(Català) Perú: en risc el treball de la societat civil  


Sorry, this entry is only available in Catalan. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat se suma al comunicat de la Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo en què mostra la preocupació d’organitzacions i plataformes de drets humans del Perú, incloses les seves sòcies que treballen des de fa dècades al país. En els darrers mesos, el Congrés ha tramitat sis projectes de llei que pretenen impedir la tasca de les organitzacions socials i institucions que reben fons de la cooperació internacional. Aquesta decisió se suma a altres moltes similars que s’estan produint a Amèrica Llatina i en altres llocs del món posant en perill la qualitat democràtica de les societats.

 

El Congrés peruà debat propostes que poden posar en risc el treball de la societat civil,
inclosa la cooperació internacional

En els últims mesos, el Congrés peruà ha tramitat sis projectes de llei que pretenen impedir la tasca de les organitzacions socials i institucions que reben fons de la cooperació internacional. El passat 3 de juny, la Comissió de Relacions Exteriors del Congrés peruà va preparar un pre dictamen que modifica la Llei de Creació de l’Agència Peruana de Cooperació Internacional. Aquesta proposta va ser aprovada dos dies després a la Comissió de Relacions Exteriors sense discussió. Ara està pendent de ser votada definitivament abans del 15 de juny. Les ONG peruanes, espanyoles i catalanes presents al país alerten sobre la possibilitat que finalment sigui aprovada sense discussió.

Aquesta proposta posa en perill la qualitat democràtica del país andí en limitar el dret d’associació, participació d’organitzacions nacionals i internacionals que treballen en la defensa dels drets humans, per la igualtat entre homes i dones o per la defensa del medi ambient.

Després d’una anàlisi detallada de la iniciativa, les ONG han mostrat la seva preocupació davant modificacions que “pretenen enfortir el control polític de l’acció de la societat civil al país“. Denuncien que “les propostes del Legislatiu pretenen limitar el dret d’associació i de participació ciutadana a través de les ONG, establir sancions administratives desproporcionades i arbitràries, permetre la dissolució d’aquestes associacions sense causa justa ni degut procés, i facilitar la intervenció directa dels congressistes en competències que corresponen de manera exclusiva a l’Executiu a través de l’Agència Peruana de Cooperació Internacional”.

 

Defensa de la democràcia

Les ONG peruanes estan difonent un pronunciament i una campanya de comunicació sota el lema #CooperacionParaLaDemocracia, subscrita per les principals xarxes d’ONG del país. La xarxa d’organitzacions per al desenvolupament espanyoles i catalanes presents al país també s’ha sumat a aquesta iniciativa.

Hi denuncien que “El Congrés de la República ha llançat una ofensiva contra la cooperació internacional i les organitzacions de la societat civil que treballen en la defensa dels drets humans, la democràcia i les llibertats individuals; així com en promoure canvis cap a la igualtat, l’accés a salut i educació de qualitat, la protecció del medi ambient i la lluita contra l’escalfament global, la seguretat ciutadana i la lluita contra les activitats il·legals, la defensa de la llibertat d’expressió i la lluita contra la corrupció i el combat a la violència contra les nenes, entre altres causes”.

Les ONG de Lafede.cat que treballen al Perú i la mateixa federació se sumen a la veu d’alerta de les organitzacions peruanes. La qualitat democràtica, la participació de la societat civil en els afers públics, el dret d’associació han de ser garantits.