(Català) Ajudar a les persones refugiades passa per exigir responsabilitats polítiques


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

L’onada de fred que ha arribat aquests dies a Europa, especialment a Grècia, ha posat sobre la taula novament la situació en què es troben milers de persones al país grec: atrapades burocràticament i malvivint en camps sense condicions. L’interès ciutadà s’ha reactivat i s’han tornat a realitzar crides de recollida de roba i material d’abric per enviar a l’illa de Lesbos.

De nou el poble català demostra que és molt sensible a la situació de les persones refugiades i que es manté actiu en la defensa dels drets humans. Lafede.cat recorda, però, que la millor solidaritat és la solidaritat informada. Després de fer les trucades oportunes a voluntaris i organitzacions de Lesbos, Lafede.cat confirma que ara mateix a l’illa no es necessita més roba, sinó voluntat política per desencallar la situació. Tot i que pot existir alguna demanda de materials molt concreta en moments determinats perquè la situació és molt canviant, els magatzems a Lesbos estan plens i no calen enviaments massius de roba o material d’abric.

Lafede.cat desaconsella l’enviament de material, sempre que no estigui absolutament justificat, perquè requereix una gestió complexa i completa: cal tenir una entitat sobre el terreny que ens ajudi a identificar les necessitats concretes, establir què es necessita i en quines quantitats, pagar el transport, classificar i finalment distribuir el material. Lafede.cat demana tenir-ho tot en compte abans de fer crides solidàries i molta prudència a l’hora d’enviar-les a través de les xarxes socials, per tal de poder controlar la petició i no generar decepcions. Igualment Lafede.cat recomana que en el moment de rebre aquestes crides solidàries la ciutadania es faci -o faci- algunes preguntes bàsiques: qui ho demana? té sentit enviar-ho? es podria comprar allà? quant costarà el transport? arribarà a temps el material? qui se’n farà càrrec sobre el terreny?

La majoria d’organitzacions amb experiència en ajuda humanitària recorden que la millor alternativa és fer donacions econòmiques ja que permeten comprar el que calgui al propi país, -que ajuda a la dinamització de l’economia local-, i adaptar-se millor a les necessitats concretes: comprar exactament la roba de les talles que calgui, per exemple. Lafede.cat recorda que moltes ONG tenen projectes relacionats amb les persones refugiades i Stop Mare Mortum que hi ha organitzacions i col·lectius grecs amb què es pot col·laborar econòmicament.

 

La solidaritat són polítiques

Lafede.cat recorda també que els catalans i les catalanes ja estem ajudant les persones refugiades via impostos i que Catalunya disposa des de fa anys d’estructures i mecanismes públics de cooperació i solidaritat internacional. Aquests dies s’estan debatent els pressupostos de la Generalitat per al 2017 i de moment no s’estan complint els compromisos d’inversió en cooperació, pau i drets humans prèviament establerts.

Ajudar a les persones refugiades passa per exigir responsabilitats polítiques als governs europeus. Lafede.cat demana a la ciutadania catalana que lluiti pels drets de les persones refugiades a través de l’acció social i política. Hi ha responsables polítics que estan impedint una resposta humanitària solidària i responsable a la crisi i l’estan agreujant amb la seva incapacitat. La UE disposa dels recursos diplomàtics, legals, econòmics i humans necessaris per fer-hi front. Cal exigir el compliment dels acords de reassentament i reubicació, cal fer enrere l’acord Turquia-UE contra el qual diverses entitats -entre elles Lafede.cat- han interposat un recurs col·lectiu, cal aturar les deportacions, i cal actuar de manera col·lectiva i decidida sobre els conflictes i les moltes situacions de violència estructural al món que han expulsat milions de persones de casa seva. És en aquest sentit que Lafede.cat fa una crida a sortir al carrer el dissabte 18 de febrer i assistir a la manifestació convocada per la campanya Casa nostra, casa vostra, de la qual en forma part, per dir que #Volemacollir.