Els guanyadors de la beca DevReporter són…


No ha estat fàcil, però finalment podem anunciar els 6 projectes periodístics seleccionats a Catalunya que rebran la beca Devreporter, dotada amb un màxim de 5.000 euros. En total, es van presentar 21 projectes a Catalunya, 27 a Piemont i 38 a Rhône-Alpes, i se n’han seleccionat 18 -6 de cada regió. La beca s’atorga amb l’objectiu de contribuir a la realització de reportatges en col·laboració entre organitzacions i periodistes que tractin temàtiques relacionades amb la cooperació al desenvolupament i la solidaritat internacional. El període d’elaboració dels reportatges serà entre maig i setembre, i la seva difusió es farà entre els mesos d’octubre i desembre. Lafede.cat es posarà en contacte amb les entitats becades.

Volem agrair la participació a totes les organitzacions i periodistes que han presentat propostes, totes molt interessants. I òbviament donar l’enhorabona als finalistes.

A continuació, la llista de projectes seleccionats a Catalunya. Si us interessa conèixer el projectes becats a Piemont i Rhône-Alpes, cliqueu aquí.

Documental els actius per el Dret a la Salut al Marroc
Presentat per NOVA CIS

Defensar el dret a la salut universal, pública i gratuïta a través de la realització d’un documental amb els testimonis de les poblacions afectades per la vulneració d’aquest dret a la regió de Taza-Alhucemes-Taouanate. A través d’una caravana de sensibilització que recorrerà 10 localitats de la regió, s’elaborarà material audiovisual per a projectar a les poblacions i difondre als mitjans de comunicació també marroquins.

Trenquem el silenci: ens connectem amb els impactes de la mineria a la R.D. Congo
Presentat per Justícia i Pau

Donar veu a les poblacions de la R.D.Congo perquè mostrin les condicions d’explotació dels minerals que alimenten les noves tecnologies i les problemàtiques humanes, socials i mediambientals que hi al voltant, a través d’un reportatge escrit i multimèdia. El projecte s’emmarca en una estratègia més àmplia de l’organització, com a entitat membre de la Xarxa d’entitats per a la R.D. Congo i per tant, comptarà amb una àmplia participació del sud.

Les Dames Blaves*
Presentat per Enginyeria sense Fronteres

El paper de la dona camperola peruana en al lluita per la preservació del medi-ambient i de l’aigua, promogut per la figura de la senyora Máxima Acuña de Chaupe, amb el cas del projecte Conga en Cajamarca, Perú. El reportatge audiovisual es realitzarà conjuntament, entre periodistes del nord i del sud, amb la implicació de l’organització documental DocuPerú.

* donada la similitud dels projectes-“Les Dames Blaves” (Catalunya) i “Perú: Aigües d’Or” (Piemont)-, DevReporter Network impulsarà la col·laboració transregional per a l’elaboració dels reportatges

Reportatge multimèdia “La Generalitat fa les seves compres amb criteris socialment responsables?”
Presentat per Setem Catalunya

Reportatge multimèdia que analitza la compra pública de la Generalitat de Catalunya en tres àmbits concrets (roba, electrònica i cafè) per comprovar si es contemplen criteris socialment responsables respecte a les empreses proveïdores contractades que tenen un impacte en els països del Sud. El projecte aprofitarà la formació d’un nou govern, previst per a mitjans d’octubre, per explicar el que s’ha fet malament i enfocar la nova etapa amb criteris socialment responsables.

Haití, el repte de la reconstrucció
Presentat per Arquitectes sense fronteres

El projecte, a través d’una microsite, pretén documentar i donar a conèixer les condicions en que es troben les persones afecetades pel terratrèmol de 2010, conèixer quines són les seves carències i quines solucions s’estan aportant, tant des de l’administració pública o les organitzacions d’ajuda internacional, com, i molt especialment, des de les organitzacions locals o la societat civil.

Dret a l’habitatge i fons voltors des d’una perspectiva Nord/Sud, el cas de Blackstone
Presentat per Observatori DESC

Reportatge d’investigació sobre els desnonaments a causa de fons d’inversió a diferents països del Nord i Sud global, concretament sobre Blackstone. El reportatge vol evidenciar com les dinàmiques de l’economia financera globalitzada està produint la vulneració del dret a l’habitatge a diferents països. S’elaborarà un reportatge escrit però comptarà també amb diversos vídeos de les entrevistes realitzades.