El 12-O Lafede.cat no tanca


Lafede.cat ha decidit obrir aquest 12 d’octubre i se suma així a la consigna “Res a celebrar” per denunciar la colonització i l’espoli dels pobles indígenes americans.

Manifestaciço 12 octubre a l’Equador. 2017. Foto: Pressenza

El 12 d’octubre és el Dia de la Festa Nacional d’Espanya, també coneguda com el Dia de la Hispanitat o el Dia de la raça, i se celebra la descoberta d’Amèrica per part de Cristòbal Colón. Lafede.cat, però, se suma a la crida de diferents entitats d’Amèrica Llatina i a la ja tradició d’algunes entitats federades i no farà festa sota la consigna “12-O, res a celebrar”.

Ho fa perquè el 12 d’octubre de 1492 va suposar l’inici del colonialisme i l’espoli de recursos d’Amèrica Llatina i l’esclavatge i el genocidi de milers de persones dels pobles indígenes. Encara avui en dia perdura el que va suposar aquell 12-O: veiem com les empreses multinacionals s’aprofiten dels recursos naturals, som testimonis d’assassinats de líders i lidereses indígenes defensores de drets humans i veiem com creix el discurs de l’odi i les expressions de feixisme i racisme a casa nostra. En aquest sentit, Lafede.cat decideix sumar-se al discurs de països llatinoamericans com Guatemala, Veneçuela, Argentina, Equador, Costa Rica o Bolívia, i reivindicar per una banda, la resistència indígena a la colonització i per l’altra, la interculturalitat i diversitat cultural com a eixos per a promoure la igualtat. Alguns d’aquests països han canviat el nom a aquesta festivitat i li diuen Dia de la Resistència Indígena o Dia de la diversitat cultural, o de les cultures o de la interculturalitat, per exemple.

És per tot això que Lafede.cat, que agrupa entitats amb llarga trajectòria en la defensa dels drets humans i que són testimonis de tot aquest llegat, ha decidit treballar el 12 d’octubre amb normalitat (de 10h a 14h).

Manifestació a Guatemala, 12-O 2016. Foto: el nuevo diario.