Crisi dels refugiats: les ONG demanen també recursos per treballar a Síria i els països fronterers


Lafede.cat celebra que el Govern hagi convocat el proper dijous el Comitè Català d’Acció Humanitària d’Emergència, tal i com havia demanat la pròpia federació la setmana passada. Lafede.cat traslladarà al Govern les demandes de les ONG que treballen als camps de refugiats de les zones frontereres a Síria on la situació humanitària és molt greu.

refugiados_sirios-UNICEF

Foto: UNICEF/Marshall Tuck

Des de fa dos anys les ONG han multiplicat els seus esforços i les seves alertes sobre el ràpid increment de persones refugiades arran la guerra de Síria. Lafede.cat integra tant organitzacions que treballen sobre el terreny a Síria o als campaments de refugiats dels països limítrofs, com organitzacions que s’ocupen de temes d’asil i refugi, així com organitzacions que analitzen i expliquen el conflicte sirià des de Catalunya. En nom de totes elles, la presidenta de Lafede.cat, Míriam Acebillo, ja va comparèixer al Parlament per demanar més suport tant a l’acció humanitària, com a l’acollida de persones refugiades.

En el seu posicionament respecte a la crisi de les persones refugiades, del passat 10 de setembre, Lafede.cat saludava la resposta solidària de la ciutadania i la voluntat de coordinació de les diferents administracions, recordava que Catalunya ja disposava d’instruments i espais de coordinació per fer front a crisis humanitàries, i demanava a la Generalitat la convocatòria urgent del Comitè Català d’Acció Humanitària d’Emergència-CCAHE, i el desplegament immediat del Pla de Protecció internacional, així com els recursos necessaris en cada cas.

La fede.cat creu que l’acollida de persones refugiades a Europa ha d’anar acompanyada de més actuacions de suport a Síria i els països fronterers, on es concentren la majoria de persones refugiades, i també d’accions educatives i de sensibilització, sostingudes en el temps. Donat que el Pla Director de Cooperació 2015-2018, aprovat recentment, estableix que, en acció humanitària, es prioritzaran les situacions de més vulnerabilitat i les crisis de llarga durada, Lafede.cat considera imprescindible que l’Agència Catalana de Cooperació i el seu Comitè Català d’Acció Humanitària i d’Emergència-CCAHE alliberin alguna partida pressupostària per a aquest tema, i es coordinin amb el Comitè operatiu d’entitats i institucions creat ad hoc per a l’acollida de persones refugiades. Lafede.cat creu que cal reivindicar i posar en valor la feina feta fins ara per les ONG catalanes que treballen en cooperació i acció humanitària, i en la defensa de la pau i els drets humans, i traslladar a la societat la complexitat de la crisi i la necessitat d’un abordatge integral.