(Català) Ara el Nepal: cobertures periodístiques responsables


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

“En el cas d’emergències, moments de forta noticiabilitat, cal explicar les causes que provoquen o agreugen la catàstrofe”. Aquesta va ser una de les recomanacions sorgides del treball en grups durant el Taller Internacional, el 16 i 17 de març, a Barcelona, que continuarà al Fòrum de Torí (Itàlia), el proper 11 i 12 de juny. Precisament ara, quan el Nepal es troba en una situació d’emergència, després del terratrèmol que va sacsejar el país el passat 25 d’abril, cal tenir-ho en compte.

 

terremoto 27 abril_0

Foto Intermon Oxfam

 

Com explicava Iolanda Fresnillo, ja hi ha experiències prèvies que poden ajudar a no cometre els mateixos errors, tant pel que fa a la reconstrucció, com a la cobertura informativa i el paper dels mitjans de comunicació. Precisament, en el marc del primer seminari DevReporter i gràcies al suport del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), es va presentar un anàlisi sobre la cobertura de TVE i TV3 de la catàstrofe humanitària d’Haití de 2010. Entre altres tendències, s’hi va detectar la presència de tòpics i l’hegemonia de la mirada colonial. D’aquell treball, també en van sorgir un conjunt de recomanacions (document complet) per a periodistes i ONG, que recuperem perquè són de gran utilitat davant l’emergència que viu el Nepal. A continuació, un resum:

 

RECOMANACIONS PER A PERIODISTES

1. Preparar-se per obrir el focus de la cobertura

2. Evitar la reproducció de tòpics i les mirades colonials

3. Assegurar la cobertura (crítica) de la reconstrucció

RECOMANACIONS PER A ONG

1. Aprofitar els aniversaris per ampliar dades de situació i context i
facilitar informació no només de la intervenció concreta al país i dels
seus resultats sinó també de l’evolució de la situació del país

2.Preparar al personal local per acollir i atendre els periodistes

3. Difondre informacions i opinions d’ONG, activistes o professionals del
país afectat sobre el procés de reconstrucció

Recomanacions per a periodistes i ONG (document complet)