(Català) El 12-O Lafede.cat no tanca


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat ha decidit obrir aquest 12 d’octubre i se suma així a la consigna “Res a celebrar” per denunciar la colonització i l’espoli dels pobles indígenes americans.

Manifestaciço 12 octubre a l’Equador. 2017. Foto: Pressenza

El 12 d’octubre és el Dia de la Festa Nacional d’Espanya, també coneguda com el Dia de la Hispanitat o el Dia de la raça, i se celebra la descoberta d’Amèrica per part de Cristòbal Colón. Lafede.cat, però, se suma a la crida de diferents entitats d’Amèrica Llatina i a la ja tradició d’algunes entitats federades i no farà festa sota la consigna “12-O, res a celebrar”.

Ho fa perquè el 12 d’octubre de 1492 va suposar l’inici del colonialisme i l’espoli de recursos d’Amèrica Llatina i l’esclavatge i el genocidi de milers de persones dels pobles indígenes. Encara avui en dia perdura el que va suposar aquell 12-O: veiem com les empreses multinacionals s’aprofiten dels recursos naturals, som testimonis d’assassinats de líders i lidereses indígenes defensores de drets humans i veiem com creix el discurs de l’odi i les expressions de feixisme i racisme a casa nostra. En aquest sentit, Lafede.cat decideix sumar-se al discurs de països llatinoamericans com Guatemala, Veneçuela, Argentina, Equador, Costa Rica o Bolívia, i reivindicar per una banda, la resistència indígena a la colonització i per l’altra, la interculturalitat i diversitat cultural com a eixos per a promoure la igualtat. Alguns d’aquests països han canviat el nom a aquesta festivitat i li diuen Dia de la Resistència Indígena o Dia de la diversitat cultural, o de les cultures o de la interculturalitat, per exemple.

És per tot això que Lafede.cat, que agrupa entitats amb llarga trajectòria en la defensa dels drets humans i que són testimonis de tot aquest llegat, ha decidit treballar el 12 d’octubre amb normalitat (de 10h a 14h).

Manifestació a Guatemala, 12-O 2016. Foto: el nuevo diario.