Carta oberta al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament


La Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida; la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament, la Defensa dels DH i la Pau de Tarragona; la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme; i la Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament, davant la imputació del Sr. Teo Romero per presumpta malversació de fons públics durant la seva etapa com a president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament van manifestar, el passat 18 de juny, als membres de la Junta Executiva d’aquesta institució el següent:

  • Es tracta d’una pèssima notícia en un moment que la Cooperació local veu amenaçat el seu futur per possibles canvis legals i administratius que volen limitar  l’acció en aquest àmbit dels ajuntaments. La Cooperació local és un senyal d’identitat del país i exemple de l’arrelament històric dels llaços de solidaritat internacional de la ciutadania catalana.
  • Tot i això, confiem que aquesta situació puntual i la seva resolució judicial no suposin un perjudici per a la imatge del Fons Català de Cooperació, la tasca del qual  li ha comportat reconeixement i prestigi, dins i fora del nostre país, al llarg de 28 anys en la Cooperació al Desenvolupament des de l’àmbit municipal.
  • Donem suport a la Junta Executiva per haver-se posicionat com a acusació particular en el cas, alhora que els animem a continuar endavant en el procés judicial per tal de garantir l’honorabilitat i la transparència de la institució.
  • Posem en valor l’actuació del treballador del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, per l’exercici de responsabilitat en el desenvolupament de les seves funcions, en denunciar el cas i implicar-s’hi a fons.

Per tot això:

  • Exigim la dimissió immediata del Sr. Teo Romero del seu càrrec actual de vicepresident del Fons Català –que encara assumeix tot i estar apartat temporalment de les seves funcions-.
  • Instem que s’intensifiquin les mesures de control i transparència per evitar qualsevol altre cas similar en el futur.
  • Demanem a la Junta Executiva i l’Assemblea del Fons que acceleri l’aprovació del Reglament Intern del seu Consell Assessor i que, en conseqüència, aquest Consell Assessor comenci a funcionar de manera efectiva.

Finalment, des de les entitats de l’àmbit de la Cooperació al Desenvolupament, la Pau i els Drets Humans ens comprometem a continuar treballant des del nostre entorn, unint esforços, per aconseguir mesures polítiques, legislatives i administratives que garanteixin una solidaritat eficaç i transparent.

Tres setmanes més tard de l’enviament d’aquest document tan sols s’ha produït la dimissió del Sr. Teo Romero, de la qual ens n’hem assabentat per la premsa i a la qual les entitats de cooperació d’arreu del territori hem contribuït, en la nostra mesura, a provocar. Queda, doncs, encara molta feina per fer i com que, a dia d’avui, no hem rebut cap resposta per part del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament exigim a la seva Junta Executiva que faci públic el seu posicionament pel que fa a prendre mesures de control i transparència per evitar casos com el del Sr. Teo Romero així com una resposta per escrit a les entitats signants amb la data prevista d’aprovació del reglament intern del seu Consell Assessor i la convocatòria de la propera sessió d’aquest òrgan -del qual en formem part els representants de les entitats de cooperació d’arreu del territori-, amb la presa de mesures de control i transparència com a un dels punts de l’ordre del dia.

Dimecres, 9 de juliol de 2014