(Català) Nova sessió a Nacions Unides per aconseguir un Tractat Vinculant sobre Empreses Transnacionals i Drets Humans


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Una delegació d’entitats catalanes assistirà a la 3a Sessió del Grup de Treball Intergovernamental sobre Empreses i Drets Humans del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, que se celebrarà els dies 23 al 27 d’octubre a Ginebra. El Grup Intergovernamental té el mandat de desenvolupar un Tractat Vinculant per a les empreses transnacionals i altres empreses, en matèria de respecte dels drets humans. La sessió d’enguany és clau ja que del resultat de les negociacions dependrà el tipus d’instrument jurídic que es crearà per tal d’obligar a les empreses a respectar els drets humans. Les negociacions però es faran en base a un esborrany que encara s’està elaborant que tindrà en compte les discussions de les dues anteriors sessions, del juny de 2015 i l’octubre de 2016, respectivament.

Manifestació durant la ‘Setmana de Mobilitzacions dels Pobles’. Octubre 2016. | Font: Dismantle Corporate Power and Stop Impunity

La delegació catalana està formada per representants del Grup de treball d’Empresa i Drets Humans impulsat per Lafede.cat i la Taula per Colòmbia. La delegació respon a la “Crida a l’Acció de la Campanya Global cap a Ginebra 2017” i participarà tant a les sessions oficials a Nacions Unides, com a la “Setmana de Mobilització dels Pobles” que es durà a terme en paral·lel, organitzada per la “Campanya Global per reivindicar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el poder de les Transnacionals i posar fi a la impunitat”. Les organitzacions socials han preparat una extensa programació alternativa en què, conjuntament amb representants del Fòrum Parlamentari Mundial sobre el tractat vinculant, comunitats afectades, moviments, sindicats i organitzacions socials realitzaran fins a dotze tallers, tres dels quals dins el mateix complex de les Nacions Unides. En aquest espai es farà publica la proposta de la Campanya Global que reclama que s’obligui als estats i les empreses a facilitar i garantir l’accés a la justícia de les comunitats, col·lectius i persones que vegin vulnerats els seus drets per l’acció de les empreses transnacionals.

Demandes compartides per la societat civil catalana

Absolutament alineades amb les demandes internacionals, les organitzacions catalanes porten temps treballant per aconseguir que el Govern català disposi d’instruments propis que garanteixin que les empreses respecten els drets humans. Lafede.cat, juntament amb la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme, la Taula per Colòmbia, CCOO, UGT, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i alguns experts del Consell de Cooperació, han demanat al Govern que es creïn nous mecanismes de supervisió pública, que vetllin per l’obligat compliment i respecte dels drets humans per part de les empreses catalanes, tal i com és la creació d’un Centre d’avaluació dels impactes de les empreses catalanes a l’exterior.

El Govern ha realitzat una Estratègia d’empresa i drets humans que, en la seva redacció actual, resulta insuficient, ja que no implica la superació d’un marc de caràcter merament voluntari per a les empreses. Les organitzacions socials entenen que el paper de l’administració ha d’anar molt més enllà que només “sensibilitzar” i “encoratjar” les empreses en el respecte dels drets humans. Per aquest motiu, reclamen al Govern que exigeixi a les empreses el respecte dels drets humans i, en el seu cas, l’establiment de mecanismes de sanció per aquelles empreses que no els respectin. Les organitzacions estan convençudes que la major contribució que pot fer Catalunya en l’actual moment per enfortir la governança global i el desenvolupament humà sostenible és assegurar el respecte dels drets humans a través de nous instruments internacionalment vinculants que protegeixin a les persones davant dels fenòmens de concentració política i econòmica del poder en mans de les empreses transnacionals.

Manifestació durant la ‘Setmana de Mobilitzacions dels Pobles’. Octubre 2016. | Font: Dismantle Corporate Power and Stop Impunity

Informació i retorn dels acords adoptats a Ginebra

Durant la Setmana de Mobilització dels Pobles Lafede.cat anirà informant d’allò més rellevant que vagi succeint a través de les xarxes socials. Així mateix, el grup de treball d’Empresa i Drets Humans està organitzant una taula rodona pel proper dimarts 7 de novembre per conèixer de primera mà quins han estat els resultats obtinguts a Ginebra. L’acte es farà a les 18:30 hores al Col·legi de Periodistes i parlaran tres persones que hauran participat tant a les sessions oficials com a la Setmana de Mobilització dels Pobles: Richar Sierra, de l’Organització Indígena d’Antioquia, Mónica Vargas i l’Alys Samson, del grup català de treball d’Empreses i Drets Humans, que ens explicaran fins a quin punt els organismes governamentals hauran incorporat les demandes de la societat civil.


Més informació:

– La Crida a l’Acció de la Campanya Global cap a Ginebra 2017

Programa 2017

– Per informació actualitzada sobre la Setmana de Mobilització: https://www.stopcorporateimpunity.org/?lang=es

-Xarxes socials: @StopTNCimpunity / www.facebook.com/stopcorporateimpunity