(Català) Què estan fent les ONG a Perú i a Colòmbia?


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Les darreres setmanes països com Perú o Colòmbia han viscut pluges intenses que han provocat inundacions amb conseqüències catastròfiques. Tot i semblar que es poden explicar només per causes «naturals», tenen un origen humà molt important. Més enllà d’explicar la seva relació amb l’augment de temperatura de les aigües del mar, provocades per l’escalfament global de la mà de l’acció humana, hi ha una evidència no menys preocupant: els seus impactes afecten amb més intensitat a la part de la població ja vulnerable abans de les inundacions.

Les poblacions amb menys recursos són les que pateixen més greument els impactes d’una catàstrofe natural, atès que viuen en les zones més properes a les conques fluvials i en els terrenys on és més fàcil que hi hagi esllavissades quan hi ha fortes pluges. És a dir, les condicions de vida d’una part de la població, marcades per un determinat model de desenvolupament que és desigual i injust, determinen els efectes devastadors dels desastres «naturals» sobre aquesta i la possibilitat de refer-se’n amb major o menor rapidesa.

En aquest sentit, el treball que duen a terme les entitats de Lafede.cat que fa anys que treballen sobre terreny, i que ara estan fent actuacions d’acció humanitària i d’emergència a la zona afectada, té per objectiu la prevenció de riscos per tal d’afavorir un desenvolupament integral al llarg del temps per a les poblacions més vulnerables. En aquests moments es necessiten aportacions econòmiques per fer front a l’emergència, però Lafede.cat aprofita la situació per a reivindicar la importància d’una cooperació catalana estratègica que permeti, amb contraparts locals, detectar les mancances estructurals per fer-hi front a llarg termini i evitar, així, situacions com aquestes.

Foto: inundacions Perú. Font: Ayuda en Acción

PERÚ

Des del mes de desembre de 2016 fins ara, Perú viu un període d’intenses pluges fruit del fenomen de «El niño costero» que ha desbordat rius i ha provocat esllavissades. A data de 2 d’abril, segons l’informe del «Instituto Nacional de Defensa Civil» (INDECI), hi ha 150.000 damnificats, 950.000 persones afectades, 101 morts, 350 ferits i 19 desapareguts. A hores d’ara, a més, 22.500 persones han hagut de ser reallotjades en albergs. Aquesta situació d’emergència humanitària és la pitjor en 35 anys al país. Les zones més afectades són els departaments de Piura, La Libertad i Lambayeque, tot i que Ayacucho ha declarat l’Estat d’emergència per la incapacitat del govern local de donar resposta a la situació. En total són 13 els departaments afectats, on també hi ha Lima.
Ara mateix la priorització de les organitzacions és l’escassetat d’aigua potable, el repartiment d’aliments i paquets d’higiene, i garantir unes condicions sanitàries adequades per evitar la proliferació de malalties fruit de les aigües estancades.

Acció contra la Fam

L’entitat fa 10 anys que treballa a Perú per acabar amb la desnutrició infantil a Huanuco, Huanta, Vilcashuamán, Lima, Ajoyani i Puno. La seva feina busca millorar les condicions d’accés a la salut, l’aigua i sanejament, bona nutrició i seguretat alimentària.

Arrel de la situació d’emergència actual, Acció contra la Fam s’ha desplegat a la regió de Piura, a la costa nord, per proporcionar serveis d’aigua, sanejament i pacs d’higiene a la població afectada. Ho fa amb coordinació amb les Áreas Técnicas Municipales y las Juntas Administradoras. Al districte de Catacos proporcionen solucions immediates per a la instal·lació de sistemes de tractament d’aigua i generadors. Una de les prioritats és el control de malalties, ja que l’estancament d’aigües provoca la proliferació de malalties com el dengue, el zika i el Chikungunya.

IBAN ES11 Compte: 2100-3006-94-2200826398


Ajuda en Acció

Ajuda en Acció treballa a la província de Gran Chimú a la regió La Libertad, una de les més colpejades del país juntament amb Piura i Lambayeque, on la població es troba aïllada. Ajuda en Acció està present al país des de l’any 1988. En aquests moments les prioritats de l’organització són l’escassetat d’aigua potable i aliments, i garantir les condicions de salubritat adequades. Però des de l’organització recorden que no es pot oblidar el país quan hagi passat l’emergència, perquè serà llavors quan més necessària sigui la implicació de la ciutadania per recolzar a la població damnificada en la reconstrucció dels seus habitatges i en la recuperació del seus mitjans de vida. L’entitat proporciona aliments i aigua potable, i garanteix la supervivència i condicions de salubritat adequades.

  • Donacions

Per més informació podeu trucar al 900 85 85 88.

Ingrés o transferència al número de compte del Banc Santander: ES70 0049 0001 53 2111825666


Creu Roja

La Creu Roja Espanyola (CRE) ha mobilitzat dins de la zona a un delegat des de Bolívia per identificar intervencions i necessitats que ajudin a les persones afectades a recuperar els seus mitjans de vida. A més, la CRE ha activat el seu Fons d’Emergències amb una dotació inicial de 30.000 euros per a la Creu Roja Peruana per donar suport a les accions d’avaluació de danys i resposta.

L’entitat té planificats tres projectes al Perú per: disminuir els efectes de les inundacions al districte d’Huarmey, Regió Ancas; atendre la població afectada per les inundacions a Lambayeqye; i donar suport al restabliment dels mitjans de vida a la població que ha resultat afectada. La Creu Roja Peruana ha mobilitzat més de 2.000 voluntaris/es i ha activat equips d’emergència a Santa Ana, Chiclayo, Chimbo, San Jacinto i Tambo, comunitats afectades per les inundacions i esllavissades de terra. Les avaluacions inicials d’aquests equips indiquen que les necessitats prioritàries són de refugi, aigua i sanejament, mitjans de vida, suport a la seguretat alimentària i assistència sanitària d’emergència, especialment en el control de malalties transmeses per l’aigua. El voluntariat de la Creu Roja Peruana està proporcionant primers auxilis, assistència prehospitalària i restauració dels vincles familiars.

La Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja també està reforçant la seva presència de delegats al Perú, despalaçant-hi personal ubicat en països propers, a més de fer un enviament de 40 tones d’ajuda humanitària des de Panamà.


Entrepobles

Entrepobles està acompanyant a les organitzacions aliades al Perú pel compromís i els vincles que els uneixen. Per l’entitat, fer front als desastres causats pel «Niño costero» i la situació d’emergència climàtica que està vivint el país és una qüestió de solidaritat, però també fan denúncia de la falta de planificació i prevenció per part del govern en tot el territori peruà i de la corrupció de les classes dirigents. Malgrat Entrepobles té projectes afectats a diferents zones del país, l’entitat no els coordina directament i per això dóna suport a les campanyes de:


Fundació Proide

Proide treballa a Perú de la mà de Tarpusunchis des de fa anys per dur a terme projectes al país. Tarpusunchis és una organització sense ànim de lucre que va ser creada sota el patrocini de l’Institut dels Germans de les Escoles Cristianes «La Salle» de Perú en l’any 2002. Aquesta fa projectes petits (educatius, econòmic-productius) en les diferents zones del Perú (Cusco-Urubamba; Apurímac-Abancay; Loreto-Iquitos-Requena; Lima-San Juan de Lurigancho-Zapallal), àmbits on hi ha les obres de La Salle.

En aquest sentit Proide directament no està fent emergència, però si fa d’altaveu de les necessitats de la seva contrapart local. Tarpusunchis està donant suport a 35 famílies damnificades de la zona centre, a dues hores de Lima, que han perdut la casa.


Intered

InteRed té projectes actualment a Lima, una de les zones més afectades, i en Ayacucho, però en moments d’emergència actuen en altres zones on també és necessari. Actualment hi ha carreteres impracticables, els mercats i les botigues no tenen subministraments i els sistemes de drenatge i latrines estan desbordats, també hi ha amenaça de brots de dengue, Zika i Chikungunya i altres malalties transmeses per aigua i aliments. Ara hi ha set regions declarades en Emergència Sanitària. En aquest sentit, Intered avisa que després d’aquest període d’emergència vindrà un altre de més llarg i costós al qual cal fer front.

Intered està en contacte amb les seves contraparts peruanes: Institució Cultural Teresiana (Centre Guadix en Vila El Salvador) i Moviment Manuela Ramos.


Mans Unides

Des de Mans Unides, a través de la Xarxa Andina de Desenvolupament i Coresponsabilitat – CODENET, soci local amb el qual treballen des de fa anys, ha identificat a 100 famílies en condicions especialment dures de pobresa i amb persones vulnerables a càrrec. El projecte proposa assistir amb ajuda d’emergència humanitària a vuit districtes de Lima Sud (Lurín, Vila El Salvador, Pachacámac, Punta Bella, Punta Negra, Sant Bartolo, Santa Maria del Mar i Pucusana) els afectats i damnificats. La població afectada per les inundacions a la qual es dirigeix ​​aquesta ajuda està incomunicada i aïllada pels ensorraments i es troba sense aigua ni aliments.

Segons l’organització, amb una ajuda d’emergència d’uns 45.000 euros podran facilitar la reubicació d’aquesta població en un lloc segur i permanent a més de donar-los el necessari per sobreviure en aquests primers moments. Se’ls facilitarà avituallaments bàsics, menjar, aigua, pastilles potabilitzadores d’aigua, carpes, mantes o llits.


Save the Children

L’organizació treballa a Perú des de fa més de 30 anys i des del 2012 ha estat present a algunes àrees afectades a la zona nord del país amb intervencions sobre salut, protecció i educació. Save the Children alerta que més de 24.000 infants es troben entre la població peruana afectada per les innundacions. L’organizació està treballant a Lambayeque, Piura i Lima, tres de les regions més afectades, per donar resposta als damnificats proporcionant refugi, pacs d’higiene, pacs escolars, suport psicosocial per infants i famílies i garantint espais segurs per aquells que no poden anar a escola. Save the Children també alerta del perill que corren els menors en contraure malalties que per l’estancament de l’aigua poden proliferar. Més de 10.000 infants, a més, han quedat sense accés a l’educació pel tancament de centres educatius.



COLÒMBIA

L’1 d’abril tres rius colombians es van desbordar a la ciutat de Mocoa, la capital del departament de Putumayo, al nord del país. Això va provocar inundacions i esllavissades molt greus a la ciutat. De moment, segons la Unidad Nacional para la Gestión del Riesgo de Desastres i els Bombers de Colòmbia, hi ha 273 persones mortes, 400 de ferides, 200 desaparegudes i 15.000 afectades. Els equips de recerca continuen amb les seves tasques. La zona es va quedar sense aigua potable ni electricitat. Segons el govern, les principals necessitats són aliments que no siguin frescos, aigua potable, roba, productes de primers auxilis i d’higiene i materials de llit pels albergs on les persones han estat reallotjades.

Foto: inundacions Colòmbia. Foto: Creu Roja

 

Associació Catalana per la Pau

L’Associació Catalana per la Pau (ACP), en col·laboració amb el seu soci local al país, ha posat en marxa una campanya d’ajuda destinada a les persones afectades. Els fons recaptats es destinaran a l’adquisició de materials d’emergència (aliments no peribles, aigua potable, roba en bon estat, elements de primers auxilis i higiene, botes d’aigua, llits, matalassos, llençols, mantes …) i a la creació i posada en marxa d’una brigada mèdica d’urgència.

L’entitat local encarregada d’executar el projecte serà la Asociación Nacional de Zonas de Reserva Campesina (ANZORC), una organització de segon nivell que agrupa unes 70 organitzacions camperoles colombianes que promouen i defensen la Zona de Reserva Camperola (ZRC), una figura jurídica que pretén el reconeixement dels territoris camperols. ANZORC està actuant davant l’emergència, oferint atenció a les famílies desplaçades i organitzant l’atenció mèdica a la capital del departament.

Es calcula que les accions beneficiaran directament unes 300 famílies i 1.500 persones.

  • Donacions: ES76 2100 3200 9522 0123 3743

Creu Roja

La Creu Roja Colombiana compta amb un equip multidisciplinari que dóna suport a les tasques de rescat, avaluació de danys i assistència humanitària als afectats, i ha estat designada com a líder de la coordinació del Suport Psicosocial. Amb 118 persones a la zona, la Creu Roja Colombiana està realitzant accions en la primera fase d’atenció:

Salut: Té un equip Mèdic d’Emergència, amb capacitat per a l’atenció prehospitalària i d’urgències; i un grup de suport psicosocial per a l’atenció en salut mental, suport psicosocial i primers auxilis psicològics. També ha fet enviament d’una tona de material hospitalari i medicaments, per al suport del sistema hospitalari de la zona; ha participat en la recepció i transport de ferits a d’altres ciutats, davant el col·lapse de la xarxa hospitalària a Mocoa; i ha posat en marxa una Unitat Mòbil de Salut.

Recerca i rescat: Creu Roja coordina tasques de recerca de persones desaparegudes per part de 33 persones voluntàries especialitzades i dos equips canins K-SAR (rescatador i gos de recerca), a la zona de la ribera del Riu Mocoa, amb una franja d’acció de 3 km.

Agua i sanejament: L’organització ha traslladat a la zona tres plantes potabilitzadores d’aigua apta per al consum humà, amb capacitat per produir 238.000 litres/dia, i ha activat la col·laboració amb empreses per a l’entrega de 20.000 litres d’aigua potable.

Avaluació de danys i anàlisi de necessitats: A la zona es troba un equip especialitzat per a prioritzar les accions a la següent fase de l’emergència.

Restabliment de contactes familiars: La Creu Roja Colombiana està rebent les sol·licituds per al Restabliment de Contactes Familiars. Els correus facilitats a l’efecte són: rcf@cruzrojacolombiana.org, carlos.giraldo@cruzrojacolombiana.org, asistente.protec@cruzrojacolombiana.org i els telèfons facilitats són: +57 3102252105, +57 3112883888, +57 (1) 4376332

Albergs: S’ha ubicat un alberg a les instal·lacions de la Creu Roja Colombiana a Mocoa, atenent fins al moment a 100 persones.

A més de les accions mencionades, s’està facilitant Suport logístic, en Telecomunicacions i Administratiu.

 


Unicef

UNICEF treballa per atendre les necessitats dels infants i les famílies supervivents. La resposta d’emergència se centra especialment en educació i tot el relatiu a aigua i sanejament. L’organització està valorant actualment la situació de les escoles de Mocoa després de l’allau. També està analitzant si és necessari instal·lar aules temporals o redistribuir els infants afectats cap a altres centres escolars segurs. D’altra banda, UNICEF juntament amb les autoritats colombianes, estan recopilant informació sobre els danys que l’allau ha provocat al sistema d’aigua i sanejament, ja que en aquestes crisis és essencial restablir l’accés a l’aigua potable el més aviat possible per evitar la propagació de malalties. També s’està treballant per mitigar l’impacte que les pluges torrencials estan tenint en països com Colòmbia i Perú.


Fons Català de Cooperació

El Fons català de Cooperació al desenvolupament (FCCD) fa una crida als ajuntaments i institucions supramunicipals a sumar-se al procés de reconstrucció i de suport a la població damnificada de Perú i Colòmbia.