Empreses catalanes i drets humans: una delegació catalana visitarà Buenaventura a Colòmbia


Del 27 d’abril al 2 de maig una delegació catalana formada per representants d’organitzacions de la societat civil i d’institucions catalanes visitarà Buenaventura, ciutat portuària de la costa del Pacífic colombià que supera tots els índexs del país en violència i vulneracions de drets humans. La delegació ha estat convidada a l’Audiència pública «Víctimes del desenvolupament i estat de coses inconstitucionals», que convoca la Comissió de Drets Humans del Senat de la República de Colòmbia i diferents organitzacions socials de Buenaventura. Diversos actors colombians acusen la filial de l’empresa Grup TCB d’estar implicada en la vulneració dels drets humans a la ciutat. Recentment, l’empresa ha estat vinculada a un escàndol de pagaments de suborns a Guatemala. El vicepresident de Lafede.cat Tono Albareda forma part de la delegació.

Foto13

Fotografies de Javier Sulé.

La Taula Catalana per Colòmbia i Lafede.cat han investigat les denúncies presentades per organitzacions colombianes contra el Grup TCB -Terminals de Contenidors de Barcelona. El juny de 2015, Lafede.cat i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia van portar a Catalunya una delegació colombiana i van organitzar diferents activitats perquè els membres d’aquesta delegació expliquessin les dades i denúncies contingudes a l’Informe «Setge a les comunitats. Els impactes d’una empresa catalana, Grup TCB, a Buenaventura, Colòmbia». Representants de l’església, la política i les comunitats afectades de Buenaventura van explicar al Parlament de Catalunya com els plans de desenvolupament econòmic i urbanístic per a la ciutat portuària estan generant situacions de violència, amb la participació, directa o indirecta, d’empreses catalanes. Tots els grups parlamentaris van expressar el seu compromís per fer seguiment de la situació. El viatge de la delegació catalana a Colòmbia s’ha organitzat coincidint amb la convocatòria d’una Audiència pública del Senat de Colòmbia, sota el títol «Víctimes del desenvolupament i estat de coses inconstitucionals», que aprofundirà en la situació de la ciutat.

Organismes colombians i internacionals fa anys que denuncien la greu crisi humanitària i de drets humans que pateix Buenaventura. La ciutat té una població aproximada de 400.000 persones, de les quals un 90% són afrocolombianes i més del 80% viuen en la pobresa. De 1990 a 2014 es van cometre 5.047 assassinats; 548 desaparicions forçoses computades per Fiscalia; 152.837 persones van ser víctimes del desplaçament forçat; es van comptabilitzar 26 massacres amb 201 persones assassinades. La Xarxa Nacional d’Informació (RNI) de la Unitat de Víctimes, denuncia que 163.227 persones van ser víctimes d’un ampli ventall d’accions de violència.

Buenaventura és un enclavament estratègic per a les exportacions del país, legals i il·legals, i per això és un territori en disputa constant de grups armats il·legals. La privatització del port els anys 90, i la posterior arribada de projectes d’expansió portuària, van facilitar un creixement exponencial de la violència, produïda principalment per grups criminals i/o neoparamilitars. La Cort Constitucional de Colòmbia ha qualificat la situació de Buenaventura com “un estat de coses inconstitucional” a la sentència T025 del 2004 i sense que a dia d’avui se li hagi posat remei.

No és l’únic cas en què les inversions de l’empresa catalana TCB han estat motiu de preocupació. La seva filial a Guatemala, Terminal de Contenedores Quetzal (TCQ), ha estat acusada recentment de pagar 26 milions d’euros en comissions a canvi d’un contracte públic i el seu representant ha estat detingut. Els membres de la delegació intentaran confirmar si altres empreses catalanes podrien tenir interessos a Buenaventura, ja que fonts colombianes apunten que Aigües de Barcelona hauria comprat l’empresa municipal Sociedad de Acueducto y Alcantarillado de Buenaventura. La delegació presentarà les seves conclusions a la tornada, en roda de premsa.

La delegació estarà formada per la presidenta i vicepresident de la Taula Catalana per Colòmbia Michela Albarello i Tono Albareda – que són també, respectivament, directora de la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO de Catalunya i vicepresident de Lafede.cat-, Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau; Julián Artacho, representant a Colòmbia de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; Gabriela Serra, parlamentària de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP); Joan Maria Soler, vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona; Josep Maria Fisa, representant de l’arquebisbe de Barcelona i de Justícia i Pau i Amaia García, coordinadora de la Taula Catalana per Colòmbia. Dues periodistes de eldiario.es i de la revista 5w faran seguiment de la visita.

El 26 de juny de 2014, el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides va aprovar la creació d’un Grup de Treball Intergovernamental- GTI que treballés un futur Tractat Vinculant de Nacions Unides sobre empreses transnacionals. Un acord històric votat per 20 països, però impulsat des de baix per més de 600 organitzacions i moviments socials de tot el planeta. La internacionalització de l’economia catalana i els impactes de les empreses catalanes a l’exterior és un dels eixos centrals del treball d’incidència política de Lafede.cat. Amb l’anàlisi de l’acció de TCB, Lafede.cat i la Taula Catalana per Colòmbia s’han sumat al treball de seguiment de casos de vulneració de drets humans per part d’empreses transnacionals.