(Català) Carta oberta al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida; la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament, la Defensa dels DH i la Pau de Tarragona; la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme; i la Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament, davant la imputació del Sr. Teo Romero per presumpta malversació de fons públics durant la seva etapa com a president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament van manifestar, el passat 18 de juny, als membres de la Junta Executiva d’aquesta institució el següent:

  • Es tracta d’una pèssima notícia en un moment que la Cooperació local veu amenaçat el seu futur per possibles canvis legals i administratius que volen limitar  l’acció en aquest àmbit dels ajuntaments. La Cooperació local és un senyal d’identitat del país i exemple de l’arrelament històric dels llaços de solidaritat internacional de la ciutadania catalana.
  • Tot i això, confiem que aquesta situació puntual i la seva resolució judicial no suposin un perjudici per a la imatge del Fons Català de Cooperació, la tasca del qual  li ha comportat reconeixement i prestigi, dins i fora del nostre país, al llarg de 28 anys en la Cooperació al Desenvolupament des de l’àmbit municipal.
  • Donem suport a la Junta Executiva per haver-se posicionat com a acusació particular en el cas, alhora que els animem a continuar endavant en el procés judicial per tal de garantir l’honorabilitat i la transparència de la institució.
  • Posem en valor l’actuació del treballador del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, per l’exercici de responsabilitat en el desenvolupament de les seves funcions, en denunciar el cas i implicar-s’hi a fons.

Per tot això:

  • Exigim la dimissió immediata del Sr. Teo Romero del seu càrrec actual de vicepresident del Fons Català –que encara assumeix tot i estar apartat temporalment de les seves funcions-.
  • Instem que s’intensifiquin les mesures de control i transparència per evitar qualsevol altre cas similar en el futur.
  • Demanem a la Junta Executiva i l’Assemblea del Fons que acceleri l’aprovació del Reglament Intern del seu Consell Assessor i que, en conseqüència, aquest Consell Assessor comenci a funcionar de manera efectiva.

Finalment, des de les entitats de l’àmbit de la Cooperació al Desenvolupament, la Pau i els Drets Humans ens comprometem a continuar treballant des del nostre entorn, unint esforços, per aconseguir mesures polítiques, legislatives i administratives que garanteixin una solidaritat eficaç i transparent.

Tres setmanes més tard de l’enviament d’aquest document tan sols s’ha produït la dimissió del Sr. Teo Romero, de la qual ens n’hem assabentat per la premsa i a la qual les entitats de cooperació d’arreu del territori hem contribuït, en la nostra mesura, a provocar. Queda, doncs, encara molta feina per fer i com que, a dia d’avui, no hem rebut cap resposta per part del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament exigim a la seva Junta Executiva que faci públic el seu posicionament pel que fa a prendre mesures de control i transparència per evitar casos com el del Sr. Teo Romero així com una resposta per escrit a les entitats signants amb la data prevista d’aprovació del reglament intern del seu Consell Assessor i la convocatòria de la propera sessió d’aquest òrgan -del qual en formem part els representants de les entitats de cooperació d’arreu del territori-, amb la presa de mesures de control i transparència com a un dels punts de l’ordre del dia.

Dimecres, 9 de juliol de 2014