Lafede.cat condemna l’onada de criminalització de les ONG per part del Govern de Nicaragua 1


Lafede.cat ja va manifestar a l’abril i el juliol la seva preocupació per la greu regressió dels drets humans a Nicaragua. Avui vol alertar del degoteig d’accions governamentals contra les ONG que defensen els drets humans i denuncien la greu crisi que viu el país i la repressió. En les últimes setmanes s’ha “cancel·lat” la personalitat jurídica i s’han intervingut diverses organitzacions socials.

Amb el present comunicat volem informar que en plena setmana setmana de commemoració del Dia Internacional dels Drets Humans s’ha aguditzat la persecució d’ONG a Nicaragua. Primer va ser el “Centro de Información y Servicios de Asesoría en Salud (CISAS)” -acompanyada de l’expulsió a Costa Rica de la seva directora, l’activista feminista Ana Quirós-, pocs dies després “l’Instituto de Estudios Estratégicos y Políticas Públicas (IEEP)”, i ahir van ser “Hagamos Democracia Nicaragua” i el “Centro Nicaragüense de Derechos Humanos (CENIDH)“. El cas del CENIDH és especialment greu ja que des de la seva fundació el 1990 ha estat una organització referent en la defensa dels drets humans de la gent més vulnerable, en diferents contextos i davant governs de diferent signe. El CENIDH forma part a més de la Federació Internacional de Drets Humans i de l’Organització Mundial Contra la Tortura i, des que va esclatar l’actual crisi, els seus informes periòdics han estat de consulta obligada per a actors nacionals i internacionals, i han destacat per la seva rigorositat i independència. L’estiu passat la seva directora, Marlin Sierra, va estar a Catalunya i vam poder parlar amb ella sobre la situació del país. Un Govern que persegueix organitzacions com el CENIDH es desqualifica i deslegitima ell mateix.

Volem alertar a més que les notícies que ens arriben apunten a noves organitzacions amenaçades o citades per les autoritats, en una autèntica cacera de bruixes contra les organitzacions que defensen els drets humans dels nicaragüencs i nicaragüenques. En el dia d’avui es vota retirar la personalitat jurídica també a l'”Instituto para el Desarrollo de la Democracia (Ipade)”,  la “Fundación Instituto de Liderazgo de las Segovias”, el “Centro de Investigación de la Comunicación (Cinco)”, la “Fundación Popol Na para la Promoción y el Desarrollo Municipal” i la “Fundación para la Conservación y el Desarrollo del Sur Este de Nicaragua (Fundación del Río)”.

Demanem al Govern de la Generalitat de Catalunya una condemna ferma i un pronunciament clar sobre la situació de Nicaragua, en la línia del que ha manifestat el Parlament en la seva recent resolució sobre la violència i la vulneració dels drets humans a Nicaragua. Després de vuit mesos de repressió amb centenars de persones assassinades, i milers ferides, exiliades o represaliades, cal que el Govern català s’adreci amb urgència a les institucions estatals i europees. Cal que el Govern català els demani que s’aturi la persecució de les persones opositores i de les organitzacions que defensen el dret a la protesta d’aquestes i el respecte als seus drets, per tal d’augmentar la pressió de la comunitat internacional sobre el Govern nicaragüenc.

En aquests moments d’autèntica emergència política, social i humanitària, animem a les organitzacions solidàries del nostre país a acompanyar i protegir al moviment social nicaragüenc i a les seves organitzacions de drets humans, feministes, juvenils, camperoles, veïnals etc.

Finalment i davant un nadal que es presenta terriblement dur, enviem un missatge d’estima, suport i compromís solidari a totes les persones i organitzacions socials que estan patint repressió, assetjament i criminalització, amb el desig que aviat el país reprengui el camí de la pau, la llibertat i la democràcia.


Un comentari a “Lafede.cat condemna l’onada de criminalització de les ONG per part del Govern de Nicaragua

  • ARACELI LÁZARO APARICIO

    Em sembla perfecta la reivindicació.
    Ja és hora d’aturar la barbarie.
    Cal presionar al nostre govern tan predicador dels drets civils i polítics.
    Que demostri que s’ho creu.

Comentaris tancats.