#SomDefensores – Registre de material audiovisual 1-O


Els següents apartats inclouen enllaços a documents audiovisuals realitzats pel dispositiu d’observadores de Drets Humans #SomDefensores durant la jornada de l’1 d’octubre de 2017 a Barcelona, així com alguns vídeos realitats per tercers operò que són d’especial interès per l’estudi dels casos de l’informe VIOLACIÓ DE DRETS CIVILS I POLÍTICS Catalunya. setembre i octubre 2017.

1- Centres de Barcelona observats pel dispositiu de #SomDefensores on es van registrar vulneracions de DH.

Escola Ramón Llull

Escola Mediterrània

Escola de Formación de Adultos Freire

Escola Infant Jesús

CEIP Aiguamarina

Escola Dolors Monserdà

Escola Pia Sant Antoni

IES Joan Fuster

CEIP Els Horts

IES Ágora

CAP Guinardó

CEIP Pau Romeva

Centre Educatiu Projecte

Escola de Joves Trinitat Vella

IES Joan Boscà

IES Pau Claris

2- Altres  localitats o testimonis

EOI Vall d’Hebrón

1- Centres de Barcelona observats pel dispositiu de Drets Humans desplegat per #SomDefensores on es van produir intervencions policial susceptibles a cometre vulneracions de DH i on #SomDefensores va recollir testimonis de víctimes i persones presents.

Escola Ramón Llull

La policia es va personar a les 8.45 hores a l’escola Ramon Llull de Barcelona. Van procedir de manera desproporcionada i altament violenta contra les persones que es trobaven assegudes a terra per tal d’intentar evitar que la policia accedís a l’interior del col·legi on es trobaven les urnes de votació i posteriorment contra altres persones sense importar l’edat (incloent persones grans). Després, en sortir del col·legi amb l’urna, agents de la Policia Nacional van disparar diversos projectils, causant diversos ferits de bala de goma: un d’ells va impactar a l’ull d’un home (encara no se sap mèdicament si ha perdut totalment o parcialment la visió); almenys en un altre cas, va impactar contra la cama d’una altra persona causant lesió. De forma complementària s’ha obtingut informació segons la qual agents de la Policia Nacional van expulsar el periodista G.C. i redactor de successos de elPeriódico de la zona on es trobava als voltants del Col·legi, tot i estar degudament identificat com “Premsa”, impedint-li el exercici del dret d’informació. El dispositiu d’observadors en drets humans té recollida informació detallada sobre quatre persones que van ser agredides per la Policia Nacional.

Vídeo 1 –

Vídeo 2 –

Inicio

Escola Mediterrània

Respecte la càrrega policial efectuada per efectius de la Policia Nacional en aquesta escola sobre les 9.10h les entitats impulsores d’aquest informe, a través del dispositiu d’observadores de Drets humans, han recollit diversos testimonis de persones que van patir i / o van presenciar els fets tant en l’accés a l’escola com a l’interior del centre electoral, així com informació i descripció de les lesions de nou víctimes identificades, incloent persones amb llavi trencat, persona amb ferida incisa a la cara amb abundant sagnat: els testimonis recollits refereixen cops al cap i a la cara amb les porres de forma indiscriminada, empentes violents contra el terra, cops de puny i cops amb la culata d’escopeta, entre d’altres.

Vídeo 1 –

Vídeo 2 –

Vídeo 3 –

Vídeo 4 –

Vídeo 6 –

Inicio

Escola de Formació d’Adults Freire

Cap a les 9h, quan estaven constituïdes les taules però la votació no havia començat, van arribar més o menys 20 agents de la Policia Nacional. La policia va entrar amb molta violència al centre. El dispositiu de Observadores de Drets humans disposa d’informació i el testimoni de tres víctimes de cops al cap amb porra, una d’elles de 75 anys a la qual es va causar violentament una ferida incisa sagnant al cap causa d’un cop de porra.

Vídeo 1 –

Vídeo 2 –

Inicio

Escola Infant Jesús

Sobre les 9.20h arriben agents de la Policia Nacional. En aquest cas es va produir càrrega indiscriminada amb porres i cops violents en entrar. El dispositiu d’observadors disposa del testimoni d’una de les víctimes, d’edat avançada, que va resultar amb ferida incisa al front amb abundant sagnat, víctima que va ser assistida a l’Hospital Clínic de Barcelona. També es disposa d’informació respecte d’una persona que, arran de la intervenció policial, va tenir un atac epilèptic i a una altra persona la van arrossegar violentament uns cinc metres per terra.

Vídeo 1 –

Inicio


CEIP Aiguamarina

El dispositiu d’observadors de Drets humans va ser testimoni de la primera intervenció policial, compost per uns 50 agents distribuïts en 20 furgonetes policials. La Policia Nacional va entrar al pati del centre clavant cops de porra, puntades de peu i trepitjant a la gent. Es disposa d’informació sobre 20 persones agredides i en particular cinc víctimes que van resultar ferides per cops de porra al cap, en els colzes, i a les cames i una sisena víctima de greu agressió i intimidació verbal. La Policia va fer fotos de les cares dels membres de les taules i es van identificar a tots ells.

Vídeo 1 –

Vídeo 2 –

Inicio


Escola Dolors Monserdà

Respecte la càrrega policial efectuada per efectius de la Policia Nacional en aquesta escola cap a les 12 h les entitats impulsores d’aquest informe, a través del dispositiu d’observadores de Drets humans, han recollit diversos testimonis de persones que van patir els fets tant a l’accés a l’escola com a l’interior del centre electoral, així com informació i descripció de les lesions de dues víctimes identificades. Els testimonis recollits parlen de cops violents a la cara, estirada de cabells, cops de puny, estirament violent de mandíbula de baix a dalt i arrossegat per terra, cops de porra a diverses parts del cos i torçada de canell, entre d’altres. Es custodia el material gràfic tant de l’arribada de més de 30 furgons i vehicles de policia secreta, així com de la intervenció policial.

Vídeo 1 –

Vídeo 2 –

Inicio

Escola Pia Sant Antoni

Respecte la càrrega policial executada per efectius de la Policia Nacional en aquesta escola cap a les 12 h les entitats impulsores d’aquest informe, a través del dispositiu d’observadors de Drets Humans, han recollit diversos testimonis que corroboren que la policia va entrar a l’escola electoral destruint la porta i aixecant la reixa per entrar i que van agredir diverses persones mitjançant forcejaments, tirades del pèl, cops de porra i cops de puny. Es té constància de dues persones agredides, una d’elles va rebre un cop de puny al nas i una altra persona amb el llavi partit i contusions per un cop de peu.

Vídeo 1 –

Vídeo 2 –

Vídeo 3 –

Inicio

IES Joan Fuster

Respecte la càrrega policial efectuada per la Policia Nacional en aquesta escola sobre les 9h, les entitats impulsores d’aquest informe, a través del dispositiu d’observadores de Drets Humans, han presenciat directament els fets i han recollit diversos testimonis de persones que van patir i / o van presenciar els fets violents tant durant l’accés a l’escola com a l’interior del centre electoral, així com informació i descripció de les lesions de quatre víctimes identificades. Els testimonis recollits refereixen que es van presentar uns 20 furgons policials, la policia anava armada amb escopetes, porres i escuts, i en la seva incursió van donar abundants cops indiscriminats a les persones per accedir a la porta del local, incloent cops al cap, puntades amb punta rígida a les costelles, utilització d’un objecte punxant desconegut, empentes, estirades molt violentes de cabells, especialment a dones, entre d’altres. Van haver nombrosos ferits que van ser atesos pel Servei d’Emergències Mèdiques; es van presentar tres ambulàncies que van atendre els ferits de diversa consideració incloent a dues persones que van caure d’un banc a terra, a causa de la intervenció de la policia nacional, perdent ambdues el coneixement. Així mateix els agents van agafar i van llançar a terra nombrosos telèfons mòbils de persones que van gravar la intervenció policial, incloent la de les dues observadores de drets humans que es trobaven convenientment identificades (prèvia notificació formal als Cossos i Forces de Seguretat de l’estat i Mossos d’ Esquadra).

Vídeo 1 –

Vídeo 2 –

Vídeo 3 –

Inicio

CEIP Els Horts

El dispositiu d’observadors de Drets Humans és coneixedor que la Policia Nacional arriba aproximadament sobre 8.30h al col·legi electoral. Es va accedir a la zona interior del col·legi trencant les portes d’accés de vidre amb un martell. La Policia Nacional va accedir per l’entrada del pati, on es trobava gent asseguda i de peu. Es van produir agressions tant al pati del col·legi com a l’interior, afectant persones grans. Es van produir càrregues indiscriminades, estirades de cabells, es va arrossegar a persones pel terra i es van causar cops violents en diverses parts del cos. Se sap que un home va rebre un cop de porra al cap que li va causar una bretxa sagnant al cap i que va haver de ser atès per una ambulància.

Vídeo 1 –

Inicio


IES Ágora

Intervenció policial de 20 furgonetes de policia cap a les 12h dins del col·legi electoral, amb agressions amb porres, defenses, empentes i amb ferides al cap, les mans i el tronc causant un gran pànic dins de les dependències de l’escola. En entrar a l’escola la Policia Nacional va trencar la porta de ferro i altre mobiliari. s’amenaça als membres de les meses electorals amb multa i detenció. Una de les persones identificades, membre d’una mesa electoral, va haver de ser atesa d’un atac d’ansietat. A la sortida la policia va destrossar el mobiliari i nombroses destrosses a les parets posteriors a la requisa de les urnes.

Vídeo 1 –

Vídeo 2 –

Vídeo 3 –

Inicio

CAP Guinardó

El dispositiu d’observadors de Drets humans no va ser testimoni de la primera intervenció policial però sí de la segona i va recollir testimonis de víctimes i persones presents. La Policia Nacional va accedir donant forts cops i empentes i tirant violentament a terra persones que s’agrupaven a la porta. A la sortida també van donar algunes empentes amb violència. En particular, el dispositiu d’observadors va poder conèixer vuit víctimes que van resultar ferides, una d’elles una víctima de 73 anys d’edat amb una ferida al peu, i dues de les víctimes van ser traslladades a l’Hospital.

Vídeo 1 –

Vídeo 2 –

Vídeo 3 –

Inicio

CEIP Pau Romeva

El dispositiu d’observadors de Drets humans no va ser testimoni directe de la intervenció policial, però és coneixedor que cap a les 13h la policia va entrar en aquest col·legi i es va constatar que hi va haver lesions a la cara d’algunes persones i, de forma general, cops de porra, empentes violents i puntades amb botes rígides. També es coneix que una senyora va haver de ser atesa per una ambulància i que un noi va ser agredit a l’esquena. També es va tenir coneixement que la Policia Nacional va disparar bales de goma.

Vídeo 1 –

Vídeo 2 –

Vídeo 3 –

Vídeo 4 –

Vídeo 5 –

Inicio

Centre Educatiu Projecte

El dispositiu d’observadors de Drets Humans és coneixedor que per a retirar la gent que protegia de forma pacífica la porta d’entrada al pati de l’escola, la Policia Nacional va intervenir donant estrebades violentes, cops de porra, puntades de peu, cops de puny mentre insultaven i fins i tot van escopir a les persones que resistien pacíficament. També es té coneixement que li retiren el mòbil a una persona que estava gravant asseguda sobre el mur. La Policia Nacional, un cop va tenir accés al pati de l’escola, va rebentar les portes de l’escola per entrar a l’edifici i, un cop a l’interior, van requisar ordinadors i documents.

Vídeo 1 –

Inicio

Escola de Joves Trinitat Vella

Respecte la càrrega policial executada per efectius de la Policia Nacional (aproximadament 40 efectius) en aquesta escola sobre les 11.40h les entitats impulsores d’aquest informe, a través del dispositiu d’observadores de Drets humans, van ser testimonis directes dels fets i dels atacs contra 20 persones (principalment estudiants, gent jove i també gent gran) dels quals quatre van resultar ferides i han recollit diversos testimonis de persones que van patir els fets. La policia va entrar a l’escola trencant la porta amb un martell. Hi va haver estirades de cabells, d’orelles, empentes, cops de porra, etc. Es van produir alguns atacs d’ansietat i pànic per la dinàmica altament violenta utilitzada.

Inicio

IES Joan Boscà

El dispositiu d’observadors de Drets Humans és coneixedor que l’entrada a l’escola la duu a terme un dispositiu de la Policia Nacional d’unes 30 furgonetes, que carreguen de forma violenta per aconseguir accedir a l’interior del centre. Quan la policia va sortir de l’escola, va tornar a efectuar agressions, arrossegant per terra a algunes persones, produint nombrosos estrebades i violents i cops.

Vídeo 1 –

Inicio

IES Pau Claris

Respecte la càrrega policial duta a terme per efectius de la Policia Nacional en aquesta escola sobre les 11.30h el dispositiu de observadores de Drets Humansva recollir diversos testimonis de persones que van patir els fets, tant en l’accés a l’escola com a l’interior del centre electoral, així com informació i descripció de les lesions de dues víctimes identificades: els testimonis recollits parlen de llançament de persones per les escales amb greu risc, empentes i arrossegaments d’algunes persones per terra, cops indiscriminats, tirades de cabell, puntades, cops de puny, persones agafades pel nas, així com lesions en dits de la i agressió sexual en els pits a una dona, entre d’altres.

Vídeo 1 –

Vídeo 2 –

Inicio

2- Altres localitats de Catalunya o centres de Barcelona on el dispositiu d’observadores de Drets Huamsn de #SomDefensores no va ser desplegat però sobre els que el dispositiu va recollir directament testimonis de víctimes i persones presents:

Escola EOI Vall d’Hebrón (Barcelona)

Vídeo 1 –

Vídeo 2 –

Inicio