Emergència humanitària a Ucraïna: Com ajudar?


Davant la crisi humanitària que ha provocat la invasió russa, i la multitud de consultes, Lafede.cat dona algunes pautes sobre donacions i com canalitzar l’ajuda a Ucraïna  i l’esperit solidari de la ciutadania. 

ersones desplaçades pel conflicte d’Ucraïna. Foto: ACNUR.

 

La invasió de l’exèrcit rus a Ucraïna ha desencadenat ja una nova crisi humanitària que ha provocat el desplaçament de milers de persones. Segons les últimes dades de l’ACNUR, més d’un milió de persones han buscat refugi en països veïns –especialment Polònia però també Hongria o Romania— des de l’inici de la guerra fa una setmana i calcula que els desplaçats poden arribar als cinc milions.

Davant d’aquesta greu emergència humanitària, moltes persones han manifestat la seva voluntat d’ajudar a Ucraïna i a les persones damnificades per la guerra. En aquest article recordem algunes pautes per a col·laborar amb emergències humanitàries i per a donar suport, de la manera més adient, a les persones víctimes del conflicte i a les organitzacions que treballen per fer front a la crisi.

Us afegim, també, un llistat de les organitzacions de Lafede.cat que treballen oferint ajuda a Ucraïna, per tal de poder facilitar l’accés a la informació de primera mà i a vies de col·laboració.

 

10 pautes per col·laborar en l’emergència humanitària i proporcionar ajuda a Ucraïna

 

  • Informa’t abans d’actuar i no tinguis pressa.

Les conseqüències d’un conflicte armat són a llarg termini i caldrà ser solidari per un llarg temps. La solidaritat efectiva sempre és de llarga durada. El nostre impuls solidari ha de ser eficaç i, tot i que ens trobem en un moment d’emergència, no tot serveix. Busca informació sobre quines organitzacions hi estan treballant i en quins àmbits, abans de fer res. No oblidem que les fronteres no estan tancades i a Polònia, i altres països propers a Ucraïna, moltes entitats i xarxes de la societat civil més properes ja estan donant suport.

  • Esbrina si hi ha comunitat ucraïnesa organitzada a prop teu.

La comunitat ucraïnesa ja tenia algunes associacions d’ajuda i experiència de treball amb el seu país que ara s’han activat, o miren d’organitzar-se. Intenta localitzar-les per saber què necessiten,  tot i que probablement es trobin desbordades. Paciència i informació. No es recomanable fer cas només de crides per xarxes socials sense esbrinar què fa falta exactament, i com i a qui faran arribar l’ajuda.

  • Sempre millor donacions econòmiques que ajudes en espècie.

Hem de tenir present que tot el que es reculli trigarà en arribar, i suposarà despeses afegides i gestionar permisos o magatzems, en un context incert i d’alta volatilitat. El conflicte evoluciona cada dia i la població s’està movent. Potser quan arribi la nostra ajuda ja no caldrà. Sempre és més eficaç comprar tot el que calgui en els països més propers al conflicte, per la rapidesa en detectar les diferents necessitats de cada moment, perquè sortirà més barat, suposarà menys impacte ambiental i ajudarà les economies locals que ara hauran de fer front a l’arribada de persones refugiades.

  • Dona suport a les organitzacions internacionals sobre terreny.

Tots els organismes internacionals i grans ONG d’acció humanitària s’estan desplegant sobre el terreny. Aquestes organitzacions disposen de plataformes logístiques i magatzems arreu, i de personal amb experiència i formació, que ja estan avaluant la situació i com donar resposta.

  • Exigeix a les administracions que treballin activament per la pau, i que proporcionin ajuda humanitària pública i eficaç.

A Catalunya tenim polítiques públiques de cooperació per atendre aquest tipus d’emergències. Exigeix que les diferents administracions destinin diners a ajuda humanitària i que ho facin de manera ràpida, transparent i discreta. Tots els partits i administracions poden, a diferents nivells, treballar perquè s’aturi la guerra. Cal pressionar perquè no s’abandoni mai la via del diàleg i els esforços diplomàtics. Esbrina què estan fent els diferents governs i administracions per donar suport a les víctimes del conflicte. Organitza’t per presentar mocions als ajuntaments o interpel·lar els polítics a través de les xarxes socials.

  • Exigeix inversió i polítiques d’asil i acollida més dignes i generoses.

Cal fer arribar ajuda humanitària a Ucraïna, però també activar i millorar els mecanismes actuals per poder garantir una acollida digna, a totes les persones que arribin. Pressiona perquè hi hagi polítiques públiques i recursos econòmics estables per ajudar a totes les persones refugiades, independentment del seu origen, aquí i arreu, ara i demà.

  • Col·labora en l’acollida de persones refugiades.

Els ajuntaments coordinen l’acollida de persones refugiades amb entitats locals que s’encarreguen de cobrir allò més bàsic (habitatge, educació i atenció sanitària). Contacta amb el teu ajuntament o organitzacions locals especialitzades en asil i migracions per veure si tenen prevista l’acollida de refugiats i quina és la millor manera per acompanyar-los.

  • Ofereix-te com a voluntari/a o activista.

Les organitzacions catalano-ucraïneses i totes  les que treballen en l’àmbit de la cooperació, la pau o els drets humans poden necessitar suport en les seves accions i campanyes. Més enllà de la col·laboració puntual o l’emergència immediata, valora si pots fer-te soci o sòcia. Les ajudes regulars són les que permeten actuar d’immediat quan es produeixen les emergències. El treball continuat és el que enforteix les organitzacions i col·lectius, i permet  actuar amb eficàcia en cas d’emergència.

  • Ciberactua per la pau.

L’activisme digital també és una opció. Moltes organitzacions tenen cibercampanyes obertes per pressionar les autoritats espanyoles i europees per aturar la guerra i exigir l’acollida de refugiats i refugiades. Suma-t’hi! No oblidis que en l’actualitat hi ha 65 conflictes armats actius, i molta feina per fer a favor de la pau i els drets humans.

  • Fes treball educatiu. 

A l’escola, a l’esplai, a l’agrupament escolta, a casa teva o on sigui, cal explicar a la canalla què està passant i difondre un discurs en favor de la pau i de l’acollida de persones refugiades. Moltes entitats que treballen en la prevenció i la resolució de conflictes ja tenen materials.

 

https://twitter.com/farmamundi/status/1498689344030269440?s=20&t=wJHk5k6QZryBM1K-NGTmZw

 

Quines organitzacions estan sobre terreny oferint ajuda a Ucraïna?

El govern català posa a disposició en aquesta pàgina un recull d’ONG catalanes i organismes multilaterals que treballen per donar resposta a la crisi humanitària d’Ucraïna i que es va actualitzant a mesura que hi ha noves informacions. Aquestes són les entitats de Lafede.cat que ja treballen sobre terreny i ofereixen ajuda a Ucraïna:

L’equip d’Acció contra la Fam es prepara per intervenir en l’àmbit de la salut i la nutrició alimentària i cobrir les necessitats mínimes de la població.

Han engegat una campanya d’emergència orientada a recaptar fons per atendre les víctimes, amb especial atenció a aquelles persones en situació de vulnerabilitat, com poden ser infants, joves i dones. Ho fan de la mà de l’entitat local amb experiència i coneixements sobre la zona Polski Komitet Pomocy Społecznej (Comitè Polonès d’Assistència Social).

Acció Solidària i Logística està treballant per fer un primer enviament de material mèdic i sanitari als hospitals ucraïnesos, així com l’enviament d’equips de protecció individual per als cossos de bombers i personal de rescat de la província de Zhytomyr. En els dos casos, es tracta de material sol·licitat per les pròpies institucions ucraïneses i l’entrega es realitzarà havent acordat i assegurat la recepció a destí. Així mateix, es preveu fer un estudi d’altres necessitats a la zona per futures accions posteriors.

L’ACNUR està responent dins de Ucraïna (ja hi era, perquè prèviament a l’actual esclat de violència, encara hi havia més de 850.000 desplaçats interns arrel el conflicte del 2014) i als països adjacents. ACNUR ha entregat el primer un lot de material a Kryvyi Rig, al centre d’Ucraïna i treballa per la protecció i refugi a les fronteres d’Ucraïna amb Polònia, Romania, Moldàvia i Hongria. El Comitè és present al país des del 1994 i ha ofert assistència durant els vuit anys del conflicte al Donbass. Aquí pots consultar més informació sobre els seus equips al país i als països fronterers.

La Creu Roja està prestant auxili i suport psicosocial a les persones afectades pel conflicte i assisteix a les comunitats quan la seguretat del voluntariat ho permet. a Catalunya és l’entitat encarregada de gestionar el circuit d’acollida.

Juntament amb el Servei Jesuïta als Refugiats Europa i les ONG i Oficines Missioneres de la Companyia de Jesús a Europa, ofereixen una resposta d’atenció, acollida i suport a la població refugiada als països fronterers amb Ucraïna: Polònia, Romania i Hongria, en un primera línia, i Bòsnia-Herzegovina, Croàcia, Kosovo, Macedònia i Sèrbia, en segona línia.

Ha distribuït ajuda humanitària amb dos enviaments amb 4.700 kg de material sanitari i medicaments. Al seu web també expliquen les passes per a enviar medicaments que compleixin les normes bàsiques de donació.

Aporta subministrament de material de traumatologia i quirúrgic a ‘hospital de Severodonetsk i han enviat un equip de reforç per sumar-se als 90 voluntaris al terreny. Des de fa set anys proporcionen accés a la salut física i mental de la població.

Oxfam Intermón demana el cessament immediat de les hostilitats i que es garanteixi la protecció de civils, i pressiona als liders euopeus, a través de les afiliades, perquè garanteixin els drets de totes les persones refugiades i l’accés a l’asil. Estant seguint de molt a prop la situació sobre el terreny: estan en contacte permanent amb altres organitzacions i treballant per veure com contribuir i donar suport a la tasca d’assistència humanitària. També han començat una missió exploratòria per avaluar opcions per a dissenyar una resposta des de l’entitat.

UNICEF, el fons de les Nacions Unides per a la Infància, treballa per assegurar l’accés a aigua potable, entrega materials de salut i higiene i ofereix atenció psicosocial als infants. Des de 2014 UNICEF ha comptat amb equips a l’est d’Ucraïna donant resposta a aquesta crisi humanitària. Compta amb un equip de més de cent persones i una xarxa de cinc oficines, amb presència a Donetsk, Lugansk, Kramatorsk, Mariupol i Kíiv.

Des de l’entitat alerten de la desprotecció que pateixen infants i joves no acompanyats, i especialment la situació en la qual es troben infants amb diversitat funcional, uns 100.000. Tots ells són un col·lectiu que corren un major risc de patir violència, abús o explotació. És per això que UNICEF recomana llegir l’article “10 qüestions rellevants: com ajudar als nens i nenes d’Ucraïna” i “Crisi a Ucraïna. Com cal abordar la situació des de l’àmbit local?“.

Des del 2014 treballa amb els nens i nenes més vulnerables a la regió del Donbass. Ara, 7,5 milions d’infants estan en perill a Ucraïna i els desplaçats fan front a condicions extremes on les temperatures estan per sota dels 0 °C.

La Comissió Espanyola d’ajuda al Refugiat (CEAR) ha elaborat una guia pràctica sobre com demanar asil a l’Estat espanyol per a persones ucraïneses.

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament impulsa també una nova campanya d’emergència per Ucraïna per donar suport des del món local i contribuir a facilitar una resposta humanitària eficaç per respondre a les necessitats de les persones víctimes de la guerra. L’entitat durà a terme una identificació de les necessitats a terreny i s’establiran aliances amb municipis i entitats locals per tal d’identificar les accions i proporcionar ajuda a Ucraïna.

https://twitter.com/FonsCatala/status/1499666987911462913?t=BfdGOexgIYBx-QCPYjwStw&s=08