(Català) Dialèg, negociació i referèndum, el posicionament de Lafede.cat


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El passat 10 de juny l’Assemblea de Lafede.cat va debatre un document de posicionament sobre el referèndum. Després d’un mes de treball en què la nova junta ha recollit totes les esmenes presentades, Lafede.cat fa ara públic el document.

El 2014, Lafede.cat va cridar a la desobediència al Tribunal Constitucional davant la suspensió de la consulta del 9N, consulta que després va esdevenir procés participatiu. En aquell moment, la federació va recordar que la desobediència civil és legítima en la mesura que contraresta i evidencia importants dèficits democràtics i, per tant, és una eina apropiada per a la defensa dels drets polítics i socials. Recentment, Lafede.cat ha participat al Pacte Nacional pel Referèndum, espai de trobada transversal i plural, conformat per entitats i organitzacions de la societat civil, així com de partits polítics, administracions i càrrecs electes i ha donat suport tècnic al seu Comitè Executiu.

«Diàleg, negociació i referèndum. Lafede.cat defensa els drets humans en el seu sentit més ampli i advoca per la gestió del conflicte polític des de la lògica de la negociació i la cultura de pau». Tal i com recull al títol, Lafede.cat es referma en la seva demanda a tots els actors polítics de gestionar l’actual conflicte polític des de la negociació la cultura de pau i la defensa dels drets humans. El document desglossa en setze punts el posicionamet de Lafede.cat, resumit en la seva conclusió final: la federació defensa el dret a l’autodeterminació i totes les mesures pacifiques que es considerin convenients per promoure’l. Lafede.cat defensa la convocatòria del referèndum de l’1-O, tal i com demana una àmplia majoria de la ciutadania catalana, i considera que el Govern català i el Parlament de Catalunya tenen tota la legitimitat per convocar-lo, i que és un mecanisme que permet visibilitzar i transformar el conflicte polític existent.

D’altra banda, Lafede.cat ha denunciat, i denunciarà, la regressió i retallades de drets en termes de llibertat d’expressió, i la perversió del dret, en tant que s’està judicialitzant la política i polititzant la justícia. Conscient que el posicionament de bloqueig del Govern espanyol dificulta disposar de totes les garanties legals necessàries per part del Govern català, aspecte crucial en aquests moments, i davant la manca de claredat i informació per part del Govern català respecte als mecanismes per a promoure el referèndum, Lafede.cat no avança cap postura respecte al caràcter vinculant de la convocatòria de l’1-O. Lafede.cat resta a l’espera de noves informacions, i entén que el caràcter vinculant també està subjecte a com es desenvolupa el procés i l’apropiació que d’ell es faci la ciutadania catalana ja que és bona part d’aquesta ciutadania que exigeix ser reconeguda com a subjecte polític.