(Català) Dia Internacional per la Pau: treballem per la pau a Catalunya i arreu


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

En el dia Internacional de la Pau Lafede.cat recorda que les entitats de pau, cooperació internacional i drets humans portem dècades lluitant contra les violacions de drets humans arreu, i que ara no deixarem de fer-ho a casa nostra. Apostem per la transformació pacífica i dialogada dels conflictes i, en aquest sentit, hem acompanyat processos de diàleg i mediació perquè és la millor solució per resoldre els conflictes polítics. En paral·lel, entenem que és la nostra responsabilitat defensar les nostres institucions i la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació i fer tot el possible per demanar un acord dialogat entre les parts.

FOTO CRISTINA CALDERER

Des de la Lafede.cat entenem la pau com un procés de consecució de la justícia a tots els nivells que ens porta a fer aflorar, afrontar i resoldre els conflictes de forma noviolenta, enlloc de negar-ne la seva existència, i treballar per generar les condicions que facin possible la seva resolució o transformació. Tal i com lafede.cat va manifestar al comunicat «Diàleg, negociació i referèndum», tant el Parlament com el Govern de Catalunya tenen tota la legitimitat per convocar el referèndum del proper 1 d’octubre. Lafede.cat ha denunciat, i denunciarà, la regressió i retallades de drets i la perversió del dret, perquè durant tot aquest procés, en comptes de diàleg i negociació hi ha hagut judicialització de la política i politització de la justícia.

Davant l’escalada repressiva i l’atac a les institucions catalanes, les organitzacions de Lafede.cat ens reafirmem en la defensa de la democràcia i de les seves institucions. Des de Lafede.cat demanem als responsables polítics coratge i responsabilitat per buscar solucions polítiques, i fermesa en la cerca de vies de diàleg per a una negociació que permeti realitzar un referèndum pactat sobre la relació entre Catalunya i l’Estat espanyol, així com altres possibles propostes que contribueixin a desencallar el conflicte polític existent. És imprescindible un debat inclusiu on pugui participar tota la ciutadania, en el que tots els arguments i propostes puguin ser escoltades i discutides. Aquest debat seria una oportunitat per millorar la qualitat de la democràcia a tot l’Estat.

Lafede.cat està fermament compromesa la construcció de cultures de pau enteses com a processos que ens han de dur a quotes més altes de justícia global. Per construir-les creiem en l’educació per la pau i en aquest sentit emplacem a la comunitat educativa a mirar d’entendre l’actual conflicte polític com una oportunitat per treballar-la. Igualment demanem redoblar els esforços en el si de la pròpia societat catalana en pro del diàleg per tal de prevenir o gestionar qualsevol fractura social. Demanem a la ciutadania actuar sota els principis de la noviolència i pau. La desobediència civil és legítima en la mesura que contraresta i evidencia importants dèficits democràtics i, per tant, és una eina apropiada per a la defensa dels drets polítics i socials. Catalunya ha estat i ha de continuar sent un referent en la construcció de la pau i en la resolució noviolenta dels conflictes des del diàleg i la negociació.

FOTO: Jordi Borràs