(Català) II Trobada d’experiències educatives «Canviar l’escola per canviar el món»


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Els propers 2 i 3 de febrer, Lafede.cat coorganitza la II Trobada d’intercanvi d’experiències educatives amb l’Ajuntament de Barcelona, el Departament d’Ensenyament i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. A la Trobada es presentaran 15 experiències educatives relacionades amb les migracions, el refugi o la justícia climàtica, entre altres. A la taula rodona inaugural intervindran un representant del sector educatiu del Movimento Sem Terra de Brasil i la presidenta de la Xarxa d’Organitzacions de la Societat Civil de Borno (Nigèria).

Incorporar les temàtiques relacionades amb justícia global al currículum educatiu i impulsar una educació crítica i transformadora és un dels objectius estratègics del sector des de fa anys, i un dels principals eixos de treball de Lafede.cat i de la seva Comissió d’Educació.

L’abril de 2015, en el marc del projecte europeu REDDSO, Lafede.cat i el Departament d’Ensenyament, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació, van impulsar una primera trobada d’intercanvi d’experiències educatives entre escoles, instituts i ONG. Aquesta trobada, a la vegada, donava seguiment a una tradició iniciada per la Xarxa d’Escoles compromeses, activa entre 2004 i 2011.

Arran de l’èxit de participació i el resultat satisfactori de l’experiència de coordinació, les institucions implicades i Lafede.cat varen decidir coorganitzar unes jornades sobre educació transformadora cada dos anys. El resultat és la II Trobada “Canviar l’escola per canviar el món“, que se celebrarà a l’Associació de  Mestres Rosa Sensat i dissabte 3 de febrer al matí comptarà amb servei d’acollida per a infants de 3 a 12 anys. El format serà molt similar al de la primera edició, però enguany es presentaran menys experiències, un total de 15, i s’incorporaran nous temes com les migracions i el refugi o la justícia climàtica, prioritaris a l’agenda de la federació. També hi haurà més diversitat en la procedència de les experiències: Lleida, Badalona, Mataró, Llinars del Vallès, Sils i Barcelona.

Una de les conclusions de la trobada de 2015 va ser que calien més propostes amb participació activa de l’alumnat i enguany es posarà el focus en aquesta qüestió, així com en la renovació pedagògica per a la transformació de l’escola, i en la generació de pensament crític i la difusió d’alternatives socials, polítiques i econòmiques dins el marc escolar.

Per tal de visibilitzar aquestes alternatives i el valor de les que arriben d’altres països i organitzacions, hi haurà una taula rodona inaugural sobre el poder de l’educació en la transformació social, que comptarà amb la participació del brasiler Valter Leite, la nigeriana Fatima Shehu Imam i Cécile Barbeito, investigadora i formadora de l’Escola de Cultura de Pau.

Valter de Jesús Leite és pedagog expert en treball, educació i moviments socials i membre de la coordinació político‑pedagògica de les escoles itinerants del MST (Moviment sense Terra) a l’estat de Paraná (Brasil).

Fatima Shehu Imam, és presidenta de la Federació  de Dones Juristes de Borno (Nigèria), i directora de la Xarxa d’Organitzacions de la Societat Civil d’aquest mateix estat. Treballa des de fa dècades pels drets humans i per eradicar la violència contra les dones i les nenes a la regió ( que és el bressol de Boko Haram i pateix els pitjors embats d’aquest conflicte que també afecta a Níger, Camerun i Txad).

Valter Leite parlarà de l’escola davant la construcció d’alternatives i de pensament crític, Fatima Shehu abordarà el tema de l’educació en situacions d’emergència i Cécile Barbeito parlarà de l’educació transformadora a Catalunya.

El diàleg serà moderat per Pau Rodríguez, periodista especialitzat en educació.

Més informació

Programa de la II Trobada

Inscripcions del 10 al 31 de gener aquí
* El professorat que vulgui obtenir la certificació d’assistència, també ha de fer la inscripció al web XTEC: http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/formacio-permanent-professorat/cercador-activitats/
( Codi de l’activitat: 9000060541)