Rebutgem la campanya de criminalització d’Israel contra les ONG palestines


La repressió a les ONG palestines s’ha vist intensificada des de l’inici d’aquest any. La repressió que exerceix l’Estat d’Israel forma part d’una estratègia global dirigida també contra les organitzacions internacionals de cooperació per al desenvolupament i acció humanitària que treballen a Palestina. Lafede.cat dona suport al comunicat contra la campanya de criminalització d’Israel contra les organitzacions palestines.

Una dona manifestant-se contra l’ocupació de Palestina | MATT HRAK (CC-BY)

COMUNICAT DE REPULSA A LA CAMPANYA DE CRIMINALITZACIÓ D’ISRAEL CONTRA LES ONG PALESTINES

Des d’inicis d’aquest any 2021 assistim a un nou episodi d‘intensificació de les accions d’assetjament, desprestigi i criminalització d’organitzacions no governamentals (ONG) de la societat civil palestina per part de l’Estat d’Israel.

La matinada del 7 de juliol l’Exèrcit d’Israel ha detingut a Shatha Odeh, Directora de Health Work Committees (HWC), i ha aplanat l’oficina central de la Union of Agricultural Work Committees (UAWC) en la localitat d’Al Bireh, ordenant el tancament de la seva oficina per 6 mesos.

Totes dues organitzacions han estat prèviament assenyalades i atacades per l’estat d’Israel. HWC té actualment quatre treballadores detingudes en presons israelianes a espera de judici, entre elles la seva directora Shatha Odeh i la cooperant espanyola Juana Ruiz Sánchez, detinguda el 13 d’abril. L’oficina central de la HWC en Al Bireh ha estat assaltada diverses vegades per l’exèrcit israelià, i des del 9 de juny roman tancada per ordre militar. UAWC, per part seva, compta també amb un treballador detingut.

La detenció de Shatha Odeh, que a més de ser la directora de HWC és l’actual presidenta de la Palestinian NGO Network (PNGO), demostra la intenció de l’estat d’Israel d’acabar amb el sector de la cooperació per al desenvolupament i l’acció humanitària en Palestina. PNGO és la major xarxa d’ONG palestines i engloba a un total de 142 organitzacions que treballen en la defensa dels drets humans del poble palestí en un context d’ocupació que nega sistemàticament els seus drets fonamentals, tal com denuncien organitzacions com Amnistia Internacional i Human Rights Watch, entre moltes altres.

La repressió de l’estat d’Israel forma part d’una estratègia global i sostinguda dirigida també a les organitzacions internacionals de cooperació per al desenvolupament i d’acció humanitària que treballem en Palestina. Cerca criminalitzar al moviment internacional de solidaritat amb Palestina i al treball continuat en defensa dels drets humans de la població palestina en el Territori Ocupat, protegida pel dret internacional.

Les detencions i aplanaments de les oficines d’organitzacions de la societat civil palestina són un greu atac a la Quarta Convenció de Ginebra i es qualifiquen de crim de guerra sota l’Estatut de Roma. Es donen, a més, en un context de violació contínua i sistemàtica del Dret Internacional Humanitari per part de l’estat d’Israel davant la complicitat de la comunitat
internacional.

Les organitzacions internacionals que treballem en la defensa dels drets humans de la població palestina de la mà de les nostres sòcies palestines estem sent també desprestigiades i criminalitzades per part de l’estat d’Israel per la nostra labor de denúncia de les violacions dels drets de la població palestina. Darrere d’aquestes campanyes de deslegitimació es troben organismes oficials com el Ministeri d’Assumptes Estratègics d’Israel.

L’objectiu principal d’aquesta estratègia és descoratjar als donants, desestabilitzar a les organitzacions de la societat civil palestines i, finalment, evitar que implementin el seu mandat humanitari i de defensa dels drets humans. Com s’ha exposat recentment en un informe elaborat per la Federació Internacional de Drets Humans (FIDH), “l’estratègia posada en marxa pel govern israelià és triple: un, deslegitimar les veus crítiques de la societat  civil; dos, pressionar a qualsevol que ofereixi una plataforma per al seu discurs; tres, pressionar activament per a retallar les seves fonts de finançament”. La gravetat del fenomen de la “reducció de l’espai per a la societat civil” amb l’objectiu de soscavar el treball en defensa dels drets de la població palestina, ha estat reconeguda i condemnada també per Nacions Unides, especialment a través de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans.

Les ONGDS de l’Estat Espanyol que treballem en Palestina expressem a través d’aquest comunicat la nostra repulsa i condemna a la criminalització, per part de l’estat d’Israel, del sector de la cooperació i l’acció humanitària i a la persecució del treball per la millora de la vida de la població palestina ocupada i per la defensa dels seus drets. Rebutgem, una vegada més, la campanya de desprestigi, criminalització i judicialización a la cooperació internacional i a l’acció humanitària en el Territori Ocupat Palestí per part de la potència ocupant, qui davant la passivitat i/o permissivitat de la comunitat internacional continua incomplint la seva obligació de garantir els drets de la població ocupada.

Considerem urgent i fonamental que les diferents plataformes de coordinació de ONGD de l’Estat espanyol i institucions defensin per tots els mitjans i a tots els nivells el treball de les entitats palestines i de l’Estat Espanyol que treballem en defensa dels drets humans de la població palestina enfront de la greu i sistemàtica repressió exercida per part de l’estat d’Israel.

A totes elles, des del Grup de Coordinació de ONGDs de l’Estat Espanyol en Palestina demanem les següents accions:

  • Fer una crida a la protecció de persones i organitzacions defensores dels drets de la població palestina, sistemàticament violats per l’estat d’Israel, i tenir un paper actiu en la seva defensa.
  • Condemnar, rebutjar i denunciar rotunda i públicament la criminalització de les ONGDS palestines.
  • Exigir a les diferents agències de la cooperació descentralitzada, així com a l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), un posicionament clar i públic en el mateix sentit dels dos anteriors punts.
  • Exigir a les diferents agències de la cooperació descentralitzada, així com a l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), el manteniment del seu compromís amb la defensa dels drets de la població palestina, sistemàticament violats per la potència ocupant en clar incompliment del Dret Internacional Humanitari, en línia amb els seus valors, plans estratègics i prioritats de treball.
  • Sol·licitar al Govern d’Espanya accions contundents enfront de la criminalització de les ONGDS palestines i, per extensió, al Sector de la Cooperació i l’Acció Humanitària de l’Estat Espanyol. Accions com ara:
    • La condemna, rebuig i denúncia rotunda i pública per part de la Ministra d’Afers exteriors, Sra. Arancha González Alaya, de les mesures d’assetjament i criminalització de les 2ONGDS palestines per part de l’estat d’Israel, advertint de manera clara que aquests atacs tindran conseqüències per a les relacions bilaterals amb Israel.
    • Promoure declaracions institucionals on es denunciï la gravetat de les violacions de drets humans sofertes per la població palestina i del Dret Internacional vigent, instant a Israel a complir amb les resolucions de Nacions Unides i posar fi a l’ocupació i al règim d’apartheid en el Territori Ocupat Palestí.
    • Exigir als representants d’Afers exteriors europeus que abordin la criminalització al sector i al treball que les entitats de cooperació i humanitàries duen a terme en el Territori Ocupat Palestí.
    • Exigir una resposta clara i pública per part de la Unió Europea contra la criminalització del sector de la cooperació i de l’acció humanitària en el Territori Ocupat Palestí a través de l’Alt Representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat i Vicepresident de la Comissió Europea, Sr. Josep Borrell.
    • Manifestar en totes les comunicacions externes la necessitat d’acabar amb la impunitat de l’Estat d’Israel exigint el seu compliment de les resolucions de Nacions Unides, i sol·licitar la fi de l’ocupació i del règim d’apartheid en el
      Territori Ocupat Palestí.
    • L’anomenada a consultes a l’Ambaixadora d’Israel a Madrid perquè doni explicacions dels detalls de les acusacions que s’estan abocant a la persona de Juana Ruiz i al sector de la cooperació i de l’acció humanitària de l’Estat Espanyol en el Territori Palestí Ocupat.

Més informació: