(Català) Lafede.cat participa al Quorum Global a Màlaga


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Durant tres dies més de 300 persones han participat a la trobada “Islas Encendidas” on s’ha reivindicat el feminisme i les cures, la recuperació de la participació ciutadana, teixir xarxes i generar mecanismes per a capgirar el model hegemònic capitalista i posar al centre les persones i el planeta.

Foto família Islas Encendidas (Màlaga). Octubre 2018

Els passats dies 19, 20 i 21 d’octubre es va celebrar a Màlaga la primera trobada del Quorum Global sota el nom Islas Encendidas, on s’hi han reunit més de 300 persones de tot l’estat espanyol amb l’objectiu de trobar-se per a reflexionar sobre una nova manera de fer i de construir alternatives a la situació actual i de connectar diferents iniciatives, experiències i lluites per a la transformació social. Una representació de Lafede.cat, formada per membres de l’equip tècnic i represenants d’entitats, s’hi va desplaçar per a participar-hi.

Cal treballar per un canvi de sistema i per per aconseguir-ho cal prioritzar a l’agenda organitzativa i política les cures i el feminisme per posar a les persones i el planeta al centre. Aquesta va ser una de les principals conclusions de la trobada. Per fer-ho, cal emmirallar-se en el moviment feminisme que ha sabut, després de molt treball invisibilitzat, reivindicar-se com a model organitzatiu i econòmic alternatiu a l’actual, i cal reivindicar el dret a la participació ciutadana plena en la presa de decisions per recuperar la democràcia i assolir sobirania.

D’altra banda, es va posar sobre la taula la necessitat de fer canvis interns a moltes organitzacions per obrir-se a nous espais i a treballar amb altres actors socials des de l’horitzontalitat, per tal de fer un treball en xarxa més efectiu a partir de objectius concrets i comuns.

I finalment, als diferents espais de treball va sorgir la necessitat de deconstruir el model hegemònic capitalista a través de la comunicació transformadora, amb un treball enxarxat amb periodistes i una aposta clara pels mitjans que tenen noves maneres de fer i veure el món, i de l’educació transformadora que té present el treball emocional. En aquesta línia, es va posar en valor el fet d’ocupar l’espai públic i de combatre alguns discursos, especialment els de l’odi, amb la generació de contra-relats, i de fer-ho des de la quotidianitat de les petites accions com a base per canviar el global des del local.

Mani «Paremos el naufragio de Derechos», Màlaga. Octubre 2018

Yayo Herrero i altres experiències

La trobada va començar amb una taula rodona moderada per Magda Bandera, directora de La Marea, i hi van participar Lucrecia Sáenz Hernández, del col·lectiu de treballadores de la llar de Territorio Doméstico; Gilbert Jassey, vicepresident de La Bolina, associació de persones refugiades, migrants i locals de Granada; Sonia Ros Muriel, de la plataforma Stop Mare Mortum;  i Paula Guerra Cáceres, presidenta de SOS Racismo-Madrid. A la taula es va debatre sobre l’auge del discurs de l’odi, el racisme i la xenofòbia lligat a la migració, sobretot arran de l’aparició de VOX, i de com s’hi pot fer front.

Diumenge l’activista ecofeminista Yayo Herrero va posar punt i final a aquests tres dies amb dos missatges clau: “Estem en un moment de guerra contra la vida”, fent referència a un sistema capitalista “feixista”, segons ella, que ataca a les persones i al planeta. I sobretot va reivindicar que ja hi ha propostes alternatives de canvi però que cal “una agenda civil i política” i “construir poder popular“ per aplicar-la.

Finalment, tots els participants de la trobada van participar a la manifestació “Parem el naufragi de drets”.