Lafede.cat se suma a la vaga feminista del proper 8 de març convocada a tot el món


La Federació romandrà tancada durant tota la jornada, el dia 7 a la tarda organitza una rua reivindicativa pel Raval i el 8 convoca a la manifestació unitària. Més del 60% del personal remunerat i voluntari de les organitzacions federades són dones.

El proper divendres arriba la tercera vaga feminista de treball productiu i reproductiu on novament es crida a aturar els espais de cures, consum, vida estudiantil i associativa. Lafede.cat dona suport a la vaga i s’ha adherit al manifest de la vaga feminista “Juntes som més fortes! Cap pas enrere i al del grup de migrantas “Manifest per una vaga feminista descolonial i antiracista”.

Segons el darrer Anuari de l’Ocupació del Tercer Sector Social de La Confederació, el 74% de les 94.500 persones que treballen al tercer sector a Catalunya són dones. Aquestes dades coincideixen amb les últimes de Lafede.cat: el voluntariat de les organitzacions federades està format per un 61,10% de dones mentre el personal remunerat arriba al 65,4%. Als alts càrrecs, com direccions i presidències, hi ha però més presència d’homes. Tot això en un sector on les condicions laborals son precàries: “la contractació a temps parcial representa un 56% l’any 2017″ i la mitjana salarial del tercer sector es troba molt per sota dels àmbits de salut i educació.

La federació se suma a la vaga per reivindicar unes condicions laborals dignes i perquè les dones, a tot el món, treballen 16.400 milions d’hores més que els homes, al dia, generalment en tasques de cura no remunerades i perquè els homes tenen un 50% més de la riquesa mundial que les dones. Però la Federació també apel·la a ocupar els carrers perquè les dones migrades o racialitzades estan doblement discriminades i en processos migratoris pateixen més violència i de més tipus que els homes; per vetllar pel planeta; per acabar amb les violències masclistes que ja han suposat 15 dones assassinades el 2019 a l’Estat; per aconseguir una societat on prevalgui la llibertat sexual i els cossos lliures; per una educació que no sigui sexista, ni racista, ni colonial, i per defensar els drets i les llibertats (com la d’expressió, reunió, manifestació, protesta, etc.), aquí i arreu. Lafede.cat ho reivindica des de la diversitat del feminisme i de les dones, i tenint en compte les diferents identitats territorials, sexuals, ètniques, socioeconòmiques, culturals i polítiques.

 

Setmana d’acció feminista

Les entitats que formen part de l’Eix de feminismes han editat un vídeo i proposen sumar-se amb ell a les accions a les xarxes socials per cridar a la vaga feminista, i per convocar a la manifestació unitària del 8 de març. A més, el dijous 7 de març, l’eix organitza una rua pel Raval com a acció simbòlica de tancament de les seus i de la pròpia federació pel 8M. La rua començarà a les 17.30h a Erasme de Janer, espai que acull a algunes entitats, i es desplaçarà pel Raval fins a Lafede.cat.

Coincidint amb el 8 de març Lafede.cat ha fet pública la Guia d’autodiagnosi per a organitzacions socials: Perspectiva feminista i ètica de la cura. Aquesta guia és el fruït d’un llarg i profund procés de treball anomenat “Sembrant cures per cultivar canvis”, que es va iniciar el curs 2016-2017. Lafede.cat i les entitats federades, amb acompanyament externs i expert, han elaborat les seves pròpies pautes i recomanacions per adaptar la  cultura organitzativa a l’enfocament feminista i a l’ètica de la cura. La Guia serveix però perquè qualsevol entitat pugui autoavaluar-se com a feminista i treballar per aconseguir-ho en base a sis blocs de treball: Valors hegemònics; Organització dels treballs i les tasques; Conflictes, relacions i emocions; Conciliació, coresponsabilitat i organització del temps; Discriminació, assetjament laboral, sexual i per raó de sexe, i Participació i democràcia.

A més de la Guia, Lafede.cat, en el seu procés de revisió interna, està treballant en l’elaboració d’un Protocol d’Abordatge de la violències sexuals en el si de les organitzacions que serà de caràcter vinculant i molt pràctic. El Protocol servirà per ajudar a implementar mesures concretes de prevenció i abordatge dels casos de violències sexuals i abusos de poder. Ja s’han fet tres sessions formatives per a tècnics i tècniques i una per a presidències i direccions. La seva aprovació està prevista per aquest 2019.