Lafede.cat convoca a l’aturada del 3 d’octubre i demana suport a les entitats de l’Estat per trobar solucions al conflicte


COMUNICAT – Barcelona, 2 d’octubre de 2017

COMUNICADO, en castellano.

Lafede.cat condemna la violació de drets humans durant el referèndum, convoca a l’aturada del 3 d’octubre i demana suport a les entitats socials de l’Estat per trobar solucions al conflicte.

 

Lafede.cat vol expressar la seva màxima i rotunda condemna davant la repressió brutal i totalment desproporcionada que els cossos i forces de seguretat de l’Estat, especialment els de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, van exercir ahir 1 d’octubre contra població indefensa per tal d’intentar aturar el referèndum d’autodeterminació de Catalunya.

Lafede.cat, d’altra banda, s’enorgulleix de l’actitud cívica i pacífica de la ciutadania catalana, que en tot moment s’ha comportat de manera noviolenta i ha estat capaç de mantenir aquesta actitud tot i la violència i agressió dels cossos de seguretat espanyols.

FOTO: AP Photo/Emilio Morenatti a Eldiario.es 1/10/2017

El Govern català ha xifrat en 890 les persones colpejades i ferides durant la jornada de l’1 octubre. Lafede.cat forma part de la Xarxa #SomDefensores, integrada per organitzacions de drets humans i col·lectius d’advocats i advocades, que durant l’1 d’octubre ha activat un dispositiu especial d’observació de drets humans. La Xarxa ha registrat més de 100 casos d’agressions policials a Barcelona i ha brindat atenció psicològica a víctimes de la repressió, Lafede.cat ha estat per tant testimoni directe d’aquesta conculcació de drets. L’equip legal de #SomDefensores ha detectat episodis especialment greus de violència com ara agressions sexuals, cops de puny sense justificació, empènyer la gent escales avall o colpejar-la amb porres al cap. A més, la policia nacional va disparar bales de goma, que estan prohibides a Catalunya des del 2014. Tots aquests casos han estat acreditats per la Xarxa d’observadors i observadores de drets humans de #SomDefensores directament al carrer, o a través dels telèfons d’assistència legal posats a disposició de la ciutadania.

Lafede.cat condemna totes i cadascuna de les vulneracions de drets que s’han comès contra la població catalana abans i durant l’1 d’octubre i se solidaritza amb totes les persones agredides, les seves famílies i el seu entorn. A Catalunya s’han vulnerat drets humans, civils i polítics com són el de la integritat física, el de la llibertat d’expressió, de reunió, de manifestació i d’informació i el de la llibertat sexual, entre d’altres. La Xarxa #SomDefensores ja ha presentat un primer Informe de violacions de drets humans i treballa per presentar un de nou amb tots els nous casos acreditats. Com a part de la Xarxa #SomDefensores Lafede.cat demanarà a diferents organismes de drets humans nacionals i internacionals competents que s’investiguin totes les violacions de drets humans i, en especial, les actuacions dels cossos de seguretat durant la jornada de l’1 d’octubre i la responsabilitat del Govern espanyol per l’excés desproporcionat en l’ús de la força.

En conseqüència, i com a membre de la Taula per la Democràcia, Lafede.cat convoca a l’aturada de país convocada per demà dia 3 d’octubre per denunciar la greu repressió exercida durant l’1 d’octubre. Lafede.cat anima a la ciutadania a participar de les concentracions i mobilitzacions convocades, a mantenir una actitud noviolenta i exemplar com fins ara, i a practicar l’autoprotecció, l’autocura i la cura de totes les persones en situacions de tensió o violència.

A més, i davant la greu fractura que s’ha produït entre el Govern espanyol i el català, Lafede.cat, com a plataforma d’organitzacions que treballen per fomentar la cultura de pau i la resolució noviolenta dels conflictes, reitera la demanda de diàleg entre els dos governs, i s’afegeix a la demanda de mediació de la comunitat internacional. Més enllà però de les accions i mecanismes oficials i institucionals Lafede.cat:

– fa una crida a totes les organitzacions socials – i en especial a les entitats i plataformes de defensa dels drets humans i la pau, i de cooperació i solidaritat internacional-, de l’Estat espanyol, Europa i la resta del món a rebutjar l’actuació policial durant la jornada de l’1 d’octubre.

– demana a totes les organitzacions socials – i en especial a les entitats i plataformes de defensa dels drets humans i la pau, i de cooperació i solidaritat internacional-, de l’Estat espanyol, que tinguin un paper actiu en la construcció de ponts de diàleg i en la cerca de solucions i propostes des de la societat civil al conflicte polític actual, tal i com hem fet, des de fa dècades, en altres àmbits i a altres països del món.