(Català) L’acció exterior no s’atura: Lafede.cat es reunirà amb el Conseller el 25 de febrer


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La Conselleria d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència ha confirmat la reunió amb Lafede.cat el proper 25 de febrer. En la seva primera compareixença el Conseller Romeva es va comprometre a treballar per la Justícia Global i a fer-ho de la mà del teixit associatiu i les federacions d’ONG. La fede.cat plantejarà al Conseller algunes de les seves prioritats en clau de país i aprofitant que, per primera vegada, una sola Conselleria s’ocuparà de la majoria dels temes de l’agenda de Lafede.cat.

romeva6

Lafede.cat valora molt positivament alguns dels compromisos públics que va adoptar Romeva en la seva primera compareixença a la Comissió d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència (CAECRIT), i així li farà saber durant la reunió prevista pel proper 25 de febrer.  En paraules de la presidenta Míriam Acebillo “la Conselleria d’Afers Exteriors és legítima, i, a més, en bona mesura reflecteix les competències exercides per la Generalitat de Catalunya fa anys: cap tribunal pot declarar anticonstitucional el compromís amb la pau, la cooperació i els drets humans”. Lafede.cat demanarà però concreció en relació al calendari i els mecanismes per al desplegament complet de les lleis catalanes de Cooperació al Desenvolupament (2001), de Foment de la Pau (2003) i d’Acció Exterior i de relacions amb la Unió Europea (2014).

El passat 9 de febrer Romeva va presentar el seu programa d’acció per a la legislatura, i va posar especial èmfasi en el desplegament del Pla director de cooperació 2015-2018. El Conseller va comprometre’s a augmentar de manera sostinguda els pressupostos fins assolir el 0,4% dels ingressos corrents no condicionats, sense oblidar que : «si volem ser un país útil al món, i ser referents, resulta imprescindible impulsar l’àmbit de cooperació al desenvolupament i especialment la coherència en les polítiques del govern», va dir.

El Conseller va afirmar que Catalunya té el potencial i la capacitat per ser molt més que un país purament donant, i va defensar la necessitat que el Govern català sigui proactiu en l’impuls d’iniciatives i també en el discurs, així com a l’hora de consolidar i millorar l’articulació del conjunt d’institucions catalanes en matèria de cooperació, pau drets humans i reforçar-ne, així, la seva dimensió internacional. En aquest sentit Romeva va assegurar que des del Govern català s’exigirà una resposta integral de la Unió Europea davant la crisi de les persones refugiades, exigint el respecte de les obligacions derivades del dret humanitari internacional, i va assumir la coordinació de les institucions i organitzacions que treballen tant sobre el terreny, en projectes per fer front al desplaçament forçat, com en l’acollida a Catalunya.

En relació a la promoció i la difusió de la Cultura de la Pau i els Drets Humans, Romeva va afirmar, rotund, «En volem fer marca de la casa». El Conseller va dir que des del Govern es treballaria per articular una societat catalana més sòlida en les seves conviccions a favor de la pau i del diàleg,  i més compromesa amb l’eradicació de la pobresa i les desigualtats ja que aquestes són «fonts conegudes de les inseguretats que marquen el nostre present». Alhora va ser ferm en la necessitat de fer possible la creació d’un “marc català dels Drets Humans”.

Finalment, Romeva va abordar un altre tema fonamental per a Lafede.cat com és el TTIP, i es va comprometre a què el Govern sigui exigent per tal que les negociacions comercials de la UE amb altres regions del món se sotmetin a una màxim de transparència i escrutini democràtic.  Més en concret, el Conseller va afirmar que el Govern fomentarà debats sobre el TTIP i va suggerir convidar a la Comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, així com també als actors de la societat civil organitzada que hi estan treballant per debatre, en el marc de la pròpia Comissió, de manera aprofundida i documentada.

Podeu escoltar la compareixença del conseller Raül Romeva a la web del Parlament