(Català) Un curs especial, una oportunitat per educar en Justícia global


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat publica la Guia d’Educació per a la Justícia global: Educar per a futurs alternatius, on s’explica què és l’educació per a la Justícia global i es fan propostes educatives per aplicar-la. També es pot trobar tota la informació de forma extensa al nou apartat web especialitzat de Lafede.cat en la matèria. Davant la Covid-19, les entitats de Lafede.cat coincideixen en què cal combinar l’atenció a l’emergència educativa, amb una mirada a llarg termini pel que fa a la transformació del sistema educatiu actual.

Entrada d'escola a Barcelona, any clau per aplicar l'educació per a la Justícia global. Foto: Ferran Nadeu, El Periódico.

Entrada al centre escolar l’Esperança a Barcelona. Ferran Nadeu, El Periódico.

 

Fa 40 dies que ha començat un curs escolar marcat per la incertesa generada per la pandèmia de la Covid-19. Malgrat la por d’obrir centres educatiu, les últimes dades del Departament d’educació (26 d’octubre) indiquen que només el 4% dels grups escolars de tot Catalunya (72.000) estan confinats. En aquest marc d’incertesa, Lafede.cat publica la Guia d’Educació per a la Justícia global: Educar per a futurs alternatius, on s’exposa la proposta educativa de l’Educació per a la Justícia global, imprescindible per a moments com l’actual on l’ecodependència i la interdependència s’han fet més explícites que mai, i on valors com la cura, les emocions, la mirada global i el pensament crític han cobrat importància. 

La Guia, construida de forma col·lectiva i revisada per persones expertes en la matèria, es fa pública en un moment on es torna a posar de relleu la funció social de l’escola davant la intensificació i l’augment de les desigualtats socials. És per això que les entitats especialitzades reclamen un equilibri entre l’atenció a l’emergència a curt termini i la mirada llarga per a impulsar canvis profunds en el sistema educatiu.

 

La resposta educativa a la crisi amb mirada global

En un article publicat abans de l’estiu al Blog #edutransforma, Lafede.cat apuntava que segons les entitats federades especialitzades en educació (62, més de la meitat de les organitzacions de la federació) no s’estava ‘aprofitant prou l’oportunitat per ajudar a comprendre aquesta realitat global i a analitzar-la de forma crítica, per reflexionar sobre les desigualtats i la solidaritat’. En un altre article, la Campaña Mundial por la Educación-España (CME) i el Movimento por la Educación transformadora i la Ciudadanía global compartien algunes reflexions en aquesta línia: “La crisi de la COVID-19 ens ha posat davant del mirall del que suposa viure una emergència, una situació a la qual, ja abans d’aquesta pandèmia, havien de fer front milions de persones a tot el món, víctimes de conflictes i catàstrofes relacionades amb el clima”.

Així, les respostes a la crisi, també en l’àmbit educatiu, han de ser globals, de manera que siguin compatibles i compartides les demandes d’una major dotació pressupostària del Departament d’Educació per abordar la pandèmia sense vulnerar drets fonamentals, amb l’exigència d’un augment del percentatge destinat a educació en els fons d’ajuda humanitària i de cooperació, tant estatals com multilaterals, perquè cap infant ni cap jove, en cap racó del món, vegi vulnerat el seu dret a l’educació.

 

Una guia perquè l’educació esdevingui una eina per a canviar el món

L’Educació per a la Justícia global és un paradigma educatiu que proporciona eines per qüestionar i transformar de manera crítica el model social, polític i econòmic existent, un model que genera violències estructurals que deriven en greus injustícies socials. Així es recull al nou apartat web de Lafede.cat especialitzat en el tema i que aborda, també, l’evolució d’aquest concepte lligat als canvis en la cooperació, dona pistes de com aplicar-la, explica el treball de Lafede.cat al llarg dels anys i proporciona recursos.

Però, què ha caracteritzat la transició de l’Educació per al Desenvolupament a l’Educació per a la Justícia global? Quines idees força orienten el nou paradigma educatiu? Quins són els objectius de l’Educació per a la Justícia global? I quines les claus per a posar-la en pràctica? Aquestes i d’altres preguntes són les que han inspirat les reflexions que conté el document Educar per a futurs alternatius. Guia d’Educació per a la Justícia Global, on es proposen objectius educatius per canviar el món en clau de drets, justícia econòmica, igualtat de gènere i perspectiva feminista, enfocament de pau i noviolència, de interculturalitat crítica i antiracisme, i de justícia ambiental.

Les injustícies globals que mouen les persones, apareixen vinculades als objectius educatius dels quals els i les professionals es poden dotar per avançar, reflexionar i fer camí, amb l’horitzó d’uns reptes globals que cal afrontar en la construcció d’altres mons possibles. És a dir, Lafede.cat proposa un enfocament educatiu essencial perquè la societat prengui consciència de les creences sobre les quals construeix el seu coneixement, així com de la urgència d’actuar i esdevenir agents de canvi i de generació d’alternatives al sistema.