Davant la resposta a la pandèmia del Covid-19, repensem el concepte de seguretat 1


Lafede.cat emet un comunicat de rebuig a la resposta militaritzada i l’ús del llenguatge bèl·lic que està duent a terme el govern espanyol davant la crisi del Covid-19 i reclama una gestió des de la seguretat humana i la Justícia global que posi al centre la vida humana i la sostenibilitat del planeta, revertint la despesa militar per destinar-la a despesa social.

Roda de premsa al Palau de la Moncloa (Madrid) pel Covid- 19.

COMUNICAT: Barcelona, 7 d’abril de 2020.

En primer lloc, volem mostrar la nostra solidaritat amb totes les persones malaltes, les seves famílies i entorns propers, i el nostre suport i agraïment a tot el personal sanitari i a tots i a totes les professionals i voluntàries que, des de diferents àmbits, els formals i més visibles i també els informals, sovint invisibilitzats i precaritzats, estan contribuint a superar aquesta crisi. Tots ells i elles constitueixen la nostra xarxa de seguretat.

L’actual situació d’emergència sanitària està comportant greus afectacions per a la població i la mort de persones estimades. La propagació del Covid-19 està conduint a una situació d’incertesa socioeconòmica. A la vegada, la crisi actual està evidenciant la necessitat urgent de transformació de l’actual model socioeconòmic cap a un altre que asseguri i posi al centre la vida humana i la sostenibilitat del planeta.

Des de Lafede.cat i com a entitats que treballem amb un enfocament de Justícia global i de la defensa dels drets humans i la cultura de pau, ens preocupa especialment la deriva militarista que està prenent la resposta a aquesta crisi. Entenem que declarar la guerra a un virus -una forma de vida biològica- no aporta cap fórmula útil per a fer-hi front, sinó que situa el problema en un àmbit que no li pertoca. La resposta des de la seguretat armada és totalment inadequada i ineficaç per abordar a la situació generada pel Covid-19, que demana de la responsabilitat col·lectiva de cuidar-nos i confinar-nos, i de reforçar un sistema sanitari que ha patit un excés de retallades.

Aquesta crisi està sacsejant moltes consciències i ens interpel·la a reflexionar. Des de Lafede.cat creiem que és moment de qüestionar-se el marc d’actuació, i de canviar el nostre paradigma de seguretat militaritzada, per enfocar la resposta des de la seguretat humana, per a fer front a aquesta i a futures situacions. Només enfortint i fomentant aquelles institucions i estaments que posen la vida al centre, com la sanitat, la recerca, l’educació, les cures i els cossos civils de protecció, podrem construir societats de pau, segures, solidàries, democràtiques, obertes i justes.

La situació actual ens ha permès descobrir nítidament qui ens dona seguretat i com. La pandèmia ha tingut un impacte sobtat i implacable a les nostres vides. També ens a portat a preocupar-nos pels més vulnerables i vulnerabilitzats. S’han multiplicat les iniciatives locals de solidaritat, posant de relleu la importància de la comunitat. En definitiva aquests canvis positius que sorgeixen en la nostra quotidianitat, ja es situen des de la seguretat del benestar i les cures de les persones i del planeta, i cal que ajudem a que s’implantin més enllà d’aquesta crisi.

Des de Lafede.cat creiem que és moment de canviar algunes dinàmiques instaurades en la gestió de la crisi i d’adoptar noves mesures que tinguin en compte criteris de necessitat i proporcionalitat. Des de la cultura de pau tenim clar que els fins no justifiquen els mitjans.

Per tot això,

  • Rebutgem fermament la presència de l’exèrcit i el llenguatge bèl·lic tant als espais de gestió de la crisis, com a l’espai públic. Les funcions policials de manteniment de l’ordre públic s’han de dur a terme per part d’aquelles autoritats civils competents des d’un enfocament de responsabilitat col·lectiva i no des de l’amenaça, el control massiu de la població i la generació de por.
  • Expressem i manifestem que qui ens dona seguretat en aquests moments són els professionals sanitaris, els serveis públics i les polítiques públiques. És per tot això que demanem que es reestructuri el pressupost destinat a despesa militar i es destini a polítiques socials.
  • Demanem als governs espanyol, català i administracions locals que no recorrin a respostes militaritzades i que s’adopti un enfocament des de la seguretat humana, és a dir, des de la promoció de la democràcia, la cultura de pau i el diàleg, i el benestar comú. Instem a que aquesta mesura es converteixi en política pública.
  • També fem una crida a totes les entitats del tercer sector a oferir el coneixement i capacitats que tenen, i a posar-se a disposició de les necessitats que requereix l’actual situació, com moltes ja ho han fet, i a les autoritats a reconèixer aquesta experiència i posar-la en valor.

Tota crisi fa trontollar els fonaments de la societat i, més enllà de les tragèdies humanes que comporta, també crea oportunitats que cal aprofitar per dur a terme transformacions positives que ens permetin sortir més enfortides i preparades. Des de Lafede.cat som conscients que la forma en que donem resposta a aquesta crisi crearà els fonaments de la societat que en sortirà. Per això volem col·laborar amb les autoritats per poder afrontar aquesta situació des de la Justícia global i la cultura de pau. Així mateix, ens mantindrem atentes per denunciar qualsevol mesura que vagi en direcció contrària.

Posicionament_Covid19 Pau_LafedeCAT


Un comentari a “Davant la resposta a la pandèmia del Covid-19, repensem el concepte de seguretat

  • carme salvans mestre

    no vull tenir ni pagar militars ni guerres. vull un mon de pau!!!!! no vull morts per guerres

Comentaris tancats.