(Català) DENIP 2016: eduquem per la pau


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

IMG_0254

 

Vivim moments en què les violències estan més presents que mai en el nostre dia a dia. La violència de la guerra obliga a buscar refugi i asil, la violència econòmica obliga a migrar a la recerca d’una vida digna, la violència masclista continua discriminant i marginant la dona arreu del món, la violència també es manifesta en la manca de participació política, en la desigualtat o en la pobresa aqui a casa nostra i arreu. La violència de les respostes militars als conflictes perpetua conflictes armats i en genera de nous. Els discursos i arguments violents legitimen la violència contra la gent nouvinguda, contra el feble, l’estrany, i les persones diferents.

En aquest context l’educació és també colonitzada pels discursos violents. L’educació uniformitzadora, jerarquitzadora i excloent, existeix també al nostre país. La cultura de la intolerància també està present a les aules dels nostres centres educatius, mentre la cultura de l’acceptació de la guerra i la violència naturalitza el pitjor de les nostres societats als espais educatius.

És per això que cal recuperar la importància de l’educació per la pau, i introduir la noviolència, els drets humans i la cooperació a les aules, així com posar en valor la diversitat, l’ètica i la pau.

Aquest context requereix el compromís de tota la comunitat educativa en el seu sentit més ampli, professorat families, educadors i educadores socials, monitors i monitores, totes son necessàries per fer de l’educació per la pau un eix vertebrador dels continguts i les metodologies als diferents espais educatius i de socialització de les persones. L”educació transformadora ja és una via de treball i reflexió per molts actors educatius, però cal seguir treballant per eixamplar i institucionalitzar-ne la seva perspectiva.

Per tot això, Lafede.cat demana que les politiques educatives impulsin l’educació per la pau i en el conflicte com a via per erradicar la cultura de la violència; així com el suport institucional ferm i sostingut al professorat, centres educatius i organitzacions que ja hi estan treballant. IMG_0254