Més beques de periodisme amb finançament europeu


L’1 de desembre comença Frame, Voice, Report!, un nou projecte europeu de comunicació en el marc del qual es finançaran 30 treballs periodístics a Catalunya. Lafede.cat el portarà a terme amb un consorci d’organitzacions liderat des de Dinamarca i on participen plataformes de França, Itàlia, Finlàndia, Bèlgica i Països Baixos.


Fotografia: Conversa amb Caddy Adzuba en el marc del Projecte DevReporter

L’ objectiu del projecte és finançar més de 200 organitzacions europees perquè portin a terme projectes educatius i comunicatius relacionats amb migracions, gènere i canvi climàtic. Pel que fa a Catalunya, el projecte donarà continuïtat a la Beca Devreporter, un dels dos projectes europeus en els quals Lafede.cat ha participat en els darrers anys. S’organitzaran dues noves convocatòries (2018-2019) per finançar 30 treballs periodístics, s’augmentarà la seva dotació (entre 10.000 i 20.000 euros), i s’incentivarà l’intercanvi i la formació en comunicació i el treball en xarxa entre periodistes, mitjans i ONG.

Entre el 2013 i 2016 Lafede.cat va participar en dos projectes europeus amb organitzacions d’altres regions d’Europa i liderant altres actors catalans. Tots dos projectes es van finançar a través de la línia d’educació per al desenvolupament de la Comissió Europea que té com a objectiu impulsar o millorar el treball d’educació i comunicació relatiu als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la Justícia Global. En el cas del projecte de comunicació, els bons resultats obtinguts i el contacte amb organitzacions del nord d’Europa que també treballen en la millora de la informació i la comunicació ha donat com a resultat aquest nou projecte.

El Frame, Voice, Report! és fruit d’un consorci liderat per la plataforma CISU (Dinamarca) i compta amb la participació d’organitzacions de segon nivell de diversos països i regions d’Europa: RESACOOP (Rhône-Alpes, França), COP (Piemont, Itàlia), KEPA (Finlàndia), 11.11.11 (Flandes, Bèlgica) i la fundació Wilde Ganzen (Països Baixos). Frame, Voice, Report! recull l’experiència i els resultats de tres projectes previs i complementaris centrats en el canvi de narratives sobre la cooperació internacional i la Justícia lobal: el projecte Reframing the message, el projecte Enhancing Southern Voice i el projecte Devreporter Network. El primer estava centrat en el canvi del discurs de les ONG, el segon en incorporar als actors del sud en el treball d’educació, i el projecte català en renovar el discurs als mitjans de comunicació.

El projecte Frame, Voice Report! té també una durada de tres anys i disposarà d’un pressupost global de 7.777.777 euros, dels quals Lafede.cat gestionarà uns 800.000€. Per tal de portar-lo a terme, l’equip s’ha reforçat amb una persona amb experiència en gestió de projectes europeus. Els socis catalans i cofinançadors són el Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona.

 

El precedent del projecte Devreporter

Més de 1.400 periodistes, 1.100 organitzacions i actors de cooperació internacional i 763 estudiants van participar en les activitats del projecte DevReporter Network a Catalunya, Rhône-Alpes i Piemont. L’objectiu era augmentar la quantitat i la qualitat de les informacions sobre desenvolupament als mitjans de comunicació, i incentivar el treball entre periodistes, mitjans i ONG amb criteris de comunicació transformadora per a la justícia global. Els dos principals resultats van ser el Vademècum per a una informació internacional responsable i la Beca Devreporter, un document consensuat de recomanacions periodístiques, i una beca per facilitar la producció de reportatges en la línia de les recomanacions.

La II edició de la Beca Devreporter de periodisme per a la Justícia Global , l’any 2016, es va fer amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i del Col·legi de Periodistes de Catalunya. En conjunt s’han finançat 9 treballs periodístics amb un fons total de 54.000 euros. https://www.lafede.cat/beca-devreporter/