(Català) Lafede.cat dóna suport a Joan Ignasi Elena


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat, com a promotora del web del Pacte Nacional pel Referèndum, expressa el més sincer suport a Joan Ignasi Elena, qui va ser portaveu del Pacte. 

El passat dijous 27 de juliol l’Estat espanyol va etzibar un cop molt dur a la democràcia i a la voluntat democràtica majoritària del poble de Catalunya de decidir el seu futur. Com és sabut Joan Ignasi Elena, qui va ser portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, va ser citat a declarar per la Guàrdia Civil per explicar l’organització i l’execució del Pacte. Lafede.cat ha estat promotora del web del Pacte, ha participat en la recollida de signatures d’adhesions al manifest del Pacte i ha donat suport tècnic al seu Comitè Executiu.

Lafede.cat entén el Pacte Nacional pel Referèndum com un espai de trobada transversal i plural, conformat per entitats i organitzacions de la societat civil, així com de partits polítics, administracions i càrrecs electes. El Pacte ha estat un exemple de transversalitat social i unitat democràtica davant la necessitat de votar en un referèndum acordat. En efecte, el seu manifest cerca l’acord entre el Govern espanyol i el català per establir les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual hauria de ser políticament vinculant i efectiu. El Pacte Nacional pel Referèndum ha rebut el suport de mig milió de persones i de més de 4.000 entitats.

Tal i com recull el document de posicionament de Lafede.cat “Diàleg, negociació i referèndum” Lafede.cat ha denunciat, i denunciarà, la regressió i retallades de drets en termes de llibertat d’expressió, i la perversió del dret, en tant que s’està judicialitzant la política i polititzant la justícia. Per això, Lafede.cat entén que la citació a declarar de Joan Ignasi Elena és inacceptable i suposa un fet sense precedents a l’Europa democràtica del segle XXI. Lafede.cat denuncia l’actitud d’un Estat que posa en perill els fonaments de l’estat de dret i la separació de poders i que impedeix el diàleg i la democràcia, vulnerant així la voluntat del 80% de la població catalana.

Lafede.cat sempre ha defensat els drets humans en el seu sentit més ampli i advoca per la gestió del conflicte polític des de la lògica de la negociació i la cultura de pau. Per això afirma que és possible la gestió noviolenta d’aquest conflicte, i que el diàleg i la negociació són mecanismes possibles i imprescindibles si hi ha voluntat real. Des de la seva experiència, Lafede.cat constata que evadir els conflictes no fa desaparèixer els problemes de fons i que, pel contrari, admetre i reconèixer-los i atrevir-se a gestionar-los constitueixen una palanca per a la transformació social i política. Diàleg, negociació i referèndum no són processos excloents. Els primers cal que els cerquem sempre. El referèndum, a banda de ser una demanda legítima, pot obrir noves vies per a la negociació.