Lafede.cat i la Taula Catalana per Colòmbia denuncien greus impactes socials i mediambientals de l’empresa catalana TCB a la ciutat colombiana de Buenaventura


Lafede.cat i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia uneixen esforços per denunciar la situació de la ciutat colombiana de Buenaventura. Aquestes coordinadores d’ONG presenten un estudi que explica que les altes taxes de pobresa i violència a la zona estan directament relacionades amb les inversions estrangeres per a l’ampliació del port. L’empresa catalana TCB opera allà des del 2011 i testimonis colombians explicaran de primera mà els seus impactes.

 

20150626_banner800x300

 

El proper 26 de juny una delegació colombiana, encapçalada per Héctor Epalza, bisbe de Buenaventura i Alexander López, senador de la República de Colòmbia, compareixeran davant la Comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació del Parlament de Catalunya per explicar la situació de Buenaventura, ciutat portuària amb el 90% de la població afrocolombiana que pateix, des de fa anys, una greu crisi humanitària denunciada per diferents organismes nacionals i internacionals de drets humans. L’empresa catalana TCB-Terminal de Contenedores de Barcelona inverteix en l’ampliació del port a través de la seva filial TCBuen, amb la idea de convertir-lo en una gran infrastructura per al comerç del país. Tanmateix, són moltes les veus autoritzades que denuncien que aquests megaprojectes estan agreujant la situació de violència a Buenaventura.

En aquesta compareixença es presentarà l‘Informe Buenaventura: assetjament a les comunitats. Impactes de l’empresa catalana Grup TCB” que explica les conseqüències de l’acció de l’empresa catalana a la zona i li demana paralitzar els seus plans i fer una consulta a les comunitats de la zona. L’Informe inclou demandes i mesures d’actuació concretes per aquest cas, per part de l’empresa i el Govern català, però també d’altres més estructurals per garantir i afavorir l’actuació responsable de les empreses catalanes a l’exterior. La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia i Lafede.cat demanaran a tots els partits que es posicionin en relació a aquestes demandes.

A la mateixa Comissió compareixerà el conseller Francesc Homs per presentar el Pla Anual de Cooperació al Desenvolupament 2015. El Pla té entre els seus eixos d’acció l’impuls de la coherència de polítiques públiques per al desenvolupament que tenen un impacte internacional, és a dir, que les accions de tots els departaments de la Generalitat s’aliniin amb aquest Pla. Lafede.cat té com a prioritat reclamar i exigir aquesta coherència de polítiques i particularment pel que fa al suport del Govern a la internacionalització de les empreses catalanes o al necessari seguiment i control de la seva acció exterior, ja que no hauria d’anar en sentit contrari a les polítiques de cooperació internacional. Per aquest motiu, Michaela Albarello, presidenta de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia demanarà, en nom de la Taula i de Lafede.cat, la creació d’un observatori que tingui com a missió emetre informes independents sobre els impactes de la inversió catalana a l’exterior pel que fa a la salvaguarda dels drets humans, la promoció de la pau i el desenvolupament humà sostenible.

El mateix 26 a la tarda comencen les Jornades Quina marca Barcelona? Inversions catalanes a l’exterior: el cas de Buenaventura, Colòmbia. En aquestes jornades, i per tal de tenir una visió més completa dels impactes globals de l’acció de les empreses es donarà veu a diferents col·lectius de casa nostra que denuncien les pràctiques empresarials de Movistar, Agbar, Endesa, o Repsol, entre d’altres. Intervindran experts com Juan Hernández Zubizarreta, professor de la Universitat del País Basc i Brid Brennan del Transnational Institute que explicaran quins són els controls existents per a l’acció transnacional de les empreses, a l’Estat espanyol i a la UE. Dissabte 27 de juny, Xavier Sulé, co-autor de l’estudi sobre Buenaventura estarà acompanyat per Leyla Andrea Arroyo, fundadora del principal moviment reivindicatiu de la comunitat negra de Colòmbia, Proceso de Comunidades Negras, i Rocío del Pilar Segura, lideressa del moviment veïnal de la Comuna 5, un dels districtes de Buenaventura més afectats per la pobresa i l’exclusió, i, alhora, on la presència d’empreses catalanes és una realitat. Aida Guillén, videcepresidenta de Lafede.cat tancarà les jornades amb la presentació d’un document de posicionament en relació a les empreses i els drets humans.

Programa complet de les Jornades