(Català) Més beques de periodisme amb finançament europeu


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

L’1 de desembre comença Frame, Voice, Report!, un nou projecte europeu de comunicació en el marc del qual es finançaran 30 treballs periodístics a Catalunya. Lafede.cat el portarà a terme amb un consorci d’organitzacions liderat des de Dinamarca i on participen plataformes de França, Itàlia, Finlàndia, Bèlgica i Països Baixos.


Fotografia: Conversa amb Caddy Adzuba en el marc del Projecte DevReporter

L’ objectiu del projecte és finançar més de 200 organitzacions europees perquè portin a terme projectes educatius i comunicatius relacionats amb migracions, gènere i canvi climàtic. Pel que fa a Catalunya, el projecte donarà continuïtat a la Beca Devreporter, un dels dos projectes europeus en els quals Lafede.cat ha participat en els darrers anys. S’organitzaran dues noves convocatòries (2018-2019) per finançar 30 treballs periodístics, s’augmentarà la seva dotació (entre 10.000 i 20.000 euros), i s’incentivarà l’intercanvi i la formació en comunicació i el treball en xarxa entre periodistes, mitjans i ONG.

Entre el 2013 i 2016 Lafede.cat va participar en dos projectes europeus amb organitzacions d’altres regions d’Europa i liderant altres actors catalans. Tots dos projectes es van finançar a través de la línia d’educació per al desenvolupament de la Comissió Europea que té com a objectiu impulsar o millorar el treball d’educació i comunicació relatiu als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la Justícia Global. En el cas del projecte de comunicació, els bons resultats obtinguts i el contacte amb organitzacions del nord d’Europa que també treballen en la millora de la informació i la comunicació ha donat com a resultat aquest nou projecte.

El Frame, Voice, Report! és fruit d’un consorci liderat per la plataforma CISU (Dinamarca) i compta amb la participació d’organitzacions de segon nivell de diversos països i regions d’Europa: RESACOOP (Rhône-Alpes, França), COP (Piemont, Itàlia), KEPA (Finlàndia), 11.11.11 (Flandes, Bèlgica) i la fundació Wilde Ganzen (Països Baixos). Frame, Voice, Report! recull l’experiència i els resultats de tres projectes previs i complementaris centrats en el canvi de narratives sobre la cooperació internacional i la Justícia lobal: el projecte Reframing the message, el projecte Enhancing Southern Voice i el projecte Devreporter Network. El primer estava centrat en el canvi del discurs de les ONG, el segon en incorporar als actors del sud en el treball d’educació, i el projecte català en renovar el discurs als mitjans de comunicació.

El projecte Frame, Voice Report! té també una durada de tres anys i disposarà d’un pressupost global de 7.777.777 euros, dels quals Lafede.cat gestionarà uns 800.000€. Per tal de portar-lo a terme, l’equip s’ha reforçat amb una persona amb experiència en gestió de projectes europeus. Els socis catalans i cofinançadors són el Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona.

 

El precedent del projecte Devreporter

Més de 1.400 periodistes, 1.100 organitzacions i actors de cooperació internacional i 763 estudiants van participar en les activitats del projecte DevReporter Network a Catalunya, Rhône-Alpes i Piemont. L’objectiu era augmentar la quantitat i la qualitat de les informacions sobre desenvolupament als mitjans de comunicació, i incentivar el treball entre periodistes, mitjans i ONG amb criteris de comunicació transformadora per a la justícia global. Els dos principals resultats van ser el Vademècum per a una informació internacional responsable i la Beca Devreporter, un document consensuat de recomanacions periodístiques, i una beca per facilitar la producció de reportatges en la línia de les recomanacions.

La II edició de la Beca Devreporter de periodisme per a la Justícia Global , l’any 2016, es va fer amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i del Col·legi de Periodistes de Catalunya. En conjunt s’han finançat 9 treballs periodístics amb un fons total de 54.000 euros. https://www.lafede.cat/beca-devreporter/