«

»

Guia pedagògica Com vivim? Convivint – primera fase

Dades de l'entitat
Nom de l'entitat: Fundació Akwaba
Correu-e de la persona responsable del recurs: educatiu@fundacioakwaba.cat
Dades del recurs
Any de publicació: 2019
Any última edició: 2019
Editorial:
ISBN:
Idioma: Català
Tipus de recurs: Material didàctic
Àmbit: Tots els àmbits
Destinataris: Primària i secundària
Contingut
Objectius:

1A FASE Formació, investigació i sensibilització a la comunitat educativa.

CULTURA DE PAU des d’una visió de justícia global.

A la primera fase, els participants reflexionen i transformen el centre educatiu a través de l’art i l’IAP (Investigació, Acció i Participació) i l’educació emocional.

 

A través de l’acció es vol:

a. Comprendre les causes estructurals de les vulneracions del dret a la pau i a la sostenibilitat en l’entorn immediat, local i el món.
b. Promoure la formació, investigació, reflexió i transformació d’estratègies de resolució assertiva en el centre educatiu gràcies al treball de competències personals i interpersonals i la generació d’espais de treball mixtos.
c. Fomentar la participació comunitària per la sostenibilitat global des dels centres educatius al barri.
d. Sensibilitzar la ciutadania local sobre les vulneracions de pau i sostenibilitat al món a través de l’art en espais públics i la difusió en MMCC locals.
e. Compartir experiències amb infants, jovent, famílies, professorat, universitat (URV i GREM) i tècnics de cooperació i d’educació d’àmbit local, nacional i/o internacional per generar aprenentatges i procurar incidir en les polítiques educatives i socials.

Competències curriculars treballades:
Es poden incloure les formacions amb l’alumnat en matèries relacionades amb l’àmbit social, l’àmbit de cultura i valors i l’àmbit personal i  social. O bé, de manera interdisciplinària inserint els mòduls en ciències socials, visual i plàstica, tutories, educació física, informàtica, llengües i servei comunitari, entre d’altres opcions. A continuació s’enumeren les competències curriculars treballades a partir dels mòduls formatius amb l’alumnat:

• Implicació en tot tipus d’accions personals i col·lectives que contribueixin a transformar els conflictes de forma noviolenta en l’entorn proper i llunyà.
• Treball cooperatiu i reconeixement dels seus beneficis per totes les persones del grup-classe.
• Comunicació assertiva de les pròpies emocions, i empatia amb les emocions de les altres persones des de l‘estima cap a les altres persones.
• Aplicar amb destresa els mecanismes de transformació de conflictes, posant en pràctica habilitats que faciliten l’apoderament, la negociació i la convivència, amb l’objectiu de transformar els conflictes de forma noviolenta.
• Coneixement de formes per promoure la pau en l’entorn proper i a nivell mundial (dret a la pau, educació per la pau, control dels recursos naturals...)
• Identificació de les pròpies necessitats per la cura d’una mateixa i de les altres.


Breu descripció del recurs:

És un material de suport per a educadors, educadores i professorat d’infants i joves de deu a disset anys, per viure un procés de revisió personal, del grup-classe, de l’entorn i del món per tal de vetllar per un clima de pau des del centre educatiu.

Els continguts d’aquesta guia pedagògica han estat elaborats per la Fundació Akwaba. AHEAD ha elaborat el marc conceptual d'aquesta primera fase de la campanya. Les formacions van adreçades especialment a infants de nou anys fins a joves de disset. Tot i que els continguts són els mateixos, el grau d’aprofundiment i la metodologia varia depenent de l’edat i per això agrupem els mòduls en dos blocs: l’un per a infants del segon i tercer cicle de primària, de nou a onze anys; i l’altre per a joves de secundària, de dotze a disset anys. També s'inclouen mòduls per dinamitzar espais de reflexió amb l'alumnat, el professorat i mixtes. Els continguts dels mòduls segueixen una lògica d’aprenentatge progressiu i, per tant, se suggereix dur a terme l’ordre proposat.

Mòdul 1: Relació entre cultura de pau i sostenibilitat global.
Mòdul 2: Escape system: comprendre les interferències del món global. Causes estructurals que generen violències.
Mòdul 3: Les meves emocions en mirar el món. Autoregulació i gestió emocional.
Mòdul 4: Les nostres emocions en les relacions amb les altres. Capoeira. Sessió al gimnàs, pati o aula polivalent.
Mòdul 5: Resolució positiva dels conflictes al món. Recerca.
Mòdul 6: Com vivim al centre educatiu? IAP i art.

 


Observacions:

Per veure les experiències pilot de Com vivim? Convivint, podeu consultar: https://comvivim.wordpress.com/


Disponibilitat
És de cessió gratuïta: SI
És de lloguer: NO
Preu lloguer: €
És de compra: NO
Preu compra: €
Correu-e per la compra del recurs: