(Català) 17-O Dia Internacional per a l’Eradicació de la pobresa.Exigim els nostres drets


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Enguany la plataforma Pobresa Zero – Justícia Global, formada per més de 3.200 organitzacions celebrarà el Dia Internacional per a l’eradicació de la pobresa el mateix 17 d’octubre davant la seu del Síndic de Greuges de Catalunya, on es farà la lectura del manifest.

Lafede.cat, com ja es habitual, se suma a la campanya que enguany gira al voltant de la necessitat de garantir els drets fonamentals. Tal i com es reivindica al document marc, que du per títol «Contra la pobresa i les desigualtats, exigim els nostres drets», les organitzacions que conformen la plataforma estan «decidides a construir una societat inclusiva i cohesionada que enforteixi la seva qualitat democràtica» i creuen que  «el procés que es viu a Catalunya és una oportunitat per apostar per un canvi de model que es basi en els drets humans, la justícia social i la sostenibilitat». Lafede.cat troba molt encertada la defensa dels drets en un moment en què a casa nostra s’estan vulnerant tot tipus de drets socials, civils i polítics.

 

El document defensa que l’eradicació de la pobresa i les desigualtats està estretament lligada a la garantia dels drets fonamentals, i exigeix el compliment del dret a l’alimentació, a la salut, a l’educació, a l’habitatge, al treball, a uns ingressos mínims, a la mobilitat i a la participació com a base perquè es facin efectius tots els drets que reconeix el nostre ordenament jurídic. Com sempre, la plataforma planteja demandes i propostes concretes i reclama als partits polítics i als representants institucionals que les implementin per tal de fer de Catalunya un país més just, on totes les persones puguin gaudir de les mateixes oportunitats per viure una vida digna i plena, i que alhora contribueixi a fer possible aquesta realitat també arreu del món.

 

Les organitzacions socials catalanes defensen la necessitat de canvis estructurals i un compromís ferm dels poders públics per lluitar contra les causes de la pobresa i les desigualtats. Entre d’altres, advoquen per l’establiment d’un sistema fiscal just i solidari, construït sobre els principis de la redistribució i l’equitat, de manera que qui més capacitat econòmica té contribueixi més. «Perquè el sistema tributari sigui just, cal que compleixi de manera efectiva els principis de generalitat (que hi contribueixi tothom), progressivitat (que contribueixi més qui més capacitat econòmica té) i igualtat (a igualtat de capacitats, igualtat de contribució), impedint els mecanismes d’elusió i evasió fiscals». En aquest sentit, la plataforma reclama l’eliminació dels paradisos fiscals perquè la seva existència constitueix una limitació a la capacitat de recaptar impostos al facilitar que les empreses i les grans fortunes operin impunement amb ells.