Lafede.cat condemna la repressió a Nicaragua


Des de la setmana passada, Nicaragua viu una situació complicada al carrer. El govern ha reprimit amb violència els manifestants que protestaven contra la reforma de la seguretat social, detonant per a la protesta social. Lafede.cat està recavant informació sobre el que està succeint al país entre les federades, més d’una vintena, i demana que cessi la violència i s’obri el diàleg i una negociació àmplia amb tots els sectors socials implicats.

 

 

COMUNICAT

Lafede.cat condemna la repressió del govern nicaragüenc contra la seva població

Lafede.cat demana que cessi la violència i s’obri el diàleg i una negociació àmplia amb tots els sectors socials implicats.

Més de 20 entitats federades que treballen en aquest país, amb el qual hi ha una llarga tradició i experiència de solidaritat internacional. Davant les notícies dels darrers dies, Lafede.cat viu amb preocupació la situació a Nicaragua arran de la repressió que ha exercit el govern nicaragüenc contra la ciutadania des que el passat dijous 19 d’abril milers de ciutadans han sortit al carrer per manifestar-se en contra la reforma de la seguretat social, detonant del malestar social.

La federació vol expressar el seu més sentit condol a les famílies de totes les persones que han mort per trets de la policia i altres grups afins a sota les ordres del govern. Segons el comunicat de l’Articulación feminista nicaragüense, a hores d’ara ja s’han comptabilitzat 25 joves assassinats a diferents ciutats del país, almenys 43 desapareguts i desenes de persones empresonades i ferides.

La reforma que vol promoure el govern constitueix, segons el Centro Nicaragüense de Derechos Humanos, “el major endarreriment de les darreres dècades en matèria de respecte al dret a la seguretat social”. Ara, però, el president s’ha vist obligat a suspendre-la després dels greus incidents d’aquesta setmana.

Lafede.cat demana al govern nicaragüenc que escolti el clam de la societat civil, especialment dels sectors populars més afectats per les reformes i les pujades de preus, que li exigeixen que cessi l’actual repressió contra la seva població. Així mateix, cal alliberar totes les persones que han estat detingudes i atendre a totes les que han estat ferides – algunes de les quals estan sent ateses dins les aules de les facultats, ja que la policia ha arribat a impedir el pas de les ambulàncies -.

Cal que el govern nicaragüenc respecti els drets més fonamentals de la població: que permeti la llibertat d’expressió a la població, la lliure circulació, la integritat física, el dret a defensar drets i la llibertat de premsa. En aquest sentit, cal exigir al govern de Nicaragua que deixi treballar lliurement als defensors i defensores de drets humans i periodistes que estan cobrint els fets, els quals han estat privats de poder dur a terme la seva tasca amb garanties, tal i com denuncia el comunicat de la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de los Derechos Humanos (pel qual es recullen adhesions internacionals fins demà 25 abril). Els periodistes denuncien robatori dels seus equips, amenaces, agressions i, fins i tot, la mort d’un company per un tret al cap a Bluefields, mentre cobria els incidents.

Amb tot, considerem que l’única sortida democràtica possible a la situació actual és que el govern obri una taula de negociació àmplia amb totes les parts de la societat civil, que persegueixi un diàleg sincer, escoltant les veus dels sectors socials populars – dones, joves, pagesia, pobles indígenes i afrodescendents, col·lectius LGTB i tots aquells grups que desitgen viure en una societat veritablement democràtica- i de les entitats especialitzades que plantegen propostes alternatives en favor de les poblacions més desafavorides.