(Català) Lafede.cat rebutja la sentència que manté el 0,7 en mans de l’Estat


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El passat dijous 17 de març el Tribunal Suprem va emetre una sentència a favor de l’actual sistema de distribució del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials, i, per tant, va desestimar el recurs presentat per la Generalitat de Catalunya, que reclamava la gestió dels fons. Lafede.cat manifesta els seu rebuig a una sentència que va en detriment de les comunitats autònomes, tot i ser les que tenen traspassades gairebé totes les accions socials. En base a un principi de proximitat, Lafede.cat defensa que la gestió del 0,7 sigui competència exclusiva de les comunitats autònomes, perquè són les organitzacions territorials les que més coneixen la realitat propera i poden garantir una millor distribució dels recursos.

DSC_0409_hisenda

La sentència del Tribunal Suprem a favor de l’actual sistema de distribució del 0,7% de l’IRPF contradiu 13 sentències anteriors, tant del mateix Suprem com del Constitucional, que reconeixien que, segons els articles 148.1.20 de la Constitució i el 166 de l’Estatut, són les comunitat autònomes les que han de gestionar els fons. La darrera, el juny del 2015, deia, textualment, que “l’Estat no ostenta cap títol competencial que l’habiliti per regular la concessió de subvencions al denominat tercer sector”. Per aconseguir aquest gir judicial, el Govern espanyol, va substituir el concepte d'”assistència social” -competència exclusiva de les comunitats autònomes- per altres títols en què l’Estat en té les competències, a les bases del reglament de les convocatòries de subvencions.

Aquesta decisió judicial exclou les entitats que no tenen una representació en l’àmbit estatal, i per tant, afavoreix les organitzacions més grans. Així, Lafede.cat considera que és un fet clarament discriminatori per a les entitats territorials i suposa una aposta centralista que no comparteix. Per aquesta raó, ha traslladat a la CONGDE, de la qual forma part, aquest malestar tot esperant que reconsideri les seves primeres valoracions i tingui en compte les repercussions que aquest sistema té sobre les entitats territorials.