(Català) El veto d’Israel a UNRWA: conseqüències greus per a Palestina i per a la humanitat  


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nombroses organitzacions de la societat civil, entre elles Lafede.cat, publiquen un comunicat en què denuncien que la decisió d’Israel de vetar la UNRWA suposarà conseqüències gravíssimes sobre la situació extrema que viu la població palestina. Aquesta mesura marca un perillós precedent en relació amb el dret internacional humanitari i el reconeixement de la tasca de les Nacions Unides. Fem una crida a tots els líders mundials a realitzar totes les accions possibles perquè aquesta decisió sigui revocada.

Treballadores d’UNRWA en una de les escoles refugi de l’Agència Ashraf Amra / UNRWA Espanyaa

Avui s’han complert els pitjors presagis: Israel ha vetat la tasca d’UNRWA. Aquesta decisió afecta, en primer lloc, la població palestina, però també, i això és molt perillós, estableix un precedent en relació amb el dret internacional humanitari i el sistema de les Nacions Unides.

Els líders mundials han de prendre totes les mesures que estiguin a la mà perquè aquesta decisió sigui anul·lada. Les conseqüències per a tota la humanitat poden ser gravíssimes.

Reproduïm el comunicat, recolzat per nombroses organitzacions internacionals de la societat civil.

El Parlament israelià està a punt de votar un projecte de llei per desallotjar l’UNRWA de les oficines que ha ocupat durant més de 70 anys i revocar les immunitats atorgades a l’agència, soscavant la seva capacitat per oferir serveis vitals com a atenció mèdica i educació.

Organitzacions de la societat civil hem signat un manifest per demanar que els líders mundials utilitzin tots els mitjans diplomàtics per impedir que avanci aquesta legislació. S’han d’oposar a les accions il·legals d’Israel i defensar els principis de la Resolució de l’Assemblea General de l’ONU sobre l’Opinió Consultiva de la Cort Internacional de Justícia.

El Parlament israelià busca prohibir que la UNRWA operi dins del territori sobirà d’Israel, establint que l’agència no podrà establir cap representació, prestar serveis o dur a terme activitats dins del territori d’Israel. Si s’aprova, això portaria al tancament de la seu de la UNRWA a Jerusalem Est ocupada, que serveix com a centre de gestió i administració per a les seves operacions als Territoris Palestins Ocupats (TPO), i aturaria tots els serveis i activitats de la UNRWA a Jerusalem Est.

A més, estipulen que l’acord entre Israel i la UNRWA, datat el juny del 1967, que ha facilitat les operacions de l’agència i la coordinació amb les autoritats estatals, expirarà i no serà renovat. Amb aquest acord, Israel es va comprometre a facilitar “la tasca de la UNRWA en la mesura de les seves possibilitats”. La llei entrarà en vigor tres mesos després de la seva aprovació, excepte pel que fa a la terminació de l’acord, que tindrà efecte immediat.

Organitzacions de la societat civil hem signat un manifest per demanar que els líders mundials utilitzin tots els mitjans diplomàtics per impedir que avanci aquesta legislació. S’han d’oposar a les accions il·legals d’Israel i defensar els principis de la Resolució de l’Assemblea General de l’ONU sobre l’Opinió Consultiva de la CIJ.

 

Què passa si Israel veta la UNRWA?

El desmantellament de la UNRWA seria catastròfic per a la població palestina, especialment a Gaza i Cisjordània, ja que perdran l’accés a suport essencial com a aliments, aigua, ajut mèdic, educació i protecció. També tindrà conseqüències catastròfiques per a milions de persones refugiades palestines al Líban, Jordània i Síria, on l’ajuda humanitària essencial és crucial tant per als refugiats com per a les comunitats d’acollida.

Aquestes accions formen part d’una estratègia més àmplia del Govern d’Israel per deslegitimar la UNRWA, desacreditar el seu suport als refugiats de Palestina i soscavar el marc jurídic internacional que protegeix els seus drets, inclòs el dret al retorn. Si s’aproven, aquestes lleis afectaran greument no només les operacions de la UNRWA, sinó també els drets de les refugiades palestines.

A més, tindran un impacte operatiu i legal devastador en la capacitat d’UNRWA per prestar serveis als territoris palestins ocupats, inclosa Gaza. També posaran en perill el personal de l’agència, molts dels quals han estat assassinats per atacs israelians, i la capacitat de funcionament d’altres agències humanitàries i de la mateixa ONU.

La veritable intenció és soscavar els seus esforços per defensar l’estatus dels i les refugiades palestines i obstruir una resolució política futura.

 

Què és la UNRWA?

UNRWA és l’Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina al Pròxim Orient. Una comunitat de 5,9 milions de persones, gairebé la quarta part de la població refugiada del món.

Des de fa gairebé set dècades, l’Agència ha estat l’encarregada de garantir l’accés a l’educació, la sanitat, l’ajuda humanitària i els serveis socials als refugiats i refugiades de Palestina. Una població que viu acollida a Síria, Líban, Jordània i el territori Palestí ocupat (la franja de Gaza i Cisjordània), tot esperant una solució justa i definitiva a una situació tan difícil com injusta.

* Comunicat en castellà al web de la Coordinadora estatal d’ONG