Què estan fent les ONG per les persones refugiades? 3  


L’atenció directa i l’acompanyament a les persones refugiades és prioritari. Lafede.cat agrupa ONG que ara mateix treballen a Síria, als camps de refugiades dels països limítrofs, als països de trànsit o en l’acollida de persones refugiades a casa nostra. A Lafede.cat també hi ha organitzacions que s’ocupen d’explicar les causes de fons d’aquesta crisi i d’apuntar els responsables, i aportar dades i solucions. Aquesta feina també és imprescindible.

Foto: Save the children

(Informació actualitzada novembre 2016)

Acció contra la fam

Treballa a Síria, Líban i Turquia. Al Líban, per exemple, al municipi d’Arsaal, s’encarrega del proveïment de serveix d’aigua i sanejament, i distribueix materials d’higiene bàsica a llars vulnerables. També treballa activament perquè els mitjans coneguin la situació de les persones refugiades al Líban i en trànsit. Ha organitzat trobades amb periodistes al respecte.

Número de compte: CAIXESBBXXX 2100-3006-94-2200826398

Col·laboració i aportacions on line


Acció Solidaria Logística- EREC

De febrer a setembre del 2016 ha estat treballant a l’illa de Lesbos-Grècia en tasques de vigilància, rescat i primera assistència a les embarcacions arribades al far de Korakas i també en tasques de millora d’espais, infraestructures i seguretat contra incendis als camps al nord de Grècia, així com subministrant fruita i verdura a més de 5.000 persones de manera setmanal.

Actualment ASL – EREC han tornat a Grècia per desenvolupar un projecte d’assistència ginecològica als camps amb la col·laboració d’organitzacions locals.

Número de compte: ES46 2013 0441 15 0201070342

donacions@asl.ong


Amnistia Internacional

Ha tret alguns informes com: Por i tanques: Els plantejaments d’Europa per contenir les persones refugiades (novembre 2015), que documenta violacions i abusos greus dels drets humans a les fronteres europees; L’asil a Espanya: un sistema poc acollidor (maig 2016), que denuncia que l’actual sistema d’asil espanyol és discriminatori, arbitrari, obsolet i ineficaç; i Tallar la crisi de refugi: d’eludir la responsabilitat, a compartir-la (octubre 2016), on s’actualitzen dades i es denuncia l’egoisme i inacció de països “rics” en la crisi.

Té oberta la petició “Volem un lloc segur per a les persones refugiades” adreçada al govern espanyol.

Ha tancat la ciberacció contra l’acord UE-Turquia “Europa, un acord defectuós, immoral i il·legal” adreçada a Donald Tusk, president del Consell Europeu, i Mariano Rajoy, president del govern espanyol en funcions.

Ara té en marxa una nova ciberacció adreçada al president de la CE Jean-Claude Juncker per demanar l’evacuació de les persones atrapades a les illes gregues per la situació agreujada pel fred: “Persones refugiades en risc de morir de fred a Grècia”.

Col·laboració i aportacions on line


Associació Catalana per la Pau (ACP)

L’ACP impulsa, juntament amb la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO i l’Associació Catalunya-Líban, una campanya d’acció humanitària per a donar suport a diversos projectes que tenen com a objectiu facilitar i fer arribar ajuda urgent a les persones refugiades a Jordània i el Líban.

Aquesta campanya inclou, en coordinació amb l’associació local Beit Aftal Assumoud (BAS) per a projectes d’abastiment d’aliments bàsics a famílies palestines que han hagut de fugir de Síria i que ara es troben als camps de Rashidieh i Burj Shemali, al sud del Líban. També treballa, amb Secours Populaire Libanaise (SPL), en l’adequació d’un centre de salut a la regió d’Akkar, al sud del Líban, i en l’obertura de dos centres d’acompanyament a les dones víctimes de violència que està impulsant l’Arab Women Organitzation of Jordan (AWO) a Mafraq i Irbid, al nord de Jordània.

La campanya contribueix a la defensa dels drets humans i laborals de la població refugiada a Saida (Líban). Està prevista la posada en marxa de tallers i l’elaboració de guies jurídiques sobre els drets laborals i civils, així com la posada en funcionament de quatre serveis mèdics especialitzats, la formació sobre salut i la disposició d’una mesa de concertació on les organitzacions sindicals i socials treballaran per a la cohesió social entre la población refugiada i la libanesa.

Número de compte per aportacions: ES76 2100 3200 9522 0123 3743


Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR)

Defensa el dret d’asil i els drets de les persones refugiades, alhora que treballa per afavorir els processos d’inclusió social de les persones refugiades i immigrants a Catalunya.

Amb una perspectiva de promoció de l’autonomia, des de la CCAR s’ofereix servei de primera acollida, servei jurídic, programes socials (pisos d’acollida temporal, prestacions socials per a persones refugiades o prestacions socials per a persones immigrants en situació de vulnerabilitat social), servei de formació i ocupació, programació d’activitats d’oci o coneixement de l’entorn i servei d’interpretació.

Per altra banda, pública amb caràcter mensual, trimestral o anual, recursos i campanyes d’incidència encaminats a ampliar els coneixements en asil i refugi. Entre d’altres, podem trobar el Butlletí Arquíes, l’Informe Anual de CEAR o el vídeo de l’acció “Rescatem el Nostre Mediterrani” amb la participació de Joan Manuel Serrat.

Número de compte: ES38 2100 0429 6102 0023 1954

Col·laboració i aportacions on line

Campanyes en marxa:


Comitè Català de l’Acnur

L’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) treballa per brindar protecció i assistència humanitària a les més de 64 milions de persones refugiades, desplaçades internes, apàtrides i retornades que són sota la seva empara. El seu objectiu és cercar solucions duradores a la situació de les persones desplaçades a la força fruit de la persecució, les guerres i els conflictes.

Número de compte: La Caixa: ES52 2100 3317 1722 0011 5580 / BBVA: ES56 0182 9260 6102 0003 5290

Col·laboració i aportacions on line

També es poden fer donacions per telèfon via trucada al 902 218 218  o via SMS enviant ACNUR al 28014 (Donació íntegra de 1,20 €. Vàlid per a Movistar, Vodafone i Orange).

Té obertes diverses ciberaccións a la plataforma Change.org https://www.change.org/o/acnur que cerquen el suport de la ciutadania. Disposa de propostes educatives per a centres educatius en l’àmbit forma, no formal i informal de Catalunya.


Creu Roja Catalunya

Treballa tant en l’àmbit internacional com en el català. Des de Catalunya, s’ha fet dos enviaments d’ajuda humanitària amb material higiènic i de cuina per a 10.000 persones cap a països d’origen i trànsit de la població refugiada. El primer, realitzat a l’octubre de l’any passat, constava de 1.000 kits d’higiene familiar per 5.000 persones en trànsit per Sèrbia. El segon, del 7 de març de 2016, estava dirigit a Síria i constava de 1.000 kits de cuina per a 5.000 persones. Entre finals d’agost i mitjans d’octubre, dos delegats catalans de la Creu Roja (de salut i comunicació) es van desplaçar a Grècia. A més, treballarà al districte de Saida, al sud de Beirut, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el FCCD, per donar atenció mèdica i social a població refugiada síria i les comunitats d’acollida. Entre 2013 i 2014, la Creu Roja també va fer projectes de promoció d’higiene i d’assistència obstètrica i ginecològica entre dones refugiades síries i palestines, i de les comunitats d’acollida.

En l’àmbit català, desenvolupa el Programa d’Atenció a Sol·licitants d’Asil i Refugiats, que ofereix una atenció integral a aquest col·lectiu (social, psicològica, laboral, legal, necessitats bàsiques…). També compta amb pisos socials i amb un programa d’ocupació dirigit a sol·licitants d’asil.

Número de compte per recollir fons per al dispositiu d’acollida i integració a Catalunya: ES22 2013 0695 1802 0104 6966

Números de compte per atenció a població refugiada a altres països:

BBVA: ES92 0182 – 2370 – 46 – 0010022227

Santander: ES44 0049 – 0001 – 53 – 2110022225

Banc Sabadell: ES31 0081-5232-2800

Bankia: ES65 2038 1848 3860 0035 9544

Bankinter: ES75 0128 0010 9701 0012 1395

La Caixa: ES28 2100 0600 8502 0196 0066

Banco Popular: ES29 0075 0001 8906 0022 2267

Banco Cooperativo Español: ES86 0198 0500 8020 2205 3421

Col·laboració i aportacions on line

També es poden fer donacions per telèfon via trucada o SMS.


Escola de Cultura de Pau

Fa recerca sobre els conflictes i les crisis sociopolítiques que estan a l’origen dels desplaçaments forçats de població. Duu a terme formació sobre la cultura de pau, els drets humans, l’anàlisi de conflictes i dels processos de pau, la dimensió de gènere en la construcció de la pau, l’educació per la pau i prevenció de conflictes.

Disposa de publicacions especialitzades com l’informe anual Alerta! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau que analitza els fets més rellevants de l’any i la naturalesa, causes, dinàmiques i conseqüències dels principals escenaris de conflicte i tensió sociopolítica al món, així com les seves conseqüències pel que fa als desplaçaments de població. Disposa d’un Observatori de Conflictes i Construcció de Pau que ofereix informació actualitzada de manera permanent i d’una Base de Dades de Conflictes i Construcció de Pau. 

Té un web sobre l’agenda de dones, pau i seguretat on hi han informes i guies ràpides per entendre l’agenda sobre dones, pau i seguretat i els diferents temes que la componen i aplicar la perspectiva de gènere a la transformació dels conflictes armats i la construcció de la pau, incloent la dimensió de gènere que hi ha en els desplaçament forçats de població.


Farmamundi

Treballa a Sèrbia amb l’entitat local ONG IDC-Initiative for Development and Cooperation, atenent persones refugiades i en trànsit a la frontera entre Sèrbia i Hongria, concretament a les localitats de Subotica i Sid. En aquesta intervenció Farmamundi distribueix aliments, kits higiènics i material d’abric davant l’arribada del fred.  A més, la intervenció inclou el reclutament, la formació i la dotació amb materials de sensibilització d’un equip de voluntaris formats per 20 persones per a l’assessorament a la població migrant, tant en els centres d’acollida, com en els assentaments informals en les dues àrees d’intervenció.

Treballa a Síria oferint assistència d’emergència a població refugiada interna, junt amb l’ONG local Jafra Foundation for Relief and Youth Development, en el camp d’Al Yarmouk (Damasc).En aquests moments les intervencions a Síria s’han ampliat al camp de Kjan Eshieh, zona rural propera a Damasc, amb el subministrament d’aliments i llet infantil a famílies palestines refugiades en aquest camp.

Aquestes intervencions compten amb el suport del Fons d’Ajut Humanitari i d’Emergència (FAHE) de Farmamundi i de convenis d’Emergència que Farmamundi té signats amb diferents finançadors.

Número de compte: ES79 2100 2760 9202 0002 1288 SÍRIA

Col·laboració i aportacions on line


Fundació Autònoma Solidària (FAS)

En el marc del conveni de col·laboració entre la Universitat Autònoma de Barcelona i la Comissió Catalana d’ajuda al Refugiat, la FAS coordina el Programa d’Acollida de persones refugiades a la UAB,  una experiència d’intervenció dirigida a la plena inclusió de les persones sol·licitants de protecció internacional a través de la implicació de la població universitària en el desenvolupament d’accions d’acollida i acompanyament.

A través d’un dispositiu residencial d’acollida, es posa a disposició habitatge i ple accés al conjunt de serveis i recursos del campus universitari. A més, compte amb projecte de voluntariat enfocat a oferir acompanyament lingüístic (organització de classes de suport a l’aprenentatge de la llengua) i social (programa de mentoria social per a l’acompanyament emocional i instrumental). També gestiona demandes d’assessorament acadèmic per iniciar i/o continuar estudis superiors a la UAB i ofereix acompanyament en la inserció al mercat de treball, i organitza activitats de sensibilització i promou l’efectiva participació a la comunitat universitària de les persones sol·licitants de protecció internacional.


Fundació Solidaritat UB

Coordina el Programa de suport de la Universitat de Barcelona a persones refugiades i provinents de zones en conflicte. Ofereix beques d’’accés als estudis de grau, postgrau, màster i doctorat i a cursos d’aprenentatge d’idiomes. Ha tramitat places d’allotjament i gestiona un curs de transició als estudis de grau, que ha becat 15 estudiants de zones en conflicte.

Treballa amb altres universitats, a través de projectes europeus, en la identificació i aprofundiment d’experiències universitàries de suport a les persones refugiades, i en el suport a la creació i gestió d’oficines per a l’assessorament de persones refugiades a les universitats de Turquia, Iraq, Líban i Jordània.

Impulsa el projecte Mare Nostrum, que pretén contribuir a incorporar la visió multidimensional de les persones refugiades en l’àmbit local, mitjançant una guia de bones pràctiques, la formació de formadors, i l’anàlisi i divulgació de conflictes a través de l’Observatori Solidaritat. 

Ha editat un recull de recursos didàctics i experiències educatives en l’àmbit del refugi, i impulsa un projecte de suport a la realització de treballs de recerca de batxillerat sobre el conflicte de Síria.


Fundipau

Duu a terme activitats de sensibilització, d’educació per la pau i de denúncia per donar a conèixer les causes que provoquen que milers de persones es vegin obligades a fugir de casa seva  i fa propostes per avançar cap al desarmament.

Ofereix l’exposició itinerant ‘Refugiats, per què?

Participa en la publicació d’informes sobre les exportacions espanyoles d’armes per vetllar que no contribueixin a la vulneració dels drets humans.

Va prendre part activa en l’aprovació del Tractat sobre Comerç d’Armes internacional i col·labora en el seguiment del seu compliment.

Organitza i participa en conferències i taules rodones sobre les refugiades i els motius del refugi.

Col·laboració i aportacions on line


Justícia i Pau

Ofereix xerrades, debats i tallers a entitats i escoles sobre la realitat i els drets de migrants i refugiats i la seva inclusió. El seu equip investigador també produeix publicacions especialitzades.

Número de compte: ES57 1550 0001 2800 0078 5725

Col·laboració i aportacions on line


Mans Unides

Treballa a Jordània en el projecte ‘Refugiats iraquís a Zaeqa’. Dóna suport econòmic per a acollir a 4.000 persones (especialment dones, nens i persones amb discapacitat) i proporciona alimentació, aigua, articles d’higiene, atenció sanitària i psicològica.

Número de compte: ES06 2100 3291 9125 0004 4484

Col·laboració i aportacions on line


Metges del Món

Presents en totes les etapes del viatge de les persones que busquen refugi a la Mediterrània, des de les zones en conflicte, a les zones de trànsit i fins a l’arribada (Mapa explicatiu dels projectes). Treballa donant suport mèdic i psicosocial a les persones migrants i refugiades que arriben amb trastorns, malalties o que han patit agressions sexuals i/o violència de gènere. Se les acompanya per tal que puguin demanar responsabilitats a les administracions pel reconeixement dels seus drets.

A Espanya i Catalunya promouen dins la població d’acollida, des d’un enfocament de gènere i de drets humans, el respecte per les persones migrades, donant a conèixer la seva realitat i els drets que se’ls vulneren (especialment al dret a la salut) a través de campanyes de comunicació i intervencions d’educació transformadora per a una ciutadania global (tallers, documentals i exposicions en l’àmbit d’educació formal i no formal). Per a més informació: Crisi del Mediterrani
Número de compte: ES93 0049 0001 5928 1001 0006

Col·laboració i aportacions on line


Oxfam Intermon

Síria, Jordània i Líban: Continuen treballant a Síria proporcionant aigua potable, sistemes d’higiene i suport bàsic a les persones afectades pel conflicte a ciutats com Alep, tot i les dificultats. A Síria donen suport a gairebé un milió de persones. També han atès a mig milió de refugiats que viuen al camp de Zaatari a Jordània i als campaments informals de Líban.

• Grècia: Treballen a l’illa de Lesbos per atendre els refugiats i migrants que arrisquen la seva vida al Mediterrani. Van suspendre la seva activitat al camp de Moria com a protesta per la seva conversió en un centre de detenció, però continuen treballant al camp de Kara Tepe. També treballen a la península grega, donant suport a més de 3.000 persones que viuen a set camps de la regió d’Epirus.Durant l’onada de fred, han traslladat a les persones a allotjaments més acondicionats i en alguns camps estan facilitant l’arribada d’electricitat per a poder posar calefacció. Amb altres organitzacions, fan pressió al govern grec perquè tanqui els camps no adequats i translladi a tothom a allotjaments segurs. Han instal•lat, també, dutxes i banys i reparteixen aliments i vals per menjar.

• Itàlia: Ajuden a persones que arriben a Itàlia pel Mediterrani proporcionant serveis bàsics per les seves necessitats immediates, un lloc d’acollida i donant suport legal i psicològic. La feina es fa a l’illa de Sicília i a zones de la Toscana i Florència.

• Sèrbia: Amb el tancament de la ruta dels Balcans, segueixen treballant amb les persones que s’han quedat varades als camps habilitats als punts fronterers. Proporcionen articles de primera necessitat però sobretot informació i suport legal perquè puguin demanar asil i no optin per rutes perilloses o caiguin en mans de màfies.

Números de compte:

La Caixa – ES21 2100 0765 80 0200210940 – / Caja Madrid – ES89 2038 8978 19 6000248468 / Catalunya Caixa – ES80 2013 0500 12 0214039610 / Banco Santander – ES58 0049 1806 91 2111867533 / Bankia – ES49 2038 8978 10 6000234303

Col·laboració i aportacions on line


Save the Children

Treballa donant suport als infants al llarg de tota la ruta que estan seguint els refugiats i migrants. Treballa als països d’on fugen – Síria, Nigèria, Somàlia, Sudan i Líbia- i als països de trànsit –Turquia, Egipte, Hongria, Itàlia, Grècia i Sèrbia. També està present als països de destinació com Itàlia, Noruega, Suècia, Finlàndia i Alemanya per assegurar que els infants entenguin els seus drets i tinguin accés a cures i suport.

A Síria, per exemple, demana suport per al camp de refugiats de Roj, al subdistricte d’Al Malikiya, a la governació de Al- Hasakeh, zona autònoma kurda per instal·lar un Espai mòbil Segur per a la Infància. A les illes de Lesbos, Kos i Chios donen suport als ajuntaments en el registre de persones refugiades, i s’encarreguen de donar sostre i productes no alimentaris a les famílies amb nens (tendes, barracons, kits d’higiene, kits de nadons).

Números de compte: Santander ES13 0049 0001 5224 1001 9194 / CaixaBank ES89 2100 1727 1202 0003 2834 / BBVA ES83 0182 5502 5800 1002 0207 / Bankia ES81 2038 1004 7168 0000 9930

Col·laboració i aportacions on line

També es poden fer donacions per telèfon via trucada o SMS.

Té oberta la ciberacció «No més morts de nens tractant d’arribar a les nostres fronteres» Adreçada a Mariano Rajoy


SOS Racisme

Denuncia el racisme institucional dels governs que no compleixen les obligacions que tenen amb les persones refugiades; i que fan una política migratòria que causa morts. Defensa la llibertat de circulació per a totes les persones, el dret de decidir on es vol viure com un dret fonamental. Les seves persones expertes assisteixen a debats i xerrades.

Número de compte: Triodos Bank: ES91 1491 0001 2220 1183 6521

Col·laboració i aportacions on line


Unicef

Treballa a Síria, Jordània, Iraq, Líban i Turquia en provisió de serveis d’aigua i sanejament, educació, salut, nutrició, protecció i recuperació psicosocial als infants.

Números de compte: Caixabank ES22 2100 3060 5222 0169 8849 / Banc Sabadell ES40 0081 5197 5000 0110 8215 /Santander ES67 0049 0001 5928 1010 0005 / ING Direct ES98 1465 0100 9560 0000 0000

Col·laboració i aportacions on line

També es poden fer donacions per telèfon via trucada o SMS.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 comentaris a “Què estan fent les ONG per les persones refugiades?

 • Elisa Palau Costa

  Bona Tarda.
  Som una escola bressol municipal.
  La majoria del claustre i famílies estem a favor de col·laborar ajudant el col·lectiu de refugiats en diverses coses: acompanyament, us de les instal.lacions de les escoles, us de l’equipament, us de rentadora, assecadora, dutxa….us de material, us de recursos humans a nivell voluntariat….

  • Gemma Garcia Autor de l'entrada

   Hola Raquel: en aquesta llista només surten entitats federades. MSF per suposat fa molta feina, però no està federada amb nosaltres.