(Català) Caddy Adzuba, la República Democràtica del Congo i el coltan, protagonistes del III Fòrum Devreporter


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat organitza els propers dies 4 i 5 de febrer el III Fòrum Internacional Devreporter, en el marc del projecte europeu de comunicació que lidera. El Fòrum comptarà amb delegacions de periodistes i representants d’ONG de Rhône-Alpes i Piemont, regions amb les quals s’ha creat una xarxa de treball estable.

CaddySLIDE

El III Fòrum Internacional Devreporter “Noves relacions entre periodistes i ONG per a un periodisme global”, comptarà amb la participació de Caddy Adzuba, periodista congolesa que denuncia des de fa anys la relació del comerç il·legal del coltan amb el conflicte del seu país, i els efectes que això té per a les dones, amb l’ús indiscriminat de la violència sexual com arma de guerra. L’alcaldessa Ada Colau rebrà a Caddy Adzuba i a la Xarxa d’Entitats per la República Democràtica del Congo a l’Ajuntament de Barcelona, per escoltar les seves demandes. Les ONG que formen part d’aquesta xarxa creuen que cal abordar els impactes de la telefonia mòbil a nivell global, i no només l’impacte positiu per a la ciutat de Barcelona. 

La Xarxa d’Entitats per la R.D. del Congo vol que es faci efectiva la moció aprovada el desembre de 2013, en què es demana a l’Ajuntament que insti a la Fundació Mobile World Capital Barcelona, a incloure en el congrés un espai de diàleg sobre la responsabilitat social de les empreses de telefonia mòbil. La Xarxa demana també a tots els grups presents a l’Ajuntament que impulsin legislacions nacionals o internacionals per aturar o controlar el comerç il·legal de minerals, i que promoguin alternatives en el camp de la telefonia mòbil i les telecomunicacions. Per tal de contribuir a un model econòmic més globalment just i solidari, les ONG membres d’aquesta Xarxa consideren necessari incorporar criteris ètics en els plecs de condicions de contractació de telefonia mòbil de les administracions públiques, així com el foment d’iniciatives responsables en aquest àmbit com la de l’empresa que comercialitza el mòbil “just” Fairphone o la de la cooperativa Eticom.

En el transcurs del III Fòrum Devreporter es concediran els I Premis Devreporter, i Caddy Adzuba mantindrà una conversa pública amb Mònica Terribas, per parlar sobre periodisme internacional. La Xarxa Devreporter ha finançat amb beques de 5.000 euros cadascuna, 18 reportatges relacionats amb la cooperació internacional, els drets humans i la justícia global. El reportatge català finalista és precisament un treball de la reportera Gemma Parellada sobre el coltan a la República Democràtica del Congo, fet en col·laboració amb l’ONG Justícia i Pau. El reportatge va ser emès al Món 324 de TV3.