(Català) Crisi dels refugiats: les ONG demanen també recursos per treballar a Síria i els països fronterers


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat celebra que el Govern hagi convocat el proper dijous el Comitè Català d’Acció Humanitària d’Emergència, tal i com havia demanat la pròpia federació la setmana passada. Lafede.cat traslladarà al Govern les demandes de les ONG que treballen als camps de refugiats de les zones frontereres a Síria on la situació humanitària és molt greu.

refugiados_sirios-UNICEF

Foto: UNICEF/Marshall Tuck

Des de fa dos anys les ONG han multiplicat els seus esforços i les seves alertes sobre el ràpid increment de persones refugiades arran la guerra de Síria. Lafede.cat integra tant organitzacions que treballen sobre el terreny a Síria o als campaments de refugiats dels països limítrofs, com organitzacions que s’ocupen de temes d’asil i refugi, així com organitzacions que analitzen i expliquen el conflicte sirià des de Catalunya. En nom de totes elles, la presidenta de Lafede.cat, Míriam Acebillo, ja va comparèixer al Parlament per demanar més suport tant a l’acció humanitària, com a l’acollida de persones refugiades.

En el seu posicionament respecte a la crisi de les persones refugiades, del passat 10 de setembre, Lafede.cat saludava la resposta solidària de la ciutadania i la voluntat de coordinació de les diferents administracions, recordava que Catalunya ja disposava d’instruments i espais de coordinació per fer front a crisis humanitàries, i demanava a la Generalitat la convocatòria urgent del Comitè Català d’Acció Humanitària d’Emergència-CCAHE, i el desplegament immediat del Pla de Protecció internacional, així com els recursos necessaris en cada cas.

La fede.cat creu que l’acollida de persones refugiades a Europa ha d’anar acompanyada de més actuacions de suport a Síria i els països fronterers, on es concentren la majoria de persones refugiades, i també d’accions educatives i de sensibilització, sostingudes en el temps. Donat que el Pla Director de Cooperació 2015-2018, aprovat recentment, estableix que, en acció humanitària, es prioritzaran les situacions de més vulnerabilitat i les crisis de llarga durada, Lafede.cat considera imprescindible que l’Agència Catalana de Cooperació i el seu Comitè Català d’Acció Humanitària i d’Emergència-CCAHE alliberin alguna partida pressupostària per a aquest tema, i es coordinin amb el Comitè operatiu d’entitats i institucions creat ad hoc per a l’acollida de persones refugiades. Lafede.cat creu que cal reivindicar i posar en valor la feina feta fins ara per les ONG catalanes que treballen en cooperació i acció humanitària, i en la defensa de la pau i els drets humans, i traslladar a la societat la complexitat de la crisi i la necessitat d’un abordatge integral.