Un any de l’1-0: rebutgem la repressió i exigim respecte als drets humans


Lafede.cat condemna la violència policial per part dels cossos policials a l’1 d’octubre ara fa un any als centres de votació però també en altre ocasions. Davant aquests fets, la Federació ha convocat un minut de silenci aquest dilluns per exigir el respecte als drets humans i teixir ponts per assolir un diàleg real que doni solució a la situació actual de Catalunya.

Minut de silenci al CAP del Guinardó, 1 d’octubre de 2018. Foto: Lafede.cat

Avui, un any després de l’1 d’octubre, Lafede.cat vol reivindicar l’esperit pacífic i cívic de la ciutadania demostrat tant en l’autoorganització del referèndum com en la resistència noviolenta a les escoles i centres de votació per a garantir el dret democràtic a l’exercici del vot. En aquest sentit, la Federació ja va condemnar la brutal i desproporcionada repressió per part del cossos i forces de seguretat, especialment la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, durant la jornada d’ara fa un any.

Lafede.cat va participar del dispositiu #SomDefensores que va desplegar 70 observadores de vulneracions de drets humans, 60 advocades, 30 psicòlogues i un nucli de coordinació de 20 persones a Barcelona amb l’objectiu de recollir i documentar casos d’abús de poder i violència policial. A 90 centres de votació es van detectar vulneracions de drets humans: agressions sexuals, cops de puny, empentes, cops de porres al cap i pilotes de goma (prohibides a Catalunya des de 2014) i recollides a l’informe «Violació de drets civils i polítics. Catalunya, setembre-octubre 2017» presentat al Síndic de Greuges, el Defensor del Pueblo i a diverses institucions internacionals com el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

De la mateixa manera que Lafede.cat va denunciar i condemnar la violència exercida l’1-O pels cossos policials, ho torna a fer aquest 1 d’octubre en el marc dels fets ocorreguts el passat dissabte 29 de setembre en la manifestació a Barcelona per part de les forces policials catalanes, els Mossos d’Esquadra. #SomDefensores es va reactivar amb un petit dispositiu i va poder documentar almenys quatre casos de cops de porra al cap, 25 persones ferides, entre ells un periodista de La Directa, i tres detencions.

Davant de tot això, exigim que s’acabi amb la repressió per part de cossos policials i amb l’exercici de pràctiques delictives com cop de porra al cap, i que es respecti el dret a la lliure informació i es castiguin les agressions a periodistes. Demanem a la ciutadania actuar amb la mateixa actitud i determinació noviolenta que l’1-O. Lafede.cat torna a recordar que l’única solució possible passa per l’alliberament dels presos polítics i la construcció de ponts de diàleg reals que ajudin a trobar solucions polítiques a la situació actual. Per això avui hem convocat un minut de silenci davant el CAP del Guinardó, centre de votació on va haver repressió el passat 1-O, sota el lema Per la convivència, la democràcia i la llibertat: No a la repressió. Hi han assistit diverses entitats federades, així com algunes que formen part de l’Espai democràcia i convivència, partits polítics i representants públics.

Manifestació 29 de setembre de 2018 a Barcelona. Foto: Victor Serri