(Català) El canvi de pell definitiu: l’Assemblea de la Federació aprova el canvi de nom, la nova missió i el nou pla de treball


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Just un any després de la fusió de les federacions d’ONG de pau, desenvolupament i drets humans, la FCONG va celebrar la seva primera Assemblea general. Les organitzacions membres van donar llum verda a tota una sèrie de documents i propostes que ratifiquen la voluntat expressada fa un any, de disposar d’una nova identitat i missió col·lectives.

Durant aquest any de transició, la FCONG ha treballat intensament en la seva reestructuració interna, per adaptar-se tècnicament i políticament a la nova realitat comuna. La prioritat ha estat disposar de tota la documentació legal necessària en aquesta nova etapa i definir el nou full de ruta. Per complir aquest objectiu la Junta directiva ha obert, al llarg de l’any, diferents espais de participació.

Tot i que la prioritat ha estat el treball intern, la FCONG ha mantingut la seva agenda d’activitats de formació, sensibilització i incidència, segons els compromisos previs assumits per les antigues federacions. Així, l’Assemblea va aprovar la Memòria anual on es destacaven algunes dades de seguiment d’aquestes activitats: el 2013, 3.188 persones van rebre el butlletí InterCom-PDH, i 3.200 van passar per la seu, on es van organitzar 118 actes. La FCONG va arribar als 4.500 seguidors/es a les xarxes socials, i la web va tenir 176.072 visites.

Quant a la d’incidència política, la FCONG destaca com a resultat especialment positiu, la tasca feta per donar suport legal a les entitats que van presentar reclamacions administratives a l’ACCD, i els 7 milions d’euros pagats de deute pendent. Tot i que l’interès i la presència pública es mantenen, i la FCONG no ha tingut pràcticament baixes, la memòria 2013 destaca però, com a contrapartida, la disminució de la participació de les entitats a les comissions de treball i en els actes organitzats per la pròpia Federació. Aquesta menor participació és paral·lela a la baixada del nombre d’activitats organitzades i publicitades al butlletí InterCom, i confirma la situació d’extrema precarietat de moltes entitats. Per fer-hi front, els pressupostos 2014 inclouran una nova “Quota social” a la que es podran acollir les entitats amb més dificultats.

Pel que fa al futur, l’Assemblea de la FCONG va aprovar per unanimitat, i després d’un procés participatiu de mesos, la nova Missió i Visió de la Federació, així com el canvi de nom i de marca. La Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament passarà a denominar-se Lafede.cat-Federació d’Organitzacions per a la Justícia Global. La implantació del nou nom i marca seran progressius, i es confia en un termini de tres mesos estigui plenament consolidat.

L’Assemblea va aprovar també els documents administratius i legals fonamentals: el Reglament intern i el Codi ètic i de conducta, que redefineix els objectius, l’àmbit d’actuació i els valors comuns que es comparteixen i promouen. El Codi ètic afirma que les entitats membres de la Federació entenen la Justícia Global “com un concepte ampli i multidimensional que engloba i comprèn diversos processos com són el desenvolupament humà, el gaudi efectiu dels drets humans i la consecució de la pau”, i que un dels seus principals objectius ha de ser “contribuir a reforçar i fer més visible un moviment mundial de crítica i oposició als sistemes que produeixen manca d’equitat i desigualtats socials i econòmiques creixents”.

El Pla de treball 2014-2016 es marca dos grans reptes complementaris: reforçar i augmentar la cohesió interna, i treballar per donar a conèixer aquesta nova identitat i missió col·lectives. La Federació treballarà decididament per posicionar el concepte de Justícia Global a l’agenda pública i política, i aterrar-ho en campanyes, propostes i mesures concretes d’àmbit local i internacional, per tal de renovar la imatge de les entitats dedicades a la cooperació, la pau i els drets humans, i augmentar la seva complicitat i vincles amb la ciutadania.