El Nobel de la Pau 2015 Ahmed Galai, a Barcelona per parlar de la crisi dels refugiats


Lafede.cat organitza un acte amb Ahmed Galai, membre de la Lliga tunisiana pels drets humans, integrada en el Quartet de Diàleg per la Pau que va rebre el Premi Nobel de la pau 2015. La Lliga és l’ONG amb més trajectòria del món àrab i africà i ha patit un assetjament continu per defensar les llibertats fonamentals i denunciar la violació dels drets humans. El 2013, l’organització va participar en una delegació que va viatjar a Lampedusa per donar suport als refugiats víctimes de les polítiques europees. Galai també participarà a la manifestació de suport als refugiats del 19 de març.

XXSS

 

Lafede.cat organitza el proper 17 de març un diàleg amb Ahmed Galai sobre la crisi de les persones refugiades, com a tret de sortida del cicle Justícia Global, que tindrà lloc durant aquest 2016. L’acte comptarà amb la participació de les entitats convocants de la manifestació del 19 de març, una convocatòria internacional contra el feixisme, el racisme i la islamofòbia, impulsada per organitzacions i moviments socials de tota Europa.

Cinc anys després de les revoltes àrabs, no només la UE s’enfronta a la major crisi de refugiats de la seva història. Es tracta d’un problema de tota la Mediterrània i Tunísia s’ha convertit en un país de trànsit cap a Europa. Per aquesta raó, Lafede.cat organitza, el proper 17 de març a les 19h al carrer Tàpies 1-3 de Barcelona, un diàleg amb Ahmed Galai, membre de la Lliga tunisiana pels drets humans, Nobel de la pau 2015. La presidenta de Lafede.cat Míriam Acebillo presentarà l’acte, i el conduirà Pamela Urrutia, investigadora de l’Escola de Cultura de Pau, experta en Orient Mitjà. A la segona part, s’obrirà el debat al públic, donant veu primer a la fila zero, que comptarà amb representants d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme, CCAR, Stop Maremortum, i SOS Racisme, organitzacions convocants de la manifestació del 19 de març.

En el context de la majori crisi de refugiats, Tunísia és un dels principals països de trànsit cap a Europa, a través de l’illa de Lampedusa, i va haver de muntar camps de refugiats al sud-est per acollir milers de libis i subsaharians. Recentment, el govern tunisià ha ordenat el tancament de la frontera amb Líbia després d’un atac de presumptes yihadistes a una comissaria i una caserna a Ben Guerdan, al sud del país.

La Lliga Tunisiana pels Drets Humans (LTDH) és una associació d’observació i defensa dels drets humans a Tunísia amb 40 anys d’història, membre del Quartet de Diàleg per al Pau de Tunísia, guardonat amb el Premi Nobel de la Pau el 2015 per la seva “contribució a una democràcia plural a Tunísia”, després de la revolució del 2011.

Ahmed Galai aportarà una mirada compromesa des de la ribera sud de la Mediterrània sobre el context actual: la inacció primer i el vergonyós pre-acord amb Turquia després, que posen en evidència les mancances de la política migratòria i de protecció internacional europees davant els interessos particulars d’estats i governs miops.