(Català) Lafede.cat convoca a l’aturada del 3 d’octubre i demana suport a les entitats de l’Estat per trobar solucions al conflicte


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

COMUNICAT – Barcelona, 2 d’octubre de 2017

COMUNICADO, en castellano.

Lafede.cat condemna la violació de drets humans durant el referèndum, convoca a l’aturada del 3 d’octubre i demana suport a les entitats socials de l’Estat per trobar solucions al conflicte.

 

Lafede.cat vol expressar la seva màxima i rotunda condemna davant la repressió brutal i totalment desproporcionada que els cossos i forces de seguretat de l’Estat, especialment els de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, van exercir ahir 1 d’octubre contra població indefensa per tal d’intentar aturar el referèndum d’autodeterminació de Catalunya.

Lafede.cat, d’altra banda, s’enorgulleix de l’actitud cívica i pacífica de la ciutadania catalana, que en tot moment s’ha comportat de manera noviolenta i ha estat capaç de mantenir aquesta actitud tot i la violència i agressió dels cossos de seguretat espanyols.

FOTO: AP Photo/Emilio Morenatti a Eldiario.es 1/10/2017

El Govern català ha xifrat en 890 les persones colpejades i ferides durant la jornada de l’1 octubre. Lafede.cat forma part de la Xarxa #SomDefensores, integrada per organitzacions de drets humans i col·lectius d’advocats i advocades, que durant l’1 d’octubre ha activat un dispositiu especial d’observació de drets humans. La Xarxa ha registrat més de 100 casos d’agressions policials a Barcelona i ha brindat atenció psicològica a víctimes de la repressió, Lafede.cat ha estat per tant testimoni directe d’aquesta conculcació de drets. L’equip legal de #SomDefensores ha detectat episodis especialment greus de violència com ara agressions sexuals, cops de puny sense justificació, empènyer la gent escales avall o colpejar-la amb porres al cap. A més, la policia nacional va disparar bales de goma, que estan prohibides a Catalunya des del 2014. Tots aquests casos han estat acreditats per la Xarxa d’observadors i observadores de drets humans de #SomDefensores directament al carrer, o a través dels telèfons d’assistència legal posats a disposició de la ciutadania.

Lafede.cat condemna totes i cadascuna de les vulneracions de drets que s’han comès contra la població catalana abans i durant l’1 d’octubre i se solidaritza amb totes les persones agredides, les seves famílies i el seu entorn. A Catalunya s’han vulnerat drets humans, civils i polítics com són el de la integritat física, el de la llibertat d’expressió, de reunió, de manifestació i d’informació i el de la llibertat sexual, entre d’altres. La Xarxa #SomDefensores ja ha presentat un primer Informe de violacions de drets humans i treballa per presentar un de nou amb tots els nous casos acreditats. Com a part de la Xarxa #SomDefensores Lafede.cat demanarà a diferents organismes de drets humans nacionals i internacionals competents que s’investiguin totes les violacions de drets humans i, en especial, les actuacions dels cossos de seguretat durant la jornada de l’1 d’octubre i la responsabilitat del Govern espanyol per l’excés desproporcionat en l’ús de la força.

En conseqüència, i com a membre de la Taula per la Democràcia, Lafede.cat convoca a l’aturada de país convocada per demà dia 3 d’octubre per denunciar la greu repressió exercida durant l’1 d’octubre. Lafede.cat anima a la ciutadania a participar de les concentracions i mobilitzacions convocades, a mantenir una actitud noviolenta i exemplar com fins ara, i a practicar l’autoprotecció, l’autocura i la cura de totes les persones en situacions de tensió o violència.

A més, i davant la greu fractura que s’ha produït entre el Govern espanyol i el català, Lafede.cat, com a plataforma d’organitzacions que treballen per fomentar la cultura de pau i la resolució noviolenta dels conflictes, reitera la demanda de diàleg entre els dos governs, i s’afegeix a la demanda de mediació de la comunitat internacional. Més enllà però de les accions i mecanismes oficials i institucionals Lafede.cat:

– fa una crida a totes les organitzacions socials – i en especial a les entitats i plataformes de defensa dels drets humans i la pau, i de cooperació i solidaritat internacional-, de l’Estat espanyol, Europa i la resta del món a rebutjar l’actuació policial durant la jornada de l’1 d’octubre.

– demana a totes les organitzacions socials – i en especial a les entitats i plataformes de defensa dels drets humans i la pau, i de cooperació i solidaritat internacional-, de l’Estat espanyol, que tinguin un paper actiu en la construcció de ponts de diàleg i en la cerca de solucions i propostes des de la societat civil al conflicte polític actual, tal i com hem fet, des de fa dècades, en altres àmbits i a altres països del món.