(Català) Tres de cada quatre catalans defensen les polítiques de cooperació i d’acollida de refugiats


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Les dades d’opinió pública són fonamentals perquè les entitats puguin orientar els seus programes de sensibilització i incidència política. El 2009 el Govern va publicar una primera enquesta sobre percepcions ciutadanes al voltant de la solidaritat i la cooperació internacionals. El mes de març s’han publicat els resultats de dues enquestes, una encarregada pel Govern de Catalunya i una altra pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que mostren que la ciutadania aposta per reforçar les polítiques de cooperació internacional i de solidaritat amb les persones refugiades. Aquest ampli consens va en la línia de les demandes històriques de Lafede.cat de consolidar el compromís pressupostari del 0,7 l’any 2030, i una política pública sòlida per a la justícia global.

Imatge de la concentració a plaça Catalunya contra la guerra a Ucraïna del 2 de març de 2022 / Autor: Pablo Tosco

 

Els resultats de les dues enquestes publicades ens permeten tenir un retrat bastant aproximat del que pensa la ciutadania catalana sobre alguns temes i apropaments a la justícia global. Així, un 84,2% de la població de Catalunya considera bastant o molt important dedicar diners a la política de cooperació per contribuir al desenvolupament dels països empobrits, i un 75,4%, és a dir, tres de cada quatre, estan d’acord que la Generalitat de Catalunya dediqui el 0,7% dels recursos propis a aquesta política pública. És una de les principals conclusions que recull una enquesta publicada aquest mes de març sobre cooperació encarregada pel departament d’Acció Exterior i Unió Europea del Govern de Catalunya.

En les últims anys la federació ha inclòs sempre entre les seves demandes al Govern l’actualització de les dades del 2009. Aquesta nova enquesta mostra una preocupació creixent de la població envers les desigualtats i les vulneracions de drets humans al món (un 69,5% front el 63,4% fa catorze anys) i pràcticament 9 de cada 10 entrevistats (86,3%) manifesten una forta preocupació per la situació dels països econòmicament més empobrits.

Gràfic de l’enquesta sobre cooperació del Govern de Catalunya (2023)

Les desigualtats i la pau, preocupacions principals

Segons l’enquesta del Govern, els temes que més preocupen a la ciutadania són les desigualtats econòmiques i la pobresa (43%), i la crisi econòmica i energètica (29,8%), però un any després de la invasió russa a Ucraïna, els conflictes armats i les situacions de violència i tensió es posicionen com el tercer tema de preocupació dels catalanes i catalanes (29,1%).

En relació a la guerra d’Ucraïna i malgrat el discurs bel·lista imperant i l’enviament d’armes dels governs europeus a Ucraïna, l’enquesta del Fons Català confirma que que l’enfocament principal entre la ciutadania és el de la resolució pacífica del conflicte: gairebé el 70% de la població creu que la millor manera d’abordar-lo és la via diplomàtica i la pau acordada.

El rol protagonista de la societat civil és una demanda clau per a la construcció de pau, la prevenció i resolució de conflictes. La construcció de pau és també una de les línies de treball prioritàries aquest any a Lafede.cat. L’Eix de Pau es troba immers en la preparació d’un Congrés Català de Pau, amb l’empenta de les reflexions sorgides durant el Congrés Mundial de Pau de 2021. Aquesta trobada ha de permetre reflexionar sobre l’agenda de pau, i establir estratègies i propostes concretes de polítiques de pau al Govern, en clau de política catalana i internacional.

Imatge de la concentració a plaça Catalunya contra la guerra a Ucraïna del 2 de març de 2022 / Autor: Pablo Tosco

L’educació i la comunicació, temes clau

Les organitzacions de justícia global fa molts anys que treballen en espais educatius formals i no formals, i a través de campanyes i activitats al Nord global. Per tal de donar-los suport la federació treballa per consolidar l’educació per la justícia global com un elemnt central de la política de cooperació.  L’enquesta del Govern confirma la importància que dona la ciutadania a aquest àmbit de treball: el 91,6% creu que l’educació transformadora és molt o bastant important, i pràcticament la totalitat dels enquestats (94,5%) creu que les causes de la pobresa, les desigualtats i la vulneració de drets humans al món són temes que s’haurien de tractar a les escoles i instituts. 

Un altre tema especialment interessant és constatar com la meitat de les persones enquestades manifesten no rebre mai informació sobre la cooperació internacional i molts altres temes de l’agenda internacional.  Al voltant d’un 56% dels enquestats creu que la quantitat d’informació que ofereixen els mitjans de comunicació públics de Catalunya sobre els reptes de la cooperació internacional i la realitat dels països empobrits és poca o nul·la.

Presentació de l’interactiu de l’Ara a la FESC 2022 | LAFEDE.CAT

Amb la idea d’omplir aquest buit informatiu i apropar el discurs sobre la cooperació i la Justícia global a un públic generalista, fa uns mesos Lafede.cat i La Coordi de Comerç Just i Finances Ètiques van publicar al diari Ara l’interactiu 0,7: el compromís pendent. Amb aquest reportatge transmèdia que indaga en la històrica demanda del 0,7% es pretenia aprofundir també en els canvis d’enfocament i els objectius actuals de la cooperació catalana, així com en les propostes del sector per caminar cap a la justícia global.

Defensa de l’acollida de refugiats

La solidaritat de la població catalana es fa palesa també en el suport majoritari d’aquesta a les polítiques d’acollida de refugiats i refugiades. Segons els resultats de l’Estudi sobre la percepció de la ciutadania de Catalunya davant la guerra a Ucraïna, el 77% està d’acord que el seu ajuntament aculli població refugiada d’Ucraïna, i el 72% defensa fer el mateix amb la població provinent d’altres països.

Gràfic de l’enquesta del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament de març de 2023

Finançament estable i compromís amb el 0,7

Totes dues enquestes confirmen la importància que dona la ciutadania a les polítiques de cooperació i de solidaritat, especialment en moments de crisi, i la demanda, compartida per Lafede.cat, d’un finançament públic i sòlid pel desplegament i execució de les polítiques públiques per part de les administracions i les entitats de justícia global. En aquesta línia, el nou Pla director de cooperació catalana del Govern 2023-2026 recull les demandes tant del sector de la solidaritat internacional, com del Parlament de Catalunya, i es compromet a assolir el 0,7% en Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) l’any 2030.

 

Més informació: