Lafede.cat considera molt greu la suspensió de la Convenció de Ginebra per part de Grècia i demana més implicació dels diferents governs 1


Lafede.cat publica un comunicat davant la suspensió del dret a l’asil per part de Grècia i la violència policial a les fronteres, on reclama actuacions clares i decidides per part del govern espanyol i la resta d’administracions de respecte al dret internacional i als drets humans. La federació dona suport a les mobilitzacions que puguin sorgir aquests dies, com la que ha convocat Stop Mare Mortum per avui 3 de març a la tarda.

Frontera Grècia – Turquia. Foto: Andrés Mourenza, periodista.

COMUNICAT

Grècia ha decidit suspendre la Convenció de Ginebra sobre l’estatut dels refugiats i no acceptar cap sol·licitud d’asil, com a mínim en un mes, davant l’arribada de persones susceptibles de ser sol·licitants d’asil després que Turquia hagi obert les fronteres i amenaça amb retornar tothom que entri.

Per la seva banda Turquia ha decidit fer-ho després de la mort en combat a la guerra de Síria de 33 soldats turcs el passat dijous 28 de febrer. Turquia vol pressionar a la Unió Europea i obtenir així el seu suport en el marc del conflicte, i ho fa quan falten menys de 20 dies per complir-se quatre anys de l’acord UE-Turquia pel qual es va comprometre a frenar l’arribada de persones en cerca de refugi a canvi de 6.000 milions d’euros. Així doncs, el conflicte armat a Síria i els diferents posicionaments dels països converteixen els éssers humans en moneda de canvi.

Milers de persones es troben ara a la frontera terrestre entre Turquia i Grècia, especialment a Kastanies al nordest del país, i d’altres intenten creuar el Mediterrani fins a les illes gregues. Mentrestant,  l’extrema dreta grega aprofita l’explosiva situació i l’abandonament dels camps de refugiats, com Moria – que acull a 20.000 persones tot i tenir una capacitat de 3.500—, per atacar a persones refugiades i les ONG que estan treballant sobre el terreny.

 

Lafede.cat considera molt greu la suspensió de la Convenció de Ginebra per part del Govern grec,

  • perquè mesures com aquesta deixen en absoluta indefensió a les poblacions afectades per conflictes o persecució de qualsevol tipus, i els exposen a ser utilitzats com a moneda de canvi davant els interessos polítics, socials o econòmics dels diferents països.
  • perquè marca un precedent inacceptable en el marc del Dret internacional dels drets humans. L’Estat grec, com tots els estats europeus, n’és signant i com a tal ha de vetllar per al seu compliment. La Convenció garanteix que tota persona té dret a l’asil sense ser discriminada per raó de sexe, origen o religió, i que ningú pot ser expulsat a un país on la seva vida corri perill.
  • perquè Grècia és signant d’altres tractats internacionals com la Declaració Universal dels Drets Humans que garanteix el dret a l’asil (art.14), o el Conveni Europeu de Drets Humans que obliga a respectar els drets humans (art.1), el dret a la vida i a tenir dret a un recurs efectiu (art.13), i prohibeix el tracte denigrant (art.3) i les expulsions col·lectives d’estrangers (Protocol 4), prohibides també per la Carta de Drets Fonamentals de la UE (art. 19).

 

Igualment Lafede.cat condemna els atacs, per una banda, a les persones en trànsit a la frontera turc-grega per part de les forces policials i, per l’altra, a les persones atrapades als camps de refugiats grecs, per part de grups d’ultradreta.

 

És per això que Lafede.cat exigeix a totes les administracions i especialment al govern espanyol,

  • que condemnin la suspensió de l’aplicació de la Convenció de Ginebra sobre l’estatut dels refugiats.
  • Que condemnin els atacs i la violència cap a les persones en moviment. Entre les persones que es desplacen hi ha infants i joves menors d’edat que queden també emparats per la Convenció sobre el Drets de l’Infant i l’interès superior dels infants corresponent.
  • Que condemnin els atacs a les persones atrapades en els camps de refugiats de Grècia i garanteixin la tasca de les ONG i els periodistes sobre el terreny.
  • Que  facin tots els esforços possibles per acabar amb la guerra i la  violència a Síria.
  • Que treballin per una nova política comuna d’acollida i asil basada en els drets humans. Que s’acabi amb l’externalització de fronteres. Que no es renovin els acords amb els anomenats “països tercers” per a frenar la migració, com Turquia, Líbia o Marroc on no es respecten els drets humans.
  • Que en conseqüència es reactivi el sistema de reubicació europeu per tal de garantir el dret a l’asil i el respecte els drets humans des del principi de solidaritat entre països.
  • Que s’aturin les expulsions en calent a la frontera a la frontera sud espanyola i es condemni aquesta pràctica a altres fronteres europees en base al principi de no devolució, recollit en diferents tractats europeus i internacionals i en el dret internacional consuetudinari.

 

La protecció de fronteres no pot estar per sobre dels drets humans, per això Lafede.cat fa una crida a la ciutadania a seguir demostrant el seu compromís amb els drets humans i el seu suport a les persones atrapades a les fronteres i als camp de refugiats i, d’altra banda, a respondre a les mobilitzacions de rebuig a la decisió del Govern grec, com la que convoca Stop Mare Mortum aquest dimarts 3 de març davant la seu de la Comissió europea a Barcelona.  

 


Un comentari a “Lafede.cat considera molt greu la suspensió de la Convenció de Ginebra per part de Grècia i demana més implicació dels diferents governs

Comentaris tancats.