Lafede.cat participa al Quorum Global a Màlaga


Durant tres dies més de 300 persones han participat a la trobada “Islas Encendidas” on s’ha reivindicat el feminisme i les cures, la recuperació de la participació ciutadana, teixir xarxes i generar mecanismes per a capgirar el model hegemònic capitalista i posar al centre les persones i el planeta.

Foto família Islas Encendidas (Màlaga). Octubre 2018

Els passats dies 19, 20 i 21 d’octubre es va celebrar a Màlaga la primera trobada del Quorum Global sota el nom Islas Encendidas, on s’hi han reunit més de 300 persones de tot l’estat espanyol amb l’objectiu de trobar-se per a reflexionar sobre una nova manera de fer i de construir alternatives a la situació actual i de connectar diferents iniciatives, experiències i lluites per a la transformació social. Una representació de Lafede.cat, formada per membres de l’equip tècnic i represenants d’entitats, s’hi va desplaçar per a participar-hi.

Cal treballar per un canvi de sistema i per per aconseguir-ho cal prioritzar a l’agenda organitzativa i política les cures i el feminisme per posar a les persones i el planeta al centre. Aquesta va ser una de les principals conclusions de la trobada. Per fer-ho, cal emmirallar-se en el moviment feminisme que ha sabut, després de molt treball invisibilitzat, reivindicar-se com a model organitzatiu i econòmic alternatiu a l’actual, i cal reivindicar el dret a la participació ciutadana plena en la presa de decisions per recuperar la democràcia i assolir sobirania.

D’altra banda, es va posar sobre la taula la necessitat de fer canvis interns a moltes organitzacions per obrir-se a nous espais i a treballar amb altres actors socials des de l’horitzontalitat, per tal de fer un treball en xarxa més efectiu a partir de objectius concrets i comuns.

I finalment, als diferents espais de treball va sorgir la necessitat de deconstruir el model hegemònic capitalista a través de la comunicació transformadora, amb un treball enxarxat amb periodistes i una aposta clara pels mitjans que tenen noves maneres de fer i veure el món, i de l’educació transformadora que té present el treball emocional. En aquesta línia, es va posar en valor el fet d’ocupar l’espai públic i de combatre alguns discursos, especialment els de l’odi, amb la generació de contra-relats, i de fer-ho des de la quotidianitat de les petites accions com a base per canviar el global des del local.

Mani “Paremos el naufragio de Derechos”, Màlaga. Octubre 2018

Yayo Herrero i altres experiències

La trobada va començar amb una taula rodona moderada per Magda Bandera, directora de La Marea, i hi van participar Lucrecia Sáenz Hernández, del col·lectiu de treballadores de la llar de Territorio Doméstico; Gilbert Jassey, vicepresident de La Bolina, associació de persones refugiades, migrants i locals de Granada; Sonia Ros Muriel, de la plataforma Stop Mare Mortum;  i Paula Guerra Cáceres, presidenta de SOS Racismo-Madrid. A la taula es va debatre sobre l’auge del discurs de l’odi, el racisme i la xenofòbia lligat a la migració, sobretot arran de l’aparició de VOX, i de com s’hi pot fer front.

Diumenge l’activista ecofeminista Yayo Herrero va posar punt i final a aquests tres dies amb dos missatges clau: “Estem en un moment de guerra contra la vida”, fent referència a un sistema capitalista “feixista”, segons ella, que ataca a les persones i al planeta. I sobretot va reivindicar que ja hi ha propostes alternatives de canvi però que cal “una agenda civil i política” i “construir poder popular“ per aplicar-la.

Finalment, tots els participants de la trobada van participar a la manifestació “Parem el naufragi de drets”.