(Català) Lectures en clau de Justícia global per Sant Jordi: les recomanacions de Lafede.cat


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Diumenge 23 d’abril celebrem Sant Jordi, la diada del llibre i de la rosa. Com ja és tradició, l’equip tècnic de Lafede.cat proposa llibres de diferents temàtiques i gèneres en clau de Justícia global per a reflexionar, emocionar-se o passar una bona estona. Bona diada i bona lectura!

La proposta de l’Angélica Velasco:

Los dueños del planeta

Autora: Cristina Martín Giménez

Editorial: Ediciones Martínez Roca

Any: 2023

M’agraden les comparacions històriques que fa servir per a referir-se a persones que són sinònim de poder avui dia. És començar a llegir i no pares perquè t’atrapa. Vivim en una època en la qual les elits dominen tots els àmbits de la vida, i ho fan sota l’aparença de benefactors i filàntrops. Mirem a aquests grans homes amb admiració, enveja i, fins i tot, agraïment. Persones com Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Bill Gates o Mohamed Bin Salmán no sols figuren en el top dels més rics, sinó que, a més, posseeixen gegantesques companyies tecnològiques i grans conglomerats financers. Són els amos del planeta, però són el que aparenten? Què s’oculta darrere d’aquests somriures autocomplaents? Fins a on arriba el seu afany de poder? Com afecta la resta de la ciutadania les seves accions? Aquest llibre desemmascara els principals plutòcrates de la nostra era i traça els seus recorreguts vitals, els seus antecedents, les seves frustracions i les seves aspiracions per a, d’aquesta manera, entendre què es proposen i per què fan el que fan.

La proposta de l’Anna Palou:

Shhh! Tenim un pla

Autor: Chris Haughton

Editorial: Nubeocho

Any: 2019

Un llibre que ha enganxat a la més petita de la casa, i que és un plaer explicar pels més grans. No et canses de repetir “Shhh! Tenim un pla!” Unes il·lustracions precioses de tonalitats blaves i negres que després deixen entreveure les vermells i fucsies. Un llibre que ens connecta amb la sensibilitat i tendresa dels més petits, allunyada, sovint, de la mentalitat adulta. La història de quatre petites aventureres que volen caçar un ocellet. Però… Totes ho volen?

La proposta del Dani Gómez-Olivé:

Descolonizar la mente

Autor: Ngũgĩ wa Thiong’o

Editorial: Debolsillo

Any: 2015

En aquest llibre l’autor convida al seu poble, el keniata, i per extensió al continent africà i tot el Sud Global, a resignificar i valoritzar la seva cultura i les seves llengües, com a primera passa per a descolonitzar les seves ments i emprendre un camí d’alliberament cultural i educacional d’Occident. L’assaig recull el pensament Ngũgĩ wa Thiong’o a través de quatre conferències que va fer entre 1981 i 1985. El seu qüestionament constant del neocolonialisme des de la cultura, principal tema del llibre, li ha suposat viure a l’exili des de fa més de 25 anys. Tot i que no està dirigit explícitament a les lectores blanques, aquest assaig ens brinda l’oportunitat d’obrir les nostres mirades i alliberar-nos nosaltres també d’aquesta mirada excecivament etnocèntrica i neocolonial que encara tenim quan ens aproximem a un altre continent, en aquest cas l’africà. No te’l perdis aquest Sant Jordi!

La proposta de la Georgina Casas:

Las malas

Autora: Camila Sosa

Editorial: Tusquets

Any: 2020

Un relat íntim i colpidor sobre sobre la vida als marges d’un grup de travestis a l’Argentina. Es tracta d’un llibre semi-autobiografìc en el que l’autora combina el realisme i la fantasia per construir un relat desgarrador a estones, quan emergeix la violència i l’aïllament social al que estan sotmeses les protagonistes, o la tendresa i la sororitat que es respira a la casa refugi de la tia Encarna, la prostituta més gran i que exerceix un rol de mare/cuidadora. Un llibre necessari, per no oblidar les qui resisteixen, per homenatjar les que son invisibles a la societat i per afiançar l’esperança en un món que estimi la diversitat.

La proposta de la Isabelle Torallas:

La voluntat de canviar. Homes, masculinitat i amor

Autora: Bell Hooks

Editorial: Tigre de paper

Any: 2021

Aquest any us faig extensiva la recomanació que ens va fer una companya de l’Eix de Feminismes. I amb molt encert, perquè de moment, totes les persones a qui he recomanat aquest llibre, ens hem sentit identificades amb el que ens hi explica la bell hooks. Amb to directe i des de la seva pròpia experiència, l’autora convida als homes a connectar amb ells mateixos i canviar la mirada sobre la masculinitat. Acollir l’amor, la capacitat d’estimar, de mostrar-se, de ser estimats. Deixar de banda la masculinitat tòxica. També és un llibre molt inspirador per a les mares, les tietes, les àvies, i totes les referents de nens petits, perquè Bell Hooks ens fa veure com reproduïm patrons d’estima diferents segons el gènere, com contribuïm a mantenir als nens privats de certa vivència de l’amor.
Bell Hooks té una extensa bibliografia. Aquest llibre em sembla una molt bona porta d’entrada especialment pels homes que us plantegeu com relacionar-vos amb el feminisme i amb la masculinitat pròpia. Per cert, el podeu buscar a les biblioteques públiques, i així #defensembibliosbcn

La proposta de la Judith Membrives:

Mascota

Autora: Akwaeke Emezi

Editorial: Indòmita

Any: 2022

“Mascota” és una novel·la juvenil que ens aporta una visió original i fresca sobre el fracàs social que representa el silenci i la negació de l’existència de monstres que conviuen amb nosaltres. Un relat curt i punyent però apte per a públics adolescents que tracta amb naturalitat la no-heteronormativitat i l’existència de famílies i relacions diverses. Una història de fantasia on la Jam, la protagonista, haurà de descobrir què ha despertat a “Mascota” un ésser que surt d’un dels quadres de la seva mare i que ha vingut a caçar un monstre tenebrós que viu a casa del seu amic Redemption. Però a la Jam li han explicat que a Lucille, la seva ciutat, ja no hi ha monstres! Què passa quan la societat mira cap a una altra banda davant els problemes socials? Podem pensar en altres formes de relacionar-nos socialment gràcies al poder de les cures?

La proposta de la Laura Rabassa:

Memorias de una salvaje

Autora:  Bebi Fernández

Editorial: Planeta

Any: 2018

Aquesta novel·la ens obre els ulls a una realitat que existeix però de la qual no coneixem quasi res: la prostitució. La seva autora és una activista online que manté l’anonimat i porta anys donant a conèixer la violència que pateixen les dones en el món de la prostitució, a més de promoure cada dia la lluita contra la violència de gènere. La protagonista del llibre és forçada a treballar per a una de les majors màfies d’Europa i s’ha d’enfrontar a situacions molt extremes. La història mescla realitat i ficció per mostrar la brutalitat d’aquests criminals i la manera en que les dones han sigut capturades per a ser traficades, i com són maltractades i explotades. Aquest llibre és una crida a la rebel·lió i la llibertat, i veiem a dones valentes que es cuiden i s’uneixen per a desafiar el sistema que les explota, sent un exemple de sororitat.

La proposta de la Laura Rubio:

Potosí

Autor: Ander Izagirre

Editorial: Libros del K.O.

Any: 2015

Arribo a Potosí arran la subscripció a la revista de periodisme internacional 5W. En el seu últim llibre “En el fondo,  la forma”, gaudeixo i aprenc de la conversa entre els periodistes Leila Guerriero i Ander Izaguirre i decideixo que vull indagar en l’assaig d’Izaguirre, premiada pel Premi Eskadi de literatura l’any 2017. Potosí és el relat periodístic de l’explotació i situació de vulnerabilitat que viuen els nens, nenes i homes que treballen a la mina del Cerro Rico a Bolívia. La història se centra en la trajectòria vital de l’Alicia, una nena de 12 anys que treballa a la mina durant el dia i estudia les lliçons de l’escola a la nit. La seva lectura, que recorre el context de violència sistèmic i estructural de la població de Potosí, m’ha portat a reflexionar sobre la colonització espanyola als països del sud global i les conseqüències se’n deriva (entre tant, l’existència del treball forçat infantil que vertebra i deshumanitza) i comprendre la lluita comunitària per la dignificació de drets de la població. També a valorar i creure en la necessitat d’un periodisme internacional que ens obri els ulls a les desigualtats mundials. En definitiva, Potosí és una obra, que denota una feina profunda d’investigació del context i de les causes de la pobresa i violència, que permet obrir la mirada del món que vivim i creure en l’esperança per un futur diferent gràcies al relat de l’Alicia.

La proposta de la Montse Santolino:

Quan fèiem goig

Autora: Imbolo Mbue

Editorial: Quaderns Crema

Any: 2021

  L’autora camerunesa Imbolo Mbue ens explica la història de Kosawa, una comunitat africana, i el que suposa per a la seva forma de vida i per al seu entorn que s’instal·li Pexton, una companyia petroliera nord-americana. Mbue, a través d’aquesta fabula i d’aquesta comunitat fictícia ens apropa al drama de Camerun que exporta sobretot petroli, però on la seva gent necessita subsidis per pagar la benzina. Amb un llenguatge poètic i tècniques de narració oral, i a través de diferents personatges i punts de vista l’autora ens apropa a alguns debats fonamentals: individualisme capitalista versus comunitat, pacifisme o acció directa, o les conseqüències de les cultures masclistes per als nens i nenes, i les dones. Per descomptat també hi ha resistència, i una revolucionària, Thula.

La proposta de la Namar Alimbau:

Señoras que se empotraron hace mucho

Autor/a: Cristina Domenech

Editorial: Plan B

Any: 2019

Recull de biografies de dones que estimaven a altres dones entre els segles XVIII i XX, excel·lentment relatades per l’autora i amb un to humorístic únic. A cada pàgina riuràs i et fascinaràs amb els detalls i personatges de cada història; amb com vivien la sexualitat i com es construia la idea de l’amor romàntic entre dones (el que s’anomenava “amistad intensa”) i el que era o no era acceptable en cada context històric. Eren dones rebels, artistes, mestres, gènies… Dones que trencaven i desafiaven les normes del joc dictades pel patriarcat i les jugaven en la seva contra. Són històries que mai haurien d’haver estat invisibilitzades, i que l’autora destapa amb una gràcia innegable. Hi ha un segon volum publicat recentment –Más señoras que se empotraron hace mucho– , per si et quedes amb ganes de més.

La proposta de la Núria Pujantell:

El ocho

Autora: Katherine Neville

Editorial: DeBolsillo

Any: 2008

Novel·la trepidant que no pots deixar de llegir. Passat i present s’encreuen magistralment. Des de Carlemany fins als nostres dies. El llibre explica la història dels escacs de Montglane i l’anhel de determinades persones per aconseguir-ho al llarg de la història. Per una banda, trobem a les novícies de l’abadia de Montglane que, en tancar l’abadia, marxen amb peces dels escacs en plena Revolució Francesa (surten personatges com Marat, Robespierre i Catalina la Gran per ajudar a trobar o obtenir els escacs). Per altra banda, Catherine Velis, una dona que, sense saber-ho, es veurà embolicada en la cerca dels escacs quasi 200 anys després que aquest surti de l’abadia. Quin secret guarden els escacs de Montglane?

La proposta de la Pepa Martínez:

Lliçons de química

Autora: Bonnie Garmus

Editorial: Salamandra

Any: 2022

L’Elisabeth Zott es una química jove i brillant, que resulta incòmode a la seva época. Situada als Estats Units dels anys 50s, la novel.la ens relata de forma directa, fresca i fins i tot amb humor, el masclisme, el mainstreaming i l’abús de poder i sexual que afronta l’Elisabeth per ser qui és, i qui vol ser. Mare soltera convertida en cuinera i star televisiva per causa del menysteniment dels seus companys de laboratori, no deixa de perseguir el seu somni i de reivindicar el seu lloc. Una novel.la per connectar amb l’Elisabeth Zott que totes portem dintre. Perquè ens inspiri, ens confronti i ens recordi que només cadascuna de nosaltres som les mestresses dels nostres somnis.

La proposta del Víctor Yustres:

Contra el futuro: resistencia ciudadana frente al feudalismo climático

Autora: Marta Peirano

Editorial: Debate

Any: 2022

Davant dels relats catastrofistes i desmobilitzadors sobre l’emergència climàtica, hi ha una visió tecnosolucionista que posa totes les esperances en una nova tecnologia que està per arribar i ens ha de salvar. La periodista Marta Peirano, especialitzada en tecnologia i poder, dona la volta a aquest relat: no calen grans aparells ni una IA complexa (sovint creada per les mateixes empreses que generen els impactes climàtics) per a salvar-nos. Ja hi ha receptes al nostre abast des de l’organització i autogestió ciutadana, que van des de la gestió sobirana de dades en comunitats locals o la implementació d’una dieta per a la salut del planeta, entre d’altres. Aquest llibre dibuixa esperances tangibles, comunitàries i a foc lent que xoquen frontalment amb les receptes del capitalisme del desastre de Bezos o Musk, i ens torna a posar en la dicotomia de sempre: o capitalisme o vida.