(Català) El Parlament vota a favor d’augmentar els pressupost del Govern en cooperació internacional en 25 milions


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

  • Segons la votació d’avui, el Govern ha d’augmentar en 25 milions d’euros el pressupost de cooperació internacional aquest 2023, i incloure el compromís d’arribar el 0’7 el 2030 en el nou Pla Director 2023-26.
  • La moció presentada per la CUP aconsegueix 49 vots a favor del PSC i Comuns. ERC i JuntsxCat s’abstenen i Vox i PP voten en contra. Ciutadans no ha participat a la votació.
  • Les entitats recorden que només s’ha augmentat 20 milions d’euros el pressupost en cooperació a Catalunya entre 2020 i 2022, lluny dels 62 milions compromesos.

Els membres de la Junta Arés Perceval (copresidenta), Mar Balseny (vocal) i Àlex Guillamon (copresident) mostren una samarreta en defensa del 07 al Ple del Parlament | LAFEDE.CAT

Avui a les 10.30 h, Lafede.cat – que agrupa 124 ONG i acompanya a quatre milions de persones al món– ha demanat a la nova Consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, que concreti en els Pressupostos 2023 el compromís per arribar al 0’7% el 2030.

Les entitats de la federació s’han mobilitzat a l’entrada del Parlament amb una pancarta amb el lema “Més fets, menys promeses. Augmenteu els pressupostos #07el2030” davant del nou incompliment per part del Govern de la Generalitat amb el compromís adquirit amb l’Ajuda Oficial al Desenvolupament, el 0’7% en cooperació, un acord assolit en el marc de les Nacions Unides que enguany fa 50 anys. Segons el Pla Director 2019 – 2022, el pressupost en cooperació de Catalunya havia d’augmentar en 62 milions d’euros entre el 2020 i el 2022, però només ho ha fet en 20 milions, és a dir, un 32% del compromès.

Lafede.cat ha demanat als grups parlamentaris que votin a favor d’una moció presentada per la CUP, en què es demanava un augment del pressupost per l’Agència Catalana de Cooperació en 25 milions d’euros el 2023, la xifra necessària per mantenir el compromís amb el 0’7 en el nou Pla Director 2023-2026, també inclòs en la moció. La moció ha estat aprovada amb 49 vots a favor (PSC, CUP i Comuns), 64 abstencions (ERC i JuntsxCat) i 13 en contra (Vox i PP). Ciutadans no ha participat en la votació. Durant la presentació de la moció, membres de la federació han mostrat al Ple samarretes amb el lema “Més fets, menys promeses, #07el2030” en senyal de protesta.

“Estem cansades de promeses i declaracions que mai es materialitzen en una política pública sòlida i sostinguda. Des de les retallades del 2011, moment en que la cooperació havia arribat al 0,45%, encara no hem recuperat ni la meitat. Ara es donen les condicions per renovar aquella aposta i deixar de ser un país cuer, dins de l’estat espanyol i dins d’Europa, en matèria de cooperació.”, ha reclamat Àlex Guillamon, copresident de Lafede.cat. “Cal que la política pública de cooperació, pau i drets humans es converteixi en un element central de l’acció exterior catalana”, ha afegit a les portes del Parlament.

Guillamon també ha valorat positivament que el mateix Ple hagi votat a favor que el nou Pla Director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, actualment en elaboració, marqui de nou com a objectiu l’horitzó del 2030 com any d’assoliment del 0,7% i el 0,5% al 2026 com a compromís intermedi: “caldrà veure com concretarà ara aquest compromís el Govern en els pressupostos 2023 i en el Pla Director dels propers quatre anys per tal d’assolir el 0’5 el 2026. Esperem que aquesta vegada compleixin amb el compromís”, ha concretat el copresident de Lafede.cat.

Mobilització de les entitats davant del Parlament per demanar un augment del pressupost i el 0,7 el 2030 | LAFEDE.CAT

0,7: el compromís sempre pendent

Aquest any en fa 50 que la comunitat internacional es va comprometre a destinar el 0’7 del seu PIB a la cooperació i la solidaritat global en el marc de les Nacions Unides. A Catalunya va ser al 2001 quan es va aprovar la llei catalana de cooperació que establia assolir aquest compromís per a l’any 2010. Tanmateix, avui la cooperació internacional catalana amb prou feines supera el 0,2%, molt lluny encara d’haver-se recuperat de la gran retallada del 2011, moment en què Catalunya es situava entre les regions més avançades d’Europa en aquest àmbit i hi destinava prop del 0,45%.

Des d’aquell moment, ja fa 11 anys, els increments del pressupost han estat erràtics i simbòlics, fet que ha situat a Catalunya a la rereguarda en polítiques de cooperació. Enguany Catalunya destina 7’2 euros per habitant a cooperació, mentre que Euskadi en destina 23 €, València 13’1 € i Extremadura 12’4 €. Tot i això, les dades més recents demostren que la ciutadania catalana ha entès que la pandèmia i altres problemàtiques globals requereixen solucions globals, i aposten per augmentar les partides de cooperació internacional.

Només fa tres anys, el maig del 2019, el conseller Bosch es va comprometre a assolir el 0,7% al 2030, amb el suport explícit de l’aleshores conseller d’Economia i avui president, Pere Aragonès. Les entitats de Lafede.cat reclamen a l’actual govern que reprengui el compromís i li demanen “un pas endavant, més coherència interna i més maduresa internacional”.

 

Més informació