniciatives de resistència no-violenta de la població a Ucraïna i Rússia per disminuir l’impacte de l’exèrcit rus. Aquestes iniciatives anaven des de la substitució de senyals de trànsit per confondre els vehicles militars, el bloqueig de carreteres amb blocs de ciment o la construcció de complexes xarxes d’ajuda humanitària amb països veïns. També des de Rússia es van posar de relleu accions de protesta a les universitats, als mitjans de comunicació o des d’altres esferes de la societat per denunciar la invasió militar.

 

Periodisme de pau

Des del periodisme, també és imprescindible contribuir a desescalar el conflicte i la violència a l’hora d’informar d’una guerra com la d’Ucraïna. Tal i com explica el periodista Xavier Giró, creador del Màster en Comunicació de Conflictes Armats, Pau i Moviments Socials de la Universitat Autònoma Barcelona, és fonamental que la informació periodística apunti a buscar les causes del conflicte, que destapi els enganys d’uns i altres, que doni veu a totes les parts per no construir un “nosaltres-ells” i deshumanitzar l’altre bàndol i que s’orienti cap a la cerca de solucions.

 

Fem un recull d’alguns reportatges, anàlisi i programes als mitjans de comunicació que van en aquesta línia i contribueixen a entendre millor el conflicte i a treballar per a la construcció de pau:

 

Solidaris (Catalunya Ràdio)

Alternatives per la pau en temps de guerra

En un escenari de conflicte armat, de guerra informativa entre bàndols, com la que s’està vivint a Ucraïna, com es crea una via alternativa? Una via que serveixi per construir la pau? Per què s’han imposat els discursos bel·licistes? Els mitjans han ajudat a crear aquest marc mental, a legitimar aquests missatges? En parlen en aquest capítol del Solidaris amb diferents veus des d’Ucraïna i Catalunya.

 

30 minuts (TV3)

Armes en el punt de mira

El conflicte a Ucraïna ha posat les armes al centre del debat: La Unió Europea ha enviat armes a Ucraïna per valor de 1.000 milions d’euros perquè, en paraules del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, «per preservar la pau hem de defensar la pau». El reportatge posa el focus en el negoci al darrere de la indústria armamentista.

 

Crític

Ni ingenus, ni covards: 7 arguments antimilitaristes contra la guerra a Ucraïna

El periodista Roger Palà defensa que és possible “declarar-se insubmís davant del sentit comú bel·licista i cunyat que s’ha instal·lat en l’opinió pública catalana i espanyola”. En aquesta anàlisi, desgrana uns quants arguments pacifistes i antimilitaristes sobre la guerra a Ucraïna.

 

Revista 5W

Número 7: La paz herida

Quan acaben les guerres? Ara que totes les mirades estan posades a Ucraïna, la Revista 5W es fa aquesta pregunta en el número 7 en paper “La paz herida” i l’esten a altres parts del món. La publicació recorre el planeta per indagar en la manca de voluntat política i la incapacitat per posar fi als conflictes. Avancen aquest diccionari de la pau, un glossari de termes i conceptes per entendre el vocabulari de la guerra i la pau.

 

Mèdia.cat

Els reptes d’informar sobre una guerra

La periodista Queralt Castillo reflexiona a l’Observatori dels Mitjans Mèdia.cat sobre i des d’un conflicte bèl·lic. En un reportatge en dues entregues (1 i 2) reflexiona sobre el paper de les corresponsalies, com fugir de les notícies falses, la importància de posar context, La força de les imatges, el relat de la pau i com evitar l’alarmisme.